11.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Preporuke za čitanje iz Knjižare So

Knjižara So

U današnjem izdanju Preporuka za čitanje, rubrike koju Boka News godinama uređuje u saradnji s hercegnovskom Knjižarom So, donosimo preporuke za knjige iz žanrova popularne književnosti, biografske literature, epistolarne književnosti, istorije, knjiga za mlade i kulinarstva.

Stiven Presfild nas svojim novim romanom Ratnik vodi u antički svijet osvajanja i pobune, krvoprolića i vjere. Jerusalim, 55. godina naše ere. Rimsko carstvo je u tihom previranju nakon Isusovog raspeća. Oficiri rimske vojske dobijaju obavještajne podatke o hodočasniku koji nosi pismo religioznog fanatika pobunjenicima u Korintu. Sadržaj tog pisma mogao bi srušiti carstvo. Da bi spriječili katastrofu, Rimljani unajmljuju usamljenog ratnika Telamona iz Arkadije, bivšeg legionara, da presretne kurira. Telamon se rukovodi sopstvenim mračnim principima koji ne podrazumijevaju plemenite ciljeve. Izdavač je Laguna.

Doživotna robija novi je roman Vedrane Rudan. Nakon smrti muža, koga je beskrajno voljela, Loli ponestaje volje. U životu je jedino drži nada da će na licu svoje prekrasne ćerke Tine konačno ugledati iskreni osmijeh. Zbog tog osmijeha spremna je sve da učini. Rudanova, dakle, piše o svojim omiljenim temama, odnosu roditelja i djece, kao i o tome šta znači biti istinski slobodan. Da li je sloboda moguća bez materijalne sigurnosti, da li rad oplemenjuje ili porobljava čovjeka i šta je neophodno da bi žena zaista bila nezavisna, samo su neka od pitanja koja glavna junakinja postavlja sebi, ali i svima nama. Izdavač je Laguna.

Moj brat Muhamed Ali Rahmana Alija i Fijaza Rafika sveobuhvatna je biografija najvećeg boksera svih vremena. Rahman je Alijev mlađi brat i proveo je uz njega skoro cijeli život. O Muhamedu Aliju se mnogo pisalo i nesumnjivo je bio jedan od najvoljenijih sportista na svijetu. Kad je bio na vrhuncu slave, znali su za njegu u svakom kutku zemaljske kugle, a do sada još nismo čuli šta o njemu ima da kaže čovjek koji ga je nesumnjivo najbolje poznavao. U ovim memoarima predočena nam je mnogo šira i ličnija slika od ijedne do sada ponuđene o velikanu boksa, o jednom ponositom, kontoverznom ali i ranjivom čovjeku. Izdavač je Laguna.

Hronika nemoguće države nova je knjiga Nenada Kecmanovića koja govori o svim nelogičnostima, paradoksima i iskušenjima vezanim za Bosnu i Hercegovinu. Autor ih u 200 sabranih kratkih tekstova sa mnogo duha piše o tamošnjoj situaciji i političkom mentalitetu. Priče se protežu od Kecmanovićevog djetinjstva na Marindvoru, gdje su nekada gostovali putujući cirkusi, a sada su tu locirane zajedničke institucije države. Dok gleda izvještaje sa sjednica u Sarajevu prisjeća se cirkuskih predstava s majmunima i dresiranim konjima. Tekstovi pred nama su kratki politički eseji koji bi se lako mogli doraditi u politikološke studije. Izdavač je Catena mundi.

Pisma koja su promenila svet Sajmona Monteforea pikantna je i veoma dirljiva knjiga. Odabrana pisma iz knjige mijenjala su tok svjetskih događaja, govorila o bezvremenim osjećanjima ili oslikavala epohu u kojoj su pisana. Pojedina su izuzetna književna djela druga, opet, erotična. Njihovi autori su različiti, od Elizabete Prve i Katarine Velike preko Staljina i Pikasa do Mendele, od Mikalenđela i Mocarta preko Puškina, Balzaka i Oskara Vajlda do Čehova, Sulejmana Veličanstvenog, Hitlera i Čerčila, ali i mnogih drugih. Izdavač je Laguna.

Rizičan poduhvat petnaesti je dio čuvenog serijala Dnevnik šonjavka autora Džefa Kinija prodatog u preko 200 miliona primjeraka. Greg Hefli i njegova porodica kreću na drugi kraj zemlje na kampovanje, spremni za avanturu života. Ali njihovi planovi propadaju jedan za drugim i oni zaglave u kampu koji liči na sve samo ne na ljetnji raj. Za Heflijeve stvari postaju još gore kada se nebo otvori i nivo vode počne da raste, tjerajući ih da se zapitaju mogu li da spasu svoj odmor – ili su već preduboko zaglibili. Kao i svi prethodni nastavci i Rizičan poduhvat je bogato ilustrovan. Izdavač je Dereta.

Godinama pripremajući monašku hranu u skladu s drevnim hilandarskim recepturama monah Onufrije Hilandarac, autor Svetogorskog kuvara je posvećeno istraživao i raznovrsnost trpeze drugih monaških zajednica na Svetoj Gori. U knjizi se nalazi više od 140 izuzetno lako primjenjivih recepata, recepata koji predstavljaju osnovu zdravog života i unutrašnjeg zadovoljstva kao i stotine fotografija načinjenih specijalno za potrebe ovog kuvara. Izdavač je Laguna.

*

Na kraju podsjećamo da se na fejsbuk stranici Knjižare So mogu pročitati sve izdavačke informacije i freške knjižarske novitade.

Najčitanije