15.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Knjižara So – trenutni hitovi za čitanje

Knjižara So
Knjižara So

Knjižara So donosi koji su naslovi trenutni hitovi, ili po nečem važni, manirom za svakog po nešto.

Sonata za lošeg čoveka novi je roman Aleksandra Gatalice. Godina je 2015. U njoj zatićemo gospodina Petrovića i povijest jednog smutnog vremena. On je elitista, ljevičar, desničar i revanšista u istom trenutku. Mizantropiju poznih godina boji novim izgovorima i neizbježnim odlukama. Jednog jutra budi se na stranicama romana i ne vidi ništa čudno u tome što će, kao Sizif, i tog dana gurati svoj kamen uz uzbrdicu koju su mu odredili drugi. Ovo je roman u kome je kreiran gotovo nevjerovatan junak – junak u kome je sažeta čitava epoha. Izdavač je Vulkan.

Zapisi o prodavcu krvi kineskog pisca Ju Hue roman je koji se ironično i duhovito poigrava konfučijanskom idejom o ritualizaciji tradicije, ali i izrekama koje tu tradiciju prate. Višedecenijska praksa prodaje krvi u siromašnim područjima Kine izrodila je sasvim novu ’tradiciju’ koja podrazumijeva odgovarajuće običaje, ritualne obrasce ponašanja i sujevjerje. Spletom životnih okolnosti, glavni junak Sju Sanguan, postaje inicijant, a zatim i prenosilac nove tradicije. U vrijeme kad ne postoji privatnost krv postaje jedini privatni posjed i valuta kojom može da se obezbijedi egzistencija cijele porodice. Izdavač je Geopoetika.

Moj otac Pablo Eskobar Huana Pabla Eskobara biografija je koja činjenice crpi sa samog izvorišta i u kojoj su rasvjetljene mnoge dobro čuvane tajne. Autor nam otkriva čime je Eskobar uticao na mnoge mafijaše iz drugih zemalja, pa i sa Balkana, i kako je stvoren kult njegove ličnosti kod mnogih Kolumbijaca koji i dan-danas masovno posjećuju njegov grob. Kontroverzni Eskobarov život i teško nasljeđe skrojili su uzbudljivo štivo koje je za vrlo kratko vrijeme postalo latinoamerički i planetarni bestseler. Izdavač je Laguna.

Biografija Čarlsa Bukovskog autora Hauarda Saunsa baca novu svjetlost na život pisca koji je stvarao iz egzistencijalne nužnosti, da bi preživio buđenje svakog novog dana. Neiscrpan tematski izvor za mnogobrojne priče, pjesme i romane pronašao je u vlastitom životnom iskustvu, u proživljenim dramama iz djetinjstva, mladosti i vremena kad je lutao Amerikom, klošario, opijao se, radio besmislene poslove da bi preživio. Iako je sebe doživljavao kao stidljivog i povučenog čovjeka, kome je alkohol potreban da bi živio sa ljudima i da bi stvarao, ipak je otkrio najsitnije detalje svoje intime. Posebna vrijednost ove knjige su originalni crteži Čarlsa Bukovskog i preko 60 fotografija, od kojih većina nikada ranije nije objavljena. Izdavač je Lom.

Srpski sir i kajmak knjiga Zaharija Milanovića ilustrovani je vodič koji će nas upoznati sa spravljanjem i korišćenjem ova dva proizvoda. Slikama u boji sa opisom ukusa i mirisa prikazani su domaći i drugi evropski sirevi – u manjoj ili većoj mjeri poznati našim potrošačima. U središtu pažnje su recepti sa spravljanje više tipova sireva i kajmaka u domaćinstvima i malim zanatskim radnjama. Tu su i mnogobrojni korisni savjeti kao i recepti za razne vrste jela od sira i sa sirom: zakuske i delikatesi, salate, čorbe i glavna jela kao i poslastice. Izdavač je Institut za ekonomiku poljoprivrede Beograd.

Jason i zlatno runo još je jedna od intersantnih priča iz serijala Korak po korak namijenjenog djeci koja su uspješno savladala slova i vještinu čitanja. Jasona stric šalje u potragu za zlatnim runom letećeg ovna. Jason je znao da će imati težak zadatak, ali nije mogao ni da zamisli da će se suočiti sa stijenama koje se sudaraju, pticama ljudožederkama i podmuklim kraljem. Od osrtva Jolk do Kolhide pratimo Jasonove neobične i više nego zanimljive avanture. Izdavač je Laguna.

Napoleon Bonaparta bogato je ilustrovana i najmlađim čitaocima prilagođena knjiga o najmoćnijem čovjeku svoga vremena i jednom od najuspješnijih vojskovođa koje istorija poznaje. Napoleon Bonaparta je bio car Francuske i kralj Italije. Iza sebe je ostavio građanski zakon kakav i danas koristi većina zemalja. Međutim, vođen željom da pokori čitav svijet i dokaže da ništa nije nemoguće, čovječanstvu je donio i mnogo zla. Nakon neuspjelog pohoda na Rusiju biva prognan na ostrvo Sveta Jelena. Izdavač je Pčelica.

Najčitanije