16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Božović: DPS bacio crnogorski Monte Karlo na koljena

Grupa birača

Lokalna DPS-SD-HGI vlast Tivta je u velikim problemima i to se vidi iz analize predloga Odluke o donošenju mjera za podršku privredi i građanima u opštini Tivat zbog nastale krize uslijed epidemije Covid-19, koji će biti na dnevnom redu SO Tivat 20. maja, lošeg punjenja budžeta i dodatnog zaduživanja Opštine od 2 miliona eura u tekućoj godini.

Ocijenila je to danas grupa birača „Goran Božović- časno i odgovorno za bolji Tivat“ koja učestvuje na lokalnim izborima u tom gradu.

„Poslije dva mjeseca blokada koje rezultiraju teškom ekonomskom krizom na svim nivoima, lokalna vlast donosi minimum logičnih mjera pomoći privredi, koje se dominantno odnose na odlaganje plaćanja određenih obaveza, dok za građanstvo predlaže jednu jedinu mjeru, odlaganje plaćanja poreza na nepokretnost do kraja avgusta, uz eventualno odlaganje prinudne naplate do 60 dana, i to na podnijeti zahtjev. Crnogorski Monte Karlo, čija se trenutna vlast razmeće, elitizmom, prosperitetom i uspjehom epohalnih razmjera, je očigledno na koljenima, čim donosi mjere ništa bolje, nego čak i skromnije od najsiromašnijih crnogorskih opština, što je u najmanju ruku neprimjereno.“ – kazao je Goran Božović, nosilac liste.

Božović naglašava da lokalna vlast ne pokazuje nikakav senzibilitet za egzistencijalno ugrožene i da ne haje za socijalnu pravdu. Po njemu, od Opštine nema pomoći egzistencijalno ugroženim domaćinstvima koja su ostala bez primanja uslijed epidemiološke situacije.

„Nema solidarnosti, sem što su neki zaposleni uplatili dio primanja NKT-u, uglavnom iznuđeno po direktivi, ponekad se nekulturno hvalivši tim postupkom. Sramno je da u administraciji nijesu smanjili plate, naročito rukovodiocima, iako su zaposleni, ako izuzmemo službe koje su bile aktivne, u velikoj većini „ostali doma“, radili skraćeno, smjenjivali se na „dežurstvima“, i bili uglavnom bez radnih obaveza. I ne samo da nijesu smanjili plate, nego kako stoje stvari, nijesu ni ukinuli dodatak na zaradu u iznosu od 30 posto, koji dobijaju maltene svi zaposleni u organima uprave po pravilu, osim rukovodnog kadra. Rukovodioci se za uvećanja primanja dovijaju na raznovrsnije načine, obračunavanjem prekovremenih sati, varijabile, dnevnica za službena putovanja, namještenim kreditima na osnovu lažiranih podataka, i ostalim benefitima.“- istakao je Božović dodajući da postupanja lokalne vlasti Tivta u tom smislu, „dokazuju ispravnost šaljivog opisa državnog posla kroz sentencu „radio, ne radio, svira ti radio“.

Božović smatra da tivatska DPS-SD-HGI vlast ni u narendom periodu neće smanjivati plate „jer ne smiju zbog predstojećih izbora, da ne bi ljutili glasače koje su kupili, ali i zbog sebe – teško bi im palo kad su navikli na benefite“.

On je „kao najbizarniji dokaz bahatosti i halapljivosti“ naveo predsjednika SO Tivat Ivana Novosela (DPS) koji godinama pored redovne zarade predsjednika parlamenta sa svim mogućim dodacima koji mu po zakonu pripadaju, „i benefitima koje mu je ova vlast omogućila, svakog mjeseca prima i odborničku naknadu kao i svi ostali odbornici.“

„Novosel prima dvije plate po istom osnovu, što je apsurd, pa izražavam i ozbiljnu sumnju u legalnost ovakvog činjenja, te pozivam nadležnu inspekciju da provjeri ove navode. Samo zato što je, po mom mišljenu, „oficijelni spiker“ skupštinskih zasijednja, pritom veoma loš uprkos višegodišnjem iskustvu, Novosel košta građane Tivta godišnje samo za platu 27.000 eura, plus službeno vozilo na ličnu upotrebu 24 sata dnevno 365 dana u godini bez ikakve potrebe, uz sve troškove goriva i održavanja, reprezentacije, i neograničeno korišćenje službenog mobilnog telefona.“ -tvrdi Božović.

