15.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Filmske priče sa američkih i jugoslovenskih drumova na programu MORŽ-a

Tema filmskog programa drugog izdanja hercegnovskog festivala nezavisne umjetnosti MORŽ je road-movie ili drumski film. U saradnji sa Crnogorskom kinotekom odabrani su filmovi “Zarobljeno vreme”, režisera Milana Nikodijevića, zatim “Telma i Luiz” Ridlija Skota i jedan od najboljih filmova Džima Džarmuša – “Čudnije od raja” (Stranger than Paradise). Projekcija svih filmova je od u 21 sat u Amfiteatru Hercegnovskog pozorišta.

Fimski program u petak 21. juna otvara nostalgični dokumentarac o zagubljenom vremenu i ikoni urbanog i rock and roll svijeta, Petru Peci Popoviću. “Zarobljeno vreme” putuje od Vardara do Triglava, a početak i kraj putovanja su u Beogradu. Popović je jedan od prvih i najuticajnijih rock novinara u tadašnjoj Jugoslaviji, riječ je o čovjeku koji je prepoznao mnoge poznate muzičare, kasnije izrasle u vrhunske umjetnike sjajnih karijera,  veliki dio njih se prikazuje u filmu. Peca je pripadnik prve generacije rock novinara u Jugoslaviji promovišući taj žanr i kreirajući ukus mladih u tadašnjoj velikoj državi, na čemu su mu mnogi i danas zahvalni.

„Dobro je što je nešto od zajedničkog odrastanja, od ljubavi i dobrote iz zemlje u kojoj smo rođeni i živjeli, gospodin Nikodijević uspio da prikaže ovim filmom. Radeći što smo radili pripadali smo budućnosti, koja je nekad obećavala više od ove sada, što je, nadam se, predstavljeno u dokumentarcu“, rekao je Peca Popović novinarima nakon premijere filma 2017. godine.

Drugo veče, u subotu 22. juna, na programu je film “Thelma & Louise” reditelja Ridlija Sota, jedan je od najslavnijih naslova sa početka devedesetih godina prošlog vijeka i smatra se još uvijek najboljim primjerom obrađivanja ozbiljnih tema naizgled trivijalnim filmskim jezikom. Žanrovski, ovo je kombinacija avanturističkog drumskog filma i trilera osvete, ali je u svojoj suštini himna ženske samostalnosti i međusobnog pomaganja. Glavne uloge su maestralnoodradile Đina Dejvis i Suzan Sarandon koje su bile obje nominovane za Oskara za glavnu žensku ulogu i ovo kultno ostvarenje Ridlija Skota po mnogo čemu predstavlja kinematografsku i kulturnu prekretnicu. 

Filmski program na MORŽu u nedjelju veče, 23. juna, zatvara film iz 1984. godine “Čudnije od raja”, jedan od najcenjenijih Džarmušovih ostvarenja koje je osvojilo “Zlatnu kameru” u Kanu, a tek sljedeće 1985. godine, jer Džarmuš pripada onom krugu američkih niskobudžetnih autora koji su tek poslije uspjeha u Evropi bili priznati u otadžbini, američko “Nacionalno udruženje filmskih kritičara” proglasilo je “Čudnije od raja” najboljim filmom godine. Žanrovski to je hibrid crne komedije i drumskog filma kroz koji se provlači suptilna kritika američkog društva i kroz naizgled jednostavnu priču o mladiću koji životari u Njujorku, kao i većina ljudi s kojima se susreće. To se mijenja posjetom rođake iz Mađarske. Tipično Dažrmušpvski film se bavi nekom drugom slikom Amerike i rezigniranim svijetom mladih savremenih Amerikanaca. U glavnim ulogama su slikar i muzičar Džon Luri (John Luri) koji je i co-editor filam i autor soundtracka, glumac i bivši bubnjar Sonic Youtha Ričard Edson (Richard Edson) i mađarska glumica Ester Balint (Eszter Balint).

Podsjetimo da MORŽ festival traje od 21. do 23. juna i da će u muzičkom programu nastupiti Baobab, Frank Magnolia i Tomislav Gracin. Svi programi MORŽa održaće se u Amfiteatru Hercegnovskog pozorišta. Po konceptu iniciranom prošle godine i na drugom izdanju MORŽa sve festivalske večeri počeće filmskom projekcijom, a tokom festivala publika će imati priliku da vidi izložbu rado nekih od najzanimljivijih ilustratora mlađe generacije koji žive i rade na prostoru nekadašnje Jugoslavije. U narednim danima MORŽ će objaviti i sva imena vizuelnih umjetnika čiji će radovi biti dio postavke koja će biti izložena na javnom prostoru u blizini Amfiteatra Hercegnovskog pozorišta. Autor vizuelnog identiteta festivala je mladi crnogorski ilustrator, Vuk Bojanić.

Organizatori MORŽa su NVO Alternaut odnosno portal Herceg Novi Cool, u saradnji sa Sekretarijatom za kulturu Opštine Herceg Novi, JUK Herceg festom, Crnogorskom kinotekom i kafeom Kino.

Najčitanije