13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Knjižara So organizuje tradicionalnu čajanku – uvijek novim sajamskim naslovima u čast

Knjižara So

Svakog drugog petka po okončanju beogradskog Sajma knjiga, tim hercegnovske Knjižare So organizuje tradicionalnu čajanku – uvijek novim sajamskim naslovima u čast.

Tradicionalna Čajanka, u petak10.novembra u 18 sati, predstavlja srećno pronađeni model knjižarskog gostoprimstva, jedno unikatno veče – kada se na 550 km od Beograda mogu da prelistaju, omirišu i kupe hvale hrijedni izdavački hitovi. Razne arome, kriške limuna, šolje sa stilizovanim ribama u mnogim toplim rukama, te razgovor o novim knjigama – povlašćeni su, rekli bismo – trenuci u kalendaru Knjižare So ali i u vansezonskom kalendaru grada Herceg Novog.

S obzirom da će nam nekoliko sedmica biti potrebno da preporučimo samo apsolutne hitove koje već nismo, poslušajmo na koje nam to naslove i naslovnice, manirom za svakog po nešto – ukazuje poslovično marljivi knjižarski kažiprst…

Radnja romana Brak iz zadovoljstva autora Tahara Ben Želuna počinje u Maroku sredinom prošlog vijeka. Islamski običaj dozvoljava da se tokom odsustvovanja od kuće ugovori privremeni brak. Glavni junak Amir sklapa takav brak sa prelijepom crnkinjom Nabu. Između njih razvija se istinska ljubav i on je odvodi sa sobom u Fes. Izdavač je Klio.

Život sa strahom od smrti (1856-1902) kapitalno je djelo Ljubomira Erića. Radi se o cjelovitoj, intrigantnoj, odlično napisanoj biografiji prve polovine života Sigmunda Frojda. Erić nam je predstavio život i djelo velikog mislioca i uzbudljive trenutke njegove stvaralačke i životne avanture. Autor piše o Frojdovoj porodici, djetinjstvu, studijama i prijateljstvima, ulasku u medicinski i naučni svijet, ljekarskoj praksi, ljubavima, otkriću psihoanalize, sve do početka bavljenja psihologijom snova. Izdavač je Arhipelag.

Koks ili Tok vremena Kristofa Ransmajera roman je o kineskom caru koji ne zna za mjeru i engleskom časovničaru, o prolaznosti i tajni da samo pripovijedanje može da pobijedi vrijeme. Najmoćniji čovjek svijeta, Čenling, car Kine, poziva na svoj dvor engleskog graditelja automata i časovničara Alistera Koksa. Majstor treba da u Zabranjenom gradu napravi časovnike kojima se mogu mjeriti različite brzine vremena, sreće, djetinjstva, ljubavi, ali i bolesti i umiranja. Na kraju Čenlung zahtijeva i časovnik za mjerenje vječnosti. Izdavač je Geopoetika.

Divno nebesko tijelo zbrika je od 30 kratkih priča Šinićija Hošija autora koji se smatra jednim od najznačajnijih autora japanske naučne fantastike. U njegovim pričama miješaju se vanzemaljski i ovozemljaski svijet, svijet mogućeg i nemogućeg, i u tom se miješanju vješto izvrću i na pravo mjesto vraćaju sve naopako postavljene vrijednosti čovječanstva. Divno nebesko tijelo zbirka je u kojoj će uživati ne samo ljubitelji naučne fantastike, već i ljubitelji kratke priče uopšte. Izdavač je Besna kobila.

Industrija sreće Vilijama Dejvisa knjiga je koja predstavlja upozorenje o novoj religiji savremenog doba: našim emocijama. Moderni svijet vrvi od stručnih konsultanata za sreću koji savjetuju poslodavce kako da oraspolože zaposlene. Naučni pokušaji da se sazna ko šta osjeća ili da se time manipuliše donedavno su se odvijali u psihooškim laboraorijama, bolnicama, na radnim mjestima i slično. Danas tu ulogu preouzimaju Google i Facebook. Izdavač je Clio.

Božje ime je milosrđe knjiga je u kojoj se papa Francisko kroz ragovor sa Andreom Torinelijem obraća svim ljudima i s njima uspostavlja povjerljiv i ličan dijalog. U centru je njemu veoma draga tema – milosrđe, koje je oduvijek glavni temelj njegovog svjedočanstva, a sad i njegovog pontifikata. Preko uspomena iz mladosti i dirljivih priča iz iskustva pastira papa iznosi suočavanje sa pitanjima odnosa imeđu milosti, pravde i korupcije. Izdavač je Novoli.

Bezbednost na internetu vodič je za djecu kroz lavirinte inerneta koji je prepun nevjerovatnih mogućnosti. Međutim, baš kao i u stvarnom svijetu, i tu postoji mnoštvo poteškoća i opasnosti. Trebalo bi da djeca znaju čega da se čuvaju i kako da se zaštite, bilo da se radi o tome da li će na društvenim mrežama dati previše podataka, bilo da se plaše da će naići na nekoga ko je nedobronamjeran ili čak opasan. Ova knjiga pruža uputstva o tome kako da se koristi internet na kontrolisan i bezbjedan način. Izdavač je Kreativni centar.

*

Najčitanije