15 C
Kotor

Slušaj online radio

Hasanaginica – DNK svih naših bolova i tuge

Nova, 14-ta po redu predstava u produkciji Centra za kulturu Tivat, komad „Hasanaginica“ po tekstu Ljubomira Simovića i u režiji Jagoša Markovića, biće premijerno izvedena sutra 15.jul, srijeda, u 21.30 sati u atrijumu srednjevjekovnog ljetnjikovca Buća-Luković u Tivtu.

„Hasanaginica je DNK sveg našeg bola, naše tuge i naših ljubavi. Ovo je prava antička tragedija stavljena na naše prostore i u naš mentalitet, a ovo što smi mi pokušali napraviti je omaž tom velikom dramskom djelu i njegovoj neprolaznoj ljepoti.“- kazao je reditelj Jagoš Marković na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

U novoj tivatskog predstavi igraju Kristina Stevović, Branimir Popović, Anita Mančić, Radmila Živković, Nebojša Kundačina, Aleksandar Srećković, Stefan Kapičić, Momčilo Otašević, Emir Ćatović i Miloš Pejović. Reditelj Marković potpisuje adaptaciju teksta, scenografiju, izbor muzike i scenski pokret, dok je kostime uradila Marija Marković, a dizajn svjetla Radomir Stamenković.

Istakavši da mu je ovaj projekat bio najljepše dosadašnje radno iskustvo u bogatoj rediteljskoj karijeri, Marković je podvukao da su u Tivtu imali sjajne uslove za rad i da smatra da su napravili odličnu predstavu koja će dugo živjeti.

„Pozorište je magična stvar i ono mora da ima apsolutno sve. Svi u ovoj predstavi dali su apsolutno sve od sebe da ožive jedan sjajan tekst Ljubomira Simovića baziran na priči kojom je čak i slavni Gete bio fasciniran. Ova priča nije samo uramljena u realizam, u realnost, u strasti, već ima jednu ozbiljnu vertikalu, jednu ozbiljnu metafiziku koja može da se dosegne najprije i samo u pozorištu koje je i prostor čarolije, i prostor filozofije i prostor metafizike.“- istakao je Marković.

Naslovnu ulogu u novoj predstavi CZK Tivat tumači jedna od najboljih mlađih glumica na ovim prostorima, Kristina Stevović koja kaže da joj je oživljavanje lika Hasanaginice bio jedan od najtežih i najzahtjevnijih zadataka u karijeri.

HASANAGINICA
HASANAGINICA

„Osjećam duboku zahvalnost cijeloj ekipi i jedva čekam da to što smo marljivo radli proteklih mjeseci, podijelimo sa publikom.“- kazala je Stevović dok je njena starija koleginica Anita Mančić koja tumači ulogu majke Pintorović, istakla da joj rad sa Jagošem Markovićem uvijek budi novu energiju.

„Ovo je mala, ali vrlo izazovna uloga u čijoj se interpretaciji služim sredstvima kojima se do sada kao glumica nisam služila, pa je ovo i za mene premijra nad premijerama. Jagoš je zahtjevan reditelj i ovo što sam napravila je na njegovu inicijativu urađeno, pa me veoma zanima da vidim kako će publika na to reagovati.“- istakla je jedna od najcjenjenjenijih glumica u regionu. Nebojša Kundačina koji je u ulogu efendije Jusufa „nenadano upao“ prije samo nekoliko dana kada je, zbog razmimoilaženja sa rediteljem , iz nje izašao Meto Jovanovski, kaže da mu je bio vrhinski profesionalnoi izazov da za tako kratko vrijeme uđe u jednu od najslojevitijih i najtežih uloga što ih nudi tekst Ljubomira Simovića.

„Nekim čudom, a čuda su bliska pozorištu, našao sam se ovdje i ushićen sam što sam došao u priliku da se bavim nečim ovako uzvišenim i velikim.“- kazao je Kundačina dok je veteranka ex-YU glumišta Radmila Živković kojoj je uloga majke Hasanagine premijerni nastup u nekom crnogorskom pozorištu, istakla da je impresionirana profesionalnim standardima na koje je naišla u tivatskom CZK.

„Jagoš Marković je i moj svojevrsni rediteljski roditelj uz koga sam i puno naučila i puno postigla, pa mije stoga još i draže da ovi mladi ljudi koji su dio ansambla „Hasanaginice“ imaju priliku i sreću da sa njim rade. Što od njega nauče, naučiće za cio život, a vi ćete u ovom komadu imati predstavu na ponos cijelog eks-jugolsovenskog prostora i predstavu koja može i treba da obiđe svijet jer je na apsolutno najvišem umjetničkom nivou.“- uvjerena je Živković.

Nakon premijere, „Hasanaginica“ će biti reprizorana u atrjumu ljetnjikovca Buća-Luković u četvrtak sa početkom u 21.30 sati.

Izvor:S. L.

Najčitanije