Interesantno je da je oslić veoma zdrava riba koja osim visoko proteinskog sadržaja, ima i nisku kalorijsku vrednost, zbog čega je sve zastupljenija u dijetetskim planovima ishrane. Većina riba preporučuje se osobama koje vode računa o dnevnom kalorijskom unosu i žele da smršaju.
Sastojci
Potrebno je:
- 3 veća veća oslića
- 1 žuta paprika babura
- 1 srednja šargarepa
- 2 zelene tikvice
- 1 glavica crnog luka
- po potrebi senf
- po izboru začini
Priprema
- Ribu odlediti, ako je zaleđena, obrisati, premazati senfom, posuti začinima (koristila sam suvi biljni začin, začin za ribu i beli luk u granulama), poprskati maslinovim uljem i ostaviti da odstoji u frižideru bar 2-3 sata, a najbolje preko noći.
- Tikvicu iseći na kolutove, a papriku i šargarepu na štapiće. Crni luk iseći na kockice.
- Papir za pečenje premazati maslinovim uljem, pa u sredinu poređati tikvice, a sa jedne i druge strane papriku, šargarepu i crni luk.
- Preko tikvice staviti ribu.
- Zamotati u papir i staviti u pleh. Na isti način pripremiti još dva paketa.
- Peći oko 40 minuta na 180 stepeni. Malo prohladiti pa poslužiti.
- Ako koristite filete oslića, skratite vreme pečenja na 30 minuta.
/Marijana Petrović/