15.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Damjanoviću preko 53.000 eura iz tivatske kase

DPS-u bliski biznismen i NVO aktivista Aleksandar Damjanović iz Nikšića je u raznim poslovnim transakcijama i donacijama njegove firme i NVO sa Opštinom Tivat u vrijeme dok je tom lokalnom upravom rukovodila kolaicija DPS-SD-HGI, iz opštinske kase najmanjeg bokeljskog grada dobio ukupno skoro 54.000 eura.

Pokazuju to podaci iz arhive Opštine koja je na traženje „Vijesti“, dostavila evidenciju svih plaćanja lokalne uprave Tivta u periodu od početka 2017. do kraja 2020. godine Damjanovićevoj firmi „Dale Company“, odnosno njegovoj NVO Crnogorska kultutrna mreža (CKM). Ukupno je Damjanovićevoj firmi i nevladinoj organiozaciji Opšina Tivat u tom perodu kada je njome vladala koalicvija DPS-SD-HGI, a na mjestu predsjednika Opštine bili dr Snežana Matijević (DPS) i dr Siniša Kusovac (DPS), isplatila 53.685,58 eura.

Damjanović se u javnosti predstavlja kao veliki „crnogotrski patriota“ čija CKM priređuje brojne maje ili više kičaste maninfestacija  „širenja ljubavi i poštovanja prema Crnoj Gori i njenim državnim simbolima“. On je često javno iskazivao podršku DPS-u i ostalim “državotvornim strankama“. Damjanović u javnim nastupima stalno žestoko i ponekad uvredljivo napada čelnike nekadašnje opozicije, a sada vladajuće većine u Crnoj Gori, pa je tako nedavno napravio pogrebni  krst za aktuelnu Vladu Crne Gore sa natpisom da je ona egzistirala od 2020 . do 2021. godine. Nakon što je SDP zvanično predala inicijativu za izglasavanje nepoverenja kabinetu premijera Zdravka Krivokapića, ali  od čega je opozicija međutim naporasno odustala u ponedjeljak, Damjanović je na sajtu CKM-a napisao da je “došlo je vrijeme da se smijeni nesposobna izdajnička Vlada Zdravka Krivokapića i njegovih 11. apostola “ eksperata” koji su sve osim eksperti” i poručio da bi svakom ploslaniku koji u parlamentu glasa protiov Vlade, trebalo dati najveće državno priznanje- Trinaestojulsku nagradu.

Damjanović je, sudeći prema podacima do kojih su došle “Vijesti” posebno dobro i za sebe unosno,sarađivao sa vrhom DPS-a ju Tivtu, tokom trajanja posljednjeg mandata te stranke u lokalnoj vlasti.

Tako je Direkcija za investicije Opštine Tivat, prema podacima iz Izvještaja o sprovedenim postupcima i zaključenim ugovorima kao i fakturama u okviru postupaka javnih nabavki za period 2017-2020. godine sa Damjanovićevom firmom “Dale company” d.o.o. sklopila dva ugovora: 2017. godine – nabavka putem neposrednog sporazuma dnevnika i rokovnika u vrijednosti od 4.130 eura, odnosno 2019.godine, nabavka male vrijednosti putem fakture kojima su kupljeni privjesci i vezovi za narodnu nošnju u vrijednosti od 2.964,50€. U to vrijeme na čelu ove Direkcije bili su Peđa Obradović (DPS) i Marko Petričević (DPS).

Preko Sekretarijata  za finansije Optine Tivat koji je u to vrijeme vodila Rajka Jovićević (DPS), Damjanovićeva firma „Dale Company“ je “na ime pruženih usluga i isporuke robe” od Opštine Tivat prihodovala  u 2017. godini  14.366,76 eura; u 2018. godini  12.628,77 eura; u 2019. godini  9.825,20 eura, te u 2020. godini  8.270,35 eura.

Iz administracije aktuelnog gradonačelnika Tivta Željka Komnenovića (Narod Pobjeđuje) nisu mogli da precizno odgovore na pitanje “Vijesti” za konkretno koje pružene usluge i isporučenu robu lokalnoj samouptravi su njihovi prethodnici iz bivše lokalnje DPS-SD-HGi vlasti Tivta, Damjanovićevoj firnmi isplatile taj novac u ove četiri godine.

Osim u komercijalnim transakcijama preko “Dale Company”, Damjanović je u protekle četiri godine iz Tivta uzimao javni novac i preko svoje NVO CKM.

„Opština Tivat je NVO Crnogorska kulturna mreža u 2017. godini, na osnovu zaključka predsjednice gđe Snežane Matijević br. 0101-553-409/3 od 05.06.2017. godine, sa stavke Tekuće budžetske rezerve, isplatila iznos od 1.500,00 eura. Pomenuta sredstva su isplaćena za organizaciju programa obilježavanja dana 3. jun – dana kada je Skupština Crne Gore usvojila Deklaraciju o nezavisnosti Crne Gore.“- rečeno je „Vijestima“ iz kabineta gradonačelnika Komnenovića.

Precizirali su da je tih 1.500 eura lokalna uprava CKM-u odobrila „na osnovu podnešenog zahtjeva navedene NVO br.0401-553/27/36 od 01.06.2017. godine i na osnovu pribavljenog mišljenja Sekretarijata za kulturu i društvene djelatnsti br. 0401-553-27/36-1 od 01.06.2017. godine.“ U to vrijeme na čelu ovog Sekretarijata bila je aktuelna predsjednica OO DPS Tivta, mr Dubravka Nikčević. Novac iz gradske kase Tivta CKM-u je tada isplaćem mimo važeće opštinske „Odluke o kriterijumima, načinu i postupku raspodjele sredstava nevladinim organizacijama“ koja propisuje da se sredstva iz gradskog budžeta NVO-ima  mogu dati samo na osnovu javnog konkursa i konkretnih projeketa koje one kandiduju na procjenu posebnoj opštinskoj Komisji za raspodjelu novca namijenjenog finansiranju NVO sektora.

Najčitanije