On smatra de će sada u ozbiljnoj ekonomskoj krizi, naročito izaći na vidjelo kupovina glasova partijskim zapošljavanjem, „čime je broj zaposlenih u administraciji u posljednjem mandatu ove štetne vlasti udvostručen, jer zbog mnoštva beskorisnih partijskih uhljeba na račun građana Tivta neće moći primiti platu ni oni koji je zaslužuju, a koji su svakako u značajnoj manjini.“

„Lokalna vlast godinama u kontinuitetu masovno i nezakonito partijski zapošljava na ugovore o privremenim i povremenim poslovima i ugovore o djelu, nezakonito određujući iznose naknada, konstantno vrši modifikacije organa uprave i sistematizacija, izmišlja radna mjesta po potrebi, i ista lica sa nezakonitih ugovora zapošljava na unaprijed namještenim oglasima i konkursima. Uprkos znatno lošijem punjenju budžeta u prvom kvartalu ove godine izdaci za zarade su uvećani za preko 36.000 eura u odnosu na isti period prošle godine. I dalje perfidno prikrivaju podatke o tačnom broju ljudi na platnom spisku Opštine, i podatke o trošenju sredstava sa tekuće budžetske rezerve, besramno mjesecima ignorišući zahtjeve za slobodan pristup informacijama , dok ih u tome svesrdno podržavaju Agencija za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama, kao i Upravni sud, koji nerazumno odugovlače postupke po žalbama i tužbama, nekažnjavajući bahato i nezakonito ponašanje opštinara.“- naglašava Božović.

On  navodi da je i pored nove „nezakonito angažovane osobe“ za PR „ko zna koje po redu“ u januaru mjesecu, sa specijalnim zadatkom za unaprijeđenje veb-sajta, „taj isti opštinski sajt krajnje neuredan, nepregledan i neažuriran mjesecima unazad, uz zastarjele i netačne podatke u mnogim rubrikama.“

„U februaru je i po treći put suštinski mijenjana organizacija rada lokalne uprave od posljednjih lokalnih izbora, što predstavlja još jedan eklatantan primjer katastrofalno lošeg upravljanja i partitokratije, čime se broj zaposlenih konstantno povećava. Na sajtu Opštine ni nakon skoro tri mjeseca od promjene, o tome nema nikakve naznake, niti akta o izmjeni organizacije rada uprave, niti su organi razvrstani po novoj odluci, niti su objavljeni akti o sistematizaciji novih organa, a nedostaje i mnoštvo propratnih informacija. Gomila nezakonito angažovanih lica u opštinskom PR-timu, što je van razuma, za koje su takođe počeli kriti nezakonite iznose naknada koje im se nezakonito isplaćuju iz opštinskog budžeta, jer smo prethodno otkrili da samo jedna osoba iz PR tima nezakonito prima neto 1.400 eura mjesečno, nikako ne shvata suštinu postojanja i način funkcionisanja rada lokalne samouprave. Zato na uštrb esencijanih informacija, forsiraju za Opštinu neprikladan, površan, nepotrebno prenaglašen i skup način i sadržaj komunikacije s javnošću, nalik privatnim kompanijama za koje su bile ili su i dalje angažovane. Odgovorno tvrdim da je svako lice u tom timu preko jednog zaposlenog apsolutno suvišno i neopravdano skupo. Opštini nijesu potrebni preskupi „eksperti“ tog profila.“- poručio je Božović.

On nagašava da u Opštini na čijem je čelu Siniša Kusovac (DPS)  „vlada teški javašluk, nestručnost i neodgovornost“, da se nemilice troše pare poreskih obveznika i da je lokalna vlast „prosula sve novčane zalihe, krađom i nesavjesnim radom, i dodatno se zadužuje da bi kupovala glasove i zadovoljavala partijske i lične interese“, zbog čega Božović poziva Tivčane da se tome odupru.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije