7 C
Kotor

Slušaj online radio

Galić: Delta plus soj još uvijek nije prisutan u Crnoj Gori

Igor Galić

Gostujući u emisiji Boje jutra na Televiziji Vijesti, direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić poručio je da rezultati pokazuju da Delta plus soj još uvijek nije prisutan u Crnoj Gori.

On je kazao da su zaposleni u laboratorijama Instituta javnog zdravlja prošli sve obuke potrebne za ovu analizu.

– Crna Gora je u određenim protokolima sekvencirala izvjesne količine uzoraka i rezultati od oktobra pokazuju da je na našoj teritoriji prisutan Delta soj – kazao je Galić.

Bez obzira na to što je ta metoda veoma skupa, i zahtijeva određeno vrijeme, Galić je najavio da će se uzorci slati na analizu kroz narednih sedam do deset dana.

Zima – sezona respiratornih virusa, za očekivati porast novooboljelih

Direktor Instituta za javno zdravlje je kazao da se na osnovu iskustva širenja virusa očekuje da će u respiratornoj zimskoj sezoni Delta plus soj koronavirusa takođe dospjeti u Crnu Goru.

On je poručio da sve zavisi od poštovanja osnovnih mjera (maska, distanca, higijena ruku), u kombinaciji sa obuhvatom vakcinacije, jer kako je kazao, Delta plus soj je od 10 do 15 procenata prenosiviji u odnosu na sami Delta soj, te se u kratkom periodu može zaraziti veći broj ljudi.

Građani da se vakcinišu bez provjere antitijela

Galić je ukazao na to da imunitet opada nakon četiri do pet mjeseci, te ponovio da bi građani trebalo da se vakcinišu trećom dozom i bez provjere antitijela.

Za osobe sa težim oboljenima, kazao je da se treća doza preporučuje nakon dva mjeseca od vakcinacije.

Učinak mjera zavisi od građana i sistema kontrole

Osvrćući se na trenutne epidemiološke mjere, Galić je kazao da su kovid propusnice neophodne za ugostiteljske objekte i zatvorene prostore, te istakao da učinak mjera zavisi od prihvatanja građana i sistema kontrole tih mjera.

– Ljekari ne mogu da skinu svoje mantile i provjeravaju da li se građani pridržavaju mjera – poručio je on.

Procijenjeno je da su kovid propusnice obavezne za tržne centre, ali kako je kazao, sve zavisi od toga kako će se situacija razvijati u narednom periodu.

Mogućnost zabrane koncerata na trgu

Galić je ocijenio da mogućnost ukidanja novogodišnjih koncerata na trgu, koje je najavila ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović, epidemiolozi sigurno podržavaju, kao i on.

– S obzirom na to da je masovna vakcinacija počela u maju i da je sada pravo vrijeme da se vakcinišu trećom dozom, pozivam građane da to i urade – kazao je Galić.

On je istakao da nijesu zabilježene teže reakcije nakon vakcinacije trećom dozom.

Vakcine štite od težih oblika obolijevanja

– Studije koje su rađene u svijetu pokazale su da su vakcine manje efektivne u novom soju u odnosu na alfa soj, ali one svakako štite od težih oblika obolijevanja i smrtnih ishoda – kazao je Galić.

Prema njegovim riječima, farmaceutske kuće koje proizvode vakcine prate i istražuju nove serije vakcina koje će biti kompatibilne sa stanjem na terenu.

Vakcinacija protiv sezonskog gripa bezbjedna u kombinaciji sa vakcinom protiv kovida

Galić je kazao da su vakcine protiv sezonskog gripa proslijeđene domovima zdravlja, te zamolio građane da pristupe i ovoj vakcinaciji.

– Sigurni smo da nema neželjenih dejstava od kombinacije tih vakcina i građani ne bi treblao da imaju bojazan da prime vakcinu protiv kovida i sezonskog gripa – poručio je on.

Izvor:Pobjeda

Najčitanije