24.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Bog u Boci

Nikola Malović
Nikola Malović

U današnjem izdanju Preporuka za čitanje naredne sedmice, predlažemo uz koje bismo se to naslove mogli da opustimo pod suncobranom na plaži, ali i da se s pogledom zabodenim u plavu beskonačnost – zapitamo spram stvarnosti u koju smo uronjeni.

Preporuke počnimo pričom o Bogu u Boci, novoj knjizi Nikole Malovića, koja će biti predstavljena za 6 dana na hercegnovskom Sajmu knjiga. Riječ je o zbirci od dvije novele u dramskom formi, pri čemu je jedna uslovno rečeno katolička pa je štampana latinicom, a druga pravoslavna, pa je štampana ćirilicom. Prva nosi naslov Peraški goblen i kazuje o tragediji Jacinte Miović Kunić koja je duže od Penelope čekala svom muža pomorca, i za to vrijeme napravila najčuveniji goblen na svijetu, dovršivši ga vlastitom sijedom kosom. Druga novela, Trojica, napisana je na osnovu istinitih životnih drama, ima za junake prve muške trojke rođene u Boki, i njihovog oca, sveštenika Filipa Kostića, koji je bio desna ruka vladike Petra Prvog u borbi protiv Napoleonovih francuza. Izdavač je Nova knjiga.

Sa nepogrešivim osjećajem za ono što je bitno, Milorad Pavić je cijelog života pisaao o Mediteranu i uz njega, na istorijskim vodama i nedaleko od njih. Možda se najbolje u njegovoj knjizi Mediteranske priče može uočiti kako kuša more svim čulima i prije svega upija u sebe bogatstvo istorije i stvarnosti, kao da se sjeća svega što je bilo i još više onoga što je trebalo da bude, a najviše ono čega nikada nema. Mediteran je kolijevka naše civilizacije i mjesto nedoživljenog trijumfa Slovena, posebno Srba. Ljepota predjela, klime, način života i more istorije u kojem se, poput bura, sudaraju strasti, naseljavanje naroda, vladavine i pokoravanja, pohodi i trgovine, sve je to u Pavićevoj prozi dobilo posebnu boju i književne dimenzije. Izdavač je Vulkan.

Sjajnim trilerom Zavera Makijaveli Majkl Enis nas uvodi u lavirint drevnih sujevjerja i opsesija. Na uzburkanoj tapiseriji političkih igara porodice Bordžija, Nikolo Makijaveli i Leonardo da Vinči ujediniće se da razotkriju zagonetnog serijskog ubicu i otkriti šokantne tajne istorije skrivene među redovima jednog od najkontroverznijih djela svih vremena, Vladaoca. Zavera Makijaveli je roman u kome se otkrivaju neka nova lica zla i otkriva istina koja će uzdrmati temelje zapadne civilizacije. Izdavač je Vulkan.

Dnevnik jedne ključaonice Mine Aleksić priča je o odrastanju, mladalačkim ljubavima i seksualnim počecima, pisana u prvom licu. Tri mlade Beograđanke, poslije laganja roditelja, svađe sa drugaricama i raznih peripertija, uspijevaju da se izbore za odlazak na prvo samostalno ljetovanje. More, pijesak, sunce, miris ljubavi i avanture u vazduhu bude uspavane ženske snove i nadanja. Dnevnik jedne ključaonice pisan je duhovito, jednostavno i primamljivo pa nije ni čudo što čitaoce vuče da je pročita u jednom dahu i sazna kako put ka zrelosti vodi kroz mnoga životna razočaranja, ali i da je ljubav vrijedna svake žrtve. Izdavač je Laguna.

Bog u Boci
Bog u Boci

Ponekad pomalo sjetan, ponekad vrtoglavo zabavan i duhovit, roman Sto dana sreće Fausta Bricija podsjeća nas na beskrajnu dragocjenost života. Sklonog ljubavnim avanturama, nesavršenog ali šarmantnog Luča Batistinija žena je izbacila iz kuće. Život mu se, međutim, ne bi mnogo promijenio da nije saznao kako je obolio od oblika raka koji ne može da se liječi. Tako počinje posljednjih sto dana Lučovog života u kojima se mora pobrinuti za porodicu, povratiti ljubav svoje žene i s mnogo poleta uživati u svakom preostalom trenutku. U ovoj kratkoj životnoj avanturi Lučo će otkriti istinsku vrijednost starih prijatelja i steći neke nove, i prije svega, postaće čovjek kakav je oduvijek trebalo da bude. Izdavač je Laguna.

U knjizi Našminkana za 10 minuta Borisa Entrupa nalaze se detaljna uputstva za 50 načina šminkanja, od svježeg i prirodnog do izgleda sa modne piste i kao takva dragocjena je svima kojima je potrebno da preobrate izgled i otkriju svoju prirodnu ljepotu. Svaki stil šminkanja predstavljen je na slikama prije i poslije – od neupadljive dnevne šminke do večernjeg glamura, korak po korak – da bi oni koji budu čitali ovu knjigu mogli i sami da ga primjene. Uz sve ovo, u knjizi se nalazi i mnoštvo profesionalnih savjeta, trikova i tehnika pomoću kojih se mogu savršeno istaći naše prirodne prednosti. Izdavač je Laguna.

Jason i zlatno runo još je jedna od intersantnih priča iz serijala Korak po korak namijenjenog djeci koja su uspješno savladala slova i vještinu čitanja. Jasona stric šalje u potragu za zlatnim runom letećeg ovna. Jason je znao da će imati težak zadatak, ali nije mogao ni da zamisli da će se suočiti sa stijenama koje se sudaraju, pticama ljudožederkama i podmuklim kraljem. Od osrtva Jolk do Kolhide pratimo Jasonove neobične i više nego zanimljive avanture. Izdavač je Laguna.

Povjerljivi izvještaj o biološkoj o društvenoj istoriji Pandore – predstavlja ilustrovana knjiga Avatar Džejmsa Kamerona. To je, ujedno, i aktivistički vodič za preživljavanje, u kome su iznesene terenske bilješke i drugi podaci iz ksenobioloških istraživanja mjeseca Pandora. Izvještaj bilježi dragocjene rude, topografiju, floru i faunu, te kulturu i domorodački jezik. Inteligentni humanoidni narod Na-vi živi u neolitskoj društvenoj zajednici i veoma su neprijateljski raspoloženi prema snagama Razvojne direkcije. Dokument Avatar iznesen je u javnost bez dopuštenja Razvojne direkcije i svi u čijem se posjedu nađe – biće krivično gonjeni.

Najčitanije