12 C
Kotor

Slušaj online radio

Ribe od palminog lišća spremne za gradele

Branko Kronja izrađuje od palminog lišća, djeluju toliko realistično da je za svoja umjetnička djela dobio komentare kao „bolje bilo da je ribe bacija na gradele i poija, nego preparira“. Njegove ribe brzo su postale toliko popularne i tražene pa su Branka zbog njegovog neobičnog hobija do sada kontaktirale dvije nacionalne televizije, a sve češće ih možete vidjeti i na izložbama.

Branko za sebe kaže da je oduvijek imao tu umjetničku crtu i guštao u izradi nečega vlastitim rukama, a sve je počelo sasvim slučajno.

“Kako sam uvijek volio raditi rukama, a imam i tu kreativnu crtu, prvo sam počeo slikati tehnikom ulje na platnu. Napravio sam jedno 10, 15 radova, ali to nije bilo to. Htio sam raditi nešto što nitko drugi ne radi. Onda sam jednom na televiziji vidio reportažu o svjetioničaru s Visa koji izrađuje ribe od palminog lišća, a budući u vrtu imam jednu palmu čije sam listove upravo pokidao, odlučio sam se okušati u tome” – govori Kronja.

Ribe od palminog lišća
Ribe od palminog lišća

Od tada svaki svoj slobodan trenutak Branko, koji je po struci inače inženjer strojarstva, provodi u svojoj maloj radionici. Njegov hobi u potpunosti ga kaže ispunjava, a iako je u jednom trenutku mislio da njegove ribe ne mogu izgledati bolje i realističnije, ipak uvijek iznova dobiva ideje i radi nešto novo. Zato nije dugo trebalo da njegova neobična djela zapnu za oko likovnjacima.

„Prije tri godine izložio sam svoje ribe u jednom izlogu u centru grada u sklopu 51. Međunarodnog dječjeg festivala. Nakon toga dobio sam dobre kritike od Zdenke Bilušić, voditeljice Centra za vizualnu kulturu djece i mladih šibenske gradske knjižnice i predsjednice Kulturnog vijeća. S njom sam dogovorio da napravimo izložbu u Gradskoj knjižnici što je jako dobro prihvaćeno. Nakon toga izlagao sam u Primoštenu, lani su moje ribe bile izložene u caffe baru Domald u Docu, a već tri godine izložene su u sklopu manifestacije Big Game Fishing u Jezerima“ – priča nam Branko Kronja.

Ribe od palminog lišća
Ribe od palminog lišća

Za izradu jedne ribe treba mu otprilike sedam dana, a sam izrađuje i postolje za ribe, koja su nerijetko, sasvim prigodno, izrađena u obliku gradela. {loadposition mobilni}

„Ribe u potpunosti izrađujem od suhog palminog lišća. Neke ribe nastaju od jednog komada u cijelosti, dok su neke složene od dva. Lišće prvo iskidam na veličinu koja mi odgovara, potom ga oblikujem i ribu bojan akrilnim bojama. Ponekad u glavi imam ideju da ću napraviti određenu ribu, ali na kraju ispadne sasvim druga – prisjeća se Branko.

Ribe od palminog lišća
Ribe od palminog lišća

Niti jedno djelo nikada nije bacio i počeo ispočetka. Kaže, sve se može popraviti i doraditi, a rezultati su fascinantni. Njegove ribe zato su postale interesantne i nacionalnim televizijama pa je prilog o njemu nedavno snimio HRT, dok je televizija RTL tražila da im za set jedne emisije iznajmi nekoliko riba.

“Nakon toga puno ljudi me tražilo da im prodam ribe jer su idealne kao suvenir iz Dalmacije, a i kao poklon“– priča nam Branko.

Branko kaže da bez svog hobija ne bi mogao. Veli, ne može zamisliti život da samo miruje. Zato kada nije na poslu ili ne izrađuje ribe, nađe vremena iz za pjevanje u klapi Stina.

„Nisam od onih koji se samo zatvore u kuću i sjede na kauču. Jednostavno želim da mi je svaki trenutak života ispunjen“ –kaže Branko Kronja.

Iako sada nema problema s nalaženjem materijala za izradu svojih riba, palmina stabla u Dalmaciji ugrožena su jer ih sve više napadaju bolesti poput crvene palmine pipe i palminog drvotoča.

“To je ozbiljan problem, ali s obzirom da ja nisam mlad za mene nema opasnosti da ću ostati bez materijala “- u šali kaže Branko koji već dogodine priprema izložbu na kojoj se naći nova postava njegovih riba od palminog lišća.

Nina Medić

Foto: Ivan Buvinić

Najčitanije