21.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Nagrada UNESKO-a  Ranki Velimirović

Mladen i Ranka Velimirović

Ranki Velimirović i Mladenu Velimiroviću u Grčkoj dodijeljena Nagrada za dokumentarni film ” Čarobne šume i vode Stare planine “



Producentkinja posvećena filmskom stvaralaštvu Ranka Velimirović, koja je rođena i odrasla u Podgorici i tokom cijelog svog života saradjivala sa svojim suprugom, rediteljem Zdravkom Velimirovićem, posthumno je nagrađena za životno djelo na medjunarodnim kulturnim susretima i filmskom festivalu Yperia 2023. Amorgos, Grčka

Veče posvećeno životu i radu  Ranke Velimirović održano je tokom medjunarodnih susreta kulture koji su se odvijali od 12-17.  novembra na ostrvu Amorgos. Gospodin  Ionnais Maronitis, predstavnik UNESKO-a u Grčkoj obrazložio je Nagradu za životno djelo Ranki Velimirović za sva dostignuća u oblasti dokumentarnog filma kao i za promociju ekologije i rad posvećen očuvanju životne sredine.

Isto tako, dodeljeno je Specijalno priznanje za režiju Ranki Velimirović i Mladenu Velimiroviću za ekološki film “Čarobne šume i vode Stare planine” u produkciji Libra Film-a i VFC Zastava Film.

-Zajedno sa mojim ocem Zdravkom, majka je od rane mladosti pa do kraja života nastavljala očuvanje njegovog djela, osnovala porodičnu producentsku kucu Libra Film osamdesetih godina, pod kojom su zajedno uradili veliki broj dokumentarnih fimova posebno o Crnoj Gori i Srbiji, saopštio je za Boka News Mladen Velimirović, naslednik autorskih prava i porodične filmske kuće “Libra Film”.

Dokumentaristkinja i producentkinja Ranka Velimirović započela je osamdesetih godina prošlog vijeka, zajedno sa pok. suprugom filmskim rediteljom Zdravkom Velimirovićem, talas ekološkog dokumentarnog filma na prostorima bivše Jugoslavije, od trenutka kada je osnovala i dalje vodila porodičnu produkciju Libra Film.

Na filmskom festivalu Yperia u Amorgosu je učestvovalo preko dvestapedeset filmova iz osamdeset zemalja, što ovom priznanju porodici Velimirović daje poseban značaj u krugu svjetske filmske produkcije.

/M.D.P./

Najčitanije