24.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Moric: Izostaje sistemska podrška crnogorskom maslinarstvu

Dr Ilija Moric – foto Total Montenegro

Lokalna akciona grupa Luštica (LAG), koja je formirana u aprilu, ne odustaje od afirmisanja, kako posebno ističu, LEADER pristupa u sferi ruralnog razvoja poluostrva na ulazu u Boku, ali i njenom održivom bitisanju.

Dr Ilija Moric, potpredsjednik Lokalne akcione grupe Luštica, ističe da je to prvi LAG osnovan u Crnoj Gori, te dse radi o LEADER pristupu, koji je dio politike ruralnog razvoja EU i sa osnivanjem ovog LAG-a mi počinjemo priču, koja predstavlja jedan dug i složen proces.

Potpisali su i Deklaraciju o održivom razvoju Luštice kojom članovi LAG-a iskazuju zabrinutost za trenutnu situaciju u smislu očuvanja prirodnih i kulturnih resursa.

Suština djelovanja LAG Luštica je izanalaženje mjere između očuvanja prirode, agraranih potencijala i agrarnog turizma, naspram sve većeg zamaha urbanizacije poluostrva.

Dr Moric smatra da razvoj ruralnih područja koja u sebi nose raznovrsne potencijale uz agroturizam, predstavljaju jedan od preduslova valorizacije poluostrva Luštica.

Luštica – Maslinjak-Morica

– Prije petnaestak godina pokrenuli smo porodični biznis i odlučili da kvalitetnije radimo u smislu razvoja agroturizma i organske proizvodnje.

Obnovili smo maslinjak, zasadili nove masline, organski se sertifikovali, nabavili mlin za preradu i drugu opremu-objašnjava Moric.

Ipak, konstatuje da potencijali agroturizma nisu iskorišteni u dovoljnom kapacitetu, te da se sve svodi na individualni napor čovjeka.

 – Imamo ogroman potencijal kroz oleo i druge grane turizma na Luštici.

Kao zajednica nedovoljno smo učinili da ruralni turizam bude na višem nivou, u smislu kvantiteta i kvaliteta-smatra Moric.

On smatra da se organska proizvodnja sira, vina, maslinovog ulja i drugih poljoprivrednih kultura, može pokrenuti bez većih investicija, koje su dugo najavljivane na Luštici.

Domaćinstva, koja se bave poljoprivrednom proizvodnjom i turističkom ponudom kraja, idu ispred cjelokupnog plana razvoja.

Luštica

– Suština je da postoji radna kultura. Moramo iskreno reći da na Luštici postoje i druge familije, koje rade kvalitetno i to je pokazatelj da potencijal na Luštici ne treba prepustiti ljudima sa strane.

Osnovna maksima je da niko drugi nam neće riješiti egzistenciju, naše probleme.

Luštica je uvijek imala i imaće dovoljno dobrih primjera, a bilo bi bolje da se svi aktiviramo, posebno u dijelu zapuštenih maslinjaka, ili nekih drugih privrednih kultura, kako bi obezbijedili bolji život.

Ipak, na Luštici ukupna situacija je bolja, nego što je bila prije deceniju-ocijenio je dr Moric.

Poluostrvo Luštica broji 300 do 350 žitelja i nešto ispod 100 domaćinstava.

Riječ je o stalno nastanjenom stanovništvu, a postoji i značajan broj stranaca, koji su vezali život i posao za Lušticu.

Riječ je o porodicama iz različitih dijelova Istočne i Zapadne Evrope. Moric je i aktivni član Maslinarskog društva Boka, pa ga raduje što broj maslinjaka raste.

Obnova starih maslinovih stabala i maslinika

Napušteni stari maslinjaci

– Maslinarsko društvo nabavlja sadnice za svoje članove, promovišići ovu tradicionalnu djelatnost.

Po mojoj procjeni u maslinjacima na području Boke godišnje je za oko 4.000 sadnica više. U Crnoj Gori ima 2.000 registrovanih maslinara, preko pola miliona stabala maslina.

U prošlosti na području Boke je bilo preko 300.000 stabala maslina, i sada postoji veliki broj ali se od tog broja koristi nešto više od jedne trećine.

Prisutan je i trend nove sadnja i novih maslinjaka. Dosta je i zapuštenih imanja, posebno pored saobraćajnica. Negativno je što su napušteni stari maslinjaci na Luštici i drugim dijelovima Boke i zato nema opravdanja da se taj dio ne može privesti namjeni, ocijenjuje dr Ilija Moric.Ono što nedostaje crnogorskom maslinarstvu jeste investicioni bum, odnosno, kako ističe, moglo bi da bude zasađeno još pola pa i više miliona stabala maslina, koje bi bile namijenjene za ekonomski održiv biznis, industriju.

/K.Matović/

Izvor:Dan

Najčitanije