18.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Kotor Smart City – priprema i uređenje lokacija za potrebe realizacije projekta Nautica CBC

Kotor Smart City – priprema i uređenje lokacija za potrebe realizacije projekta Nautica CBC
Kotor Smart City

Turistička organizacija opštine Kotor realizuje projekat NAUTICA CBC u okviru Interreg IPA Programa prekogranične saradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014. – 2020. čiji je glavni cilj ojačati, diverzifikovati i integrisati prekograničnu turističku ponudu unutar Programa kroz razvoj novog turističkog proizvoda i usvajanje novih znanja i sektorskih vještina.

U sklopu projekta razvit će se inovativna mobilna aplikacija za nautičare i turiste bez automobila. Očekivani rezultati su: razvijeni novi zajednički turistički proizvodi; novi razvijeni i poboljšani objekti/infrastruktura; broj osoba edukovanih o osiguranju kvaliteta u nautičkom turizmu.

Neke od planiranih inovacija, od strane Turističke organizacije opštine Kotor kao učesnika projekta, su uvođenje interaktivnih tabli, klupa sa solarnim panelima, pametnih interaktivnih autobuskih stajališta, električnih bicikala i njihovih držača kao i lokera. Kroz ove planirane inovacije, namjera je bila doprinjeti razvoju turizma, uz istovremeno poštovanje načela održivosti i poštovanje principa energetske efikasnosti kroz upotrebu obnovljivih izvora energije.

Za postavljanje predviđene infrastrukture, za čiju nabavku je završena tenderska procedura, opredijeljeno je više lokacija unutar naše opštine. U skladu sa tim, TO Kotor već više od mjesec dana aktivno priprema i uređuje lokacije namijenjene za instalaciju navedene opreme.

Na pet pozicija su već postavljenje pametne klupe i to na Luži, Parku Slobode i na  autobuskom stajalištu kod Pozorišta. Priprmljene su lokacije za postavljanje stanica za pametna bicikla (ukupno 15)  i to na lokacijama u Dobroti 2,  ispred Starog grada (pored Dojmija)  i na Prčanju.

Kotor Smart City

Na pozicijama ispred Starog grada pored Dojmija, u pothodniku i unutar Pomorskog muzeja biće postavljeni informativni interaktivni totemi dok će u pothodniku biti instalirani i lokeri za odlaganje stvari, namijenjeni turistima koji žele da posjete Stari grad.

Preko puta zelene pijace ispred Starog grada biće postavljeno i pametno autobusko stajalište.

U toku je instalacija dijela opreme, a u planu je da sva oprema bude instalirana i spremna za korišćenje do kraja juna a biće namijenjena na korišćenje turistima besplatno prve dvije godine. Posebnu pažnju ćemo usmjeriti na uredjenje platoa ispred crkve Sv. Pavla gdje ćemo kroz projekat “Volim Kotor” ovaj prostor  upotpuniti sadržajima za odmor i uživanje.

Kotor Smart City

Takođe, ovim putem apelujemo na javnost da prostor ispred crkve Svetog Pavla nije namijenjen za odlaganje smeća te najljubaznije molimo sve turističke poslenike, privrednike i mještane da zajednički dopinesemo održavanju čistoće na prostoru cijelog grada a naročito ovog prostora.

Osim TO Kotor partneri na projektu su Fakultet prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu kao vodeći partner, Fakultet za pomorstvo u Kotoru i Lučka uprave Splitsko-Dalmatinske županije.

Najčitanije