7 C
Kotor

Slušaj online radio

Premijera predstave “Ćelava pjevačica” oduševila publiku u Tivtu

Premijera predstave Ćelava pjevačica

Na ljetnjoj sceni Centra za kulturu u subotu je premijerno izvedena predstava “Ćelava pjevačica” po tekstu Ežena Joneska u režiji Jagoša Markovića u okviru ovogodišnjeg Festivala mediteranskog teatra Purgatorije.

Riječ je o prvoj samostalnoj pozorišnoj produkciji Centra za kulturu (CZK) Tivat nakon pauze od šest godina na šta su u ovoj ustanovi veoma ponosni, kaže direktor Goran Božović, naročito što je predstava izazvala veliko oduševljenje kod publike.

-Dobili smo genijalno djelo zahvaljujući fenomenalnom autorskom timu na čelu sa režiserom Jagošem Markovićem.

Premijera predstave Ćelava pjevačica

Imamo zaista genijalan prevod po bokeški od strane Nevena Staničića i naravno izvanrednu glumačku postavu.

Sve je išlo u prilog tome da ćemo uspjeti i zaista večeras smo dobili potvrdu da imamo jako dobar pozorišni komad koji nas postavlja u sam vrh crnogorske pozorišne scene-kazao je Božović.

Joneskov originalni tekst na bokeški dijalekt preveo je Neven Staničić koji potpisuje i scenski govor, kostime je uradila Marija Marković-Milojević, scenografiju Tara Lazarević-Kisić a dizajn svjetla Radomir Stamenković.

-Suština je i kod Joneskua i kod naše priče zapravo u jeziku i od njega sve počinje kao civilizacijske tekovine. On je pisao ovu antidramu učeći engleski.

I to je bila i osnovna ideja, obzirom da imamo i taj bokeški naglasak sa svim njegovim frazama baš poput engleskog, da dovedemo ovaj komad sa pričom u Boku.

Premijera predstave Ćelava pjevačica

Glumci su to uradili na pravi način, ne samo kada je u pitanju dijalekat već i sa onim unutrašnjim saznanjem, glumeći i shvatajući karaktere i način života-rekao je Staničić.

Branko Vidaković, glumac u predstavi istakao je nakon premijere da je veoma prijatno iznenađen rekcijom publike koja je od prvog momenta razumjela predstavu.

-Publika je od prvog momenta razumela sve, čak i više nego što smo mi mislili i taj jedan dobar osećaj od samog početka je išao do kraja.

Dali smo sve od sebe da što manje grešimo kada je bokeški dijalekt u pitanju-kazao je Vidaković.

Čuvena srpska glumica Olga Odanović kazala je da je prvi put na Purgatorijama ali da je jako srećna što je tu i što je dio projekta “Ćelave pjevačice” u ovoj glumačkoj podeli i sa režiserom Jagošem Markovićem.

Premijera predstave Ćelava pjevačica

-Ja obožavam Mediteran i presrećna sam što po prvu put igram u ovakvom, mediteranskom komadu.

Komedije kod publike izazivaju smijeh, ali su u komediji obično ljudi sa velikim i ozbiljnim problemima i način na koji se oni bore sa tim problemima, kao i u životu, obično bude duhovit.

Nismo baš očekivali ovako snažnu reakciju publike obzirom da je riječ o komediji apsurda.

Ipak publika je ta koja uvijek daje sud da li smo nešto uradili dobro ili ne a po njihovoj reakciji večeras mislim da smo napravili predstavu koja ima svoje mesto na ovom festivalu a nadam se da ćemo je igrati i na gostovanjima.

Volela bi da ovu predstavu vide i neka druga pozorišta-istakla je Odanović.

Njen kolega Momčlilo Otašević je kazao da ne voli da daje komentare “vruć” odmah nakon premijere ali da je uživao u samom procesu stvaranja ove predstave naročito u ovoj glumačkoj podjeli jer je sa njima i glumački stasavao.

-Prezadovoljan sam, uzbuđen, srećan. Lijepa je bila reakcija publike večeras i zaista jedva čekam i tri reprize-rekao je Otašević.

Najčitanije