7.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Preporuke za čitanje iz Knjižare So

Knjižara So – Mimoza, izlog,

U današnjem izdanju Preporuka za čitanje, rubrike koju Boka News godinama uređuje u saradnji s hercegnovskom Knjižarom So, donosimo preporuke za knjige iz žanrova prave ili lijepe književnosti, popularne književnosti, istorije, bokeljologije, ornitologije, knjiga za mlade i knjiga za djecu.

Srce tame Džozefa Konrada snažna je pripovijest o sudaru civilizacija napisan poslije osam godina provedenih u Belgijskom Kongu. U njega je utkao složena razmišljanja o modernosti, imperijalizmu, licemjerju i zaslugama Zapada. Priču o potrazi za Kurtom, nestalim članom administrativne ispostave trgovačke kompanije, pripovijeda nam Čarls Melou. On je zagonetni pomorac-skitnica koji hrabro polazi na putovanje koje će mu obilježiti život. Po dolasku u Afriku Melou kao da stupa u neku drugu stvarnost, a čitalac uranja u atmosferu zasićenu užasima teško pojmljivim Evropljanima toga vremena. Izdavač je Laguna.

Oči su im gledale u Boga Zore Nil Herston jedna je od najvažnijih knjiga 20. vijeka. Pratimo dramatično putovanje Džejni Kroford koju potraga za identitetom vodi stazama na kojima će spoznati ljubav, iskustiti životne radosti i tuge. Kada je nakon skoro četiri decenije ponovo objavljen, ovaj roman o ponositoj nezavisnoj crnkinji ušao je u kanon afroameričke književnosti kao jedno od najbitnijih djela. Glavna junakinja Džejn je crnkinja koja je ispunila ono štvo svako mora – da stane pred Boga i da sama nauči kako da živi. Izdavač je Laguna.

Utopija na vlasti knjiga je Mihaila Gelera koja govori o istoriji Sovjetskog Saveza. Autori nas vode na putovanje od predvečerja Revolucije, Prvog svjetskog rata i prelomnih događaja sproljeća i jeseni 1917. godine, rađanja diktature. Za tren oka stižemo do perioda koji je obilježio nezadrživi uspon Josifa Visarionoviča Staljina. Nakon toga neizbježni Drugi svjetski rat tokom kojeg je pređen put od ivice poraza do veličanstvene pobjede. Pravi rat se završava ali počinje onaj  hladni. Slijedi Staljinova smrt, Praško proljeće, kriza na Kubi i neminovna slutnja o kraju jedne moćne sile. Izdavač je CID.

Polazeći od opisa Boke kao prirodne luke, autor Istorije bokeljskog pomorstva, Predrag V. Kovačević nam približava vremena od najstarijeg doba do Nemanjića, govori o Boki pod Vizantijom, pod dukljansko-zetskim vladarima, i tokom samostalnosti Kotora; o Herceg Novom u vrijeme kralja Tvrtka; o mletačkom i turskom periodu; razvitku i usponu Perasta, Dobrote i Prčanja; padu Mletačke republike i bokeljskom pomorstvu za vrijeme Napoleonovih ratova; tokom prve austrijske okupacije, tokom ruske uprave, francuske okupacije, engleske intervencije, narodne vlade, ponovo Austrije, s pobunom mornara; piše o pomorstvu Paštrovića i Budve; Bokeljima koji su zadužili rusku mornaricu; i onima koji su dali ruke pomorstvu kneževine Crne Gore… Izdavač je Knjižara So.

Sve ptice Srbije autora Javora Rašajskog dragocjena je knjiga za svakoga ko voli čudesni svijet prirode. Ona nam daje kompletnu sliku o divnom svijetu ptica Srbije. U njoj se nalazi preko 1200 crteža u boji, rezultat višedecenijskog autorovog rada. Date su i precizne karte za svako vrstu tako da lako možemo vidjeti njihovu rasprostranjenost i doba godine kada su prisutne. Posebni simboli označavaju da li je prikazana ptica stanarica, selica ili zimski gost. Knjiga se lako pretražuje i može poslužiti kao ključ  za prepounavanje vrsta a koncipirana je tako da je mogu koristiti svi – od školaraca do profesionalaca. Izdavač je Laguna.

Pravi golubovi jedu opasnost za doručak zanimljiva je knjiga za mlađe čitaoce autora Endrua Makdonalda i Bena Vuda. Pravi golubovi nisu samo sjajan odred boraca protiv zločina koji štite grad već su ujedno i najbolji drugari. No hoće li njihovo drugarstvo uspjeti da opstane i kad budu imali posla sa tajnim skladištem prepunim flaširanih ptica, odbjeglim nojem kriminalcem na slobodi i ibisom željnim moći? Čitajući ovu sjajno ilustrovanu knjigu možemo da se ismijemo do mile volje, ali i da mnogo mirnije spavamo znajući da se tamo napolju Pravi golubovi bore protiv zločina. Izdavač je Laguna.

Stajka Rajić i Ivana Stanković knjigom Stari zanati mlađim čitaocima približavaju srpsku tradiciju. U prošlosti su određene proizvode ljudi morali samo da naprave. Tako su nastali različiti zanati. Knjiga opisuje koji se put mora preći od šegrta do majstora. Pobrojani su i opisani najpoznatiji zanati u srpskoj tradiciji kao što su obućarski, kujundžijski (radi se o majstorima koji od srebra i zlata prave nakit i ostale ukrasne predmete), abadžijski (šivenje i ukrašavanje narodne nošnje), kožuharskim iliti ćurčijskim, bojadžijskim, berberskim, pekarskim, kovačkim i mnogim drugim. Izdavač je Pčelica.

*

Na kraju podsjećamo da se na fejsbuk stranici Knjižare So mogu pročitati sve izdavačke informacije i freške knjižarske novitade.

Najčitanije