5 C
Kotor

Slušaj online radio

Najstariji ribarski brod na Jadranu, Atlant, vratio se u matičnu luku u Kukljici, na morskom dnu proveo je 18 dana

Atlant – Foto: Slobodna Dalmacija

Nakon specijalne akcije izvlačenja sa 64 metra dubine, Atlant, najstariji ribarski brod na Jadranu, vratio se u matičnu luku u Kukljici na otoku Ugljanu. Atlant je na morskom dnu proveo 18 dana, a kroz to vrijeme na njemu je uništeno gotovo sve.

– Na žalost, brod je groblje, u iznimno je lošem stanju. Na njemu više ništa nije ostalo, otišla je kompletna elektronika. Jedino što će se pokušati spasiti je motor, sve drugo je neupotrebljivo- kaže Ingrid Blagan, čiji je suprug Šime kapetan i vlasnik broda koji je sagrađen je u Rijeci davne 1908. godine pod imenom Istraživač.

Za potrebe Akvarija Dubrovnik kupljen je krajem 1951., a prvu posadu ukrcao je 19. siječnja 1952. Bio je dug 18 metara i širok 4,6 metara, a po svojoj je dužini zabilježen kao njihov najduži brod. Posadu iskrcava 20. aprila 1960. kada se prodaje i odlazi u Oceanografski institut u Boku Kotorsku. Sedam godina kasnije kao brod imena Atlant kupuje ga obitelj Blagdan iz Kukljice, nastavljajući s njim obiteljsku ribarsku tradiciju. Kasnije svoj put nastavlja samo sa Šimom, kada je prenamijenjen iz koče u plivaricu i temeljito obnovljen, piše Zadarski.

– Kakva će mu biti budućnost, još uvijek je neizvjesno. Čekaju nas razgovori s osiguranjem, nakon čega ćemo vidjeti kakve su nam uopće mogućnosti da se brod ponovno osposobi – kazala nam je Ingrid.

Atlant se potopio u strašnoj pijavici 27. septembra ove godine, a svoj 114 godina dug put završio je na morskom dnu kraj otoka Iža. Pravim čudom, kapetan Šime Blagdan i njegovih šest članova posade havariju su uspjeli preživjeti neokrznuti.

Najčitanije