17.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Preporuke za čitanje iz Knjižare So

Knjižara SO foto Boka News

Na svega 10 dana od početka Beogradskog sajma knjiga, neki od sajamskih hitova već se nalaze u hercegnovskoj Knjižari So odakle nam dolazi novo izdanje Preporuka za čitanje, rubrike koju Boka News godinama uređuje u saradnji s jednom od rijetkih klasičnih knjižara u Crnoj Gori. Donosimo preporuke za knjige iz žanrova prave ili lijepe književnosti, popularne književnosti, bokeljologije, geopolitike i geografije, antropologije, enologije i knjiga za mlade.

Osetljivi titan knjiga je u kojoj nam autorka Kristina Ajhel predstavlja Ludviga van Betovena u ogledalu njegovih najvažnijih djela. Na osnovu detaljnog istraživanja ona ispreda priču o nekonformisti koji je kršio sve konvencije i čija muzika zadivljuje. Na osnovu šest kultinih djela i mnogih drugih kompozicija, autorka slika portret čovjeka koji više ne želi da nudi muzičke usluge i tvrdoglavo se bori kroz život kao samostalni umjetnik. Pronicljivo ali i privlačno, ona opisuje Betovoenov duhovni kosmos, izvještava o njegovim delikatnim ljubavnim aferama, finansijskim problemima i britkom humoru. Izdvač je Laguna.

Zemljani je uznemirujuć, sablasan, nepredvidiv ali iznad svega očaravajući roman Sajake Murate o traumama i odgovoru na njih, o neuklopljenosti, svireposti i mogućnosti slobode u rigidnom svijetu. Kao dijete Nacuki se ne uklapa, ne zato što ne želi nego zato što ne može. Roditelji je kinje ili ignorišu, sestra je ljubomorna na nju, a nastavnik je seksualno zlostavlja. Da bi se nosila sa užasima svakodnevice, Nacuki bježi u izmaštan svijet gdje joj je plišana igračka koja govori najbolji prijatelj, a ona i njen rođak Ju su vanzemaljci. Dvadeset i ri godine kasnije biće prisiljena da se ipak uklopi u društvo. Izdavač je Booka .

Kotorski portolan knjiga je za koju nema pouzdanih podataka ni ko je autor ni gdje i kada je nastala. Portolani su bili priručnici za obalnu plovidbu u kojima su se nalazila obavještenja o lukama. Od kraja 13. vijeka u njima se nalaze i podaci o vjetrovima, jačini i smjeru struja, geografskim koordinatama važnijih tačaka, režimu plima i oseka, svjetionicima. Ova knjiga se može tretirati kao rijetkost u bibliotečkom i kartografskom smislu. Cilj njenog objavljivanja  je da se detaljno obradi, prezentuje i valorizuje vrijedna građa o kojoj se malo znalo.

Moć geografije Tima Maršala knjiga je koja nam nudi deset mapa za otkrivanje budućeg svijeta. Višestruko nagrađivani novinar, analitičar i politički izvještač, piše o tome kako su opcije svake zemlje ili regiona ograničene geografskim položajem koji ostaje isti dok se svijet mijenja vrtoglavom brzinom.Ova lucidna istorijska, ekonomska i politička analiza geografiju postavlja u centar ljudskih odnosa i baca novo svijetlo na Australiju, Iran, Saudijsku Arabiju, Veliku Britaniju, Grčku, Tursku, Etiopiju, Španiju i dijelove svijeta koji će u vrijeme novih podjela i rivalstava oblikovati globalnu politiku. Izdavač je Laguna.

Njegoš – antropološki atlas knjiga je Božine M. Ivanovića. Kada govorimo o vladarima iz dinastije Petrović Njegoš najviše se pisalo o vladici Radu. Međutim, sa stanovišta antropologije Njegoš je i dalje nedovoljno ispitan, iako su njegovi zemni ostaci više puta prenošeni. Tek prilikom priprema za prenošenje tjelesnih ostataka u Mauzolej na Lovćenu 1974. godine, urađena su osnovna antropološka istraživanja. Tom prilikom urađene su fotografije Njegoševog skeleta i njegovog grobnog inventara. Dio fotografija iz ove knjige je iz Fonda Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture. Izdavač je Univerzitet Crne Gore.

Vinska škola – Od početnika do profesionalca knjiga je Jensa Privea koja za svakog ljubitelja vina predstavlja vrhunsko djelo. Od prvih stranica ona pretvara početnika u poznavaoca vina i to čini na jedan lak i pristupačan način. Vinska škola nam pruža podatke o zemljama i regionima u kojima se proizvodi vino, o raznim vrstama vinove loze, o nijansama pravljenja i posluživanja vina. Autor, inače jedan od najpoznatijih i nauglednijih poznavalaca kada je ova tema u pitanju, tumači i najvažnije pojmove iz oblasti vinarstva i opisuje način na koji se treba odnositi prema vinu. Izdavač je Begen komerc.

Magnus Čejs i bogovi Asgarda Rika Riordana romana iz žanra naučne fantastike. Magnus Čejns je oduvijek bio problematično dijete. Nakon misteriozne smrti njegove majke živio je sam na ulicama Bostona i preživljavao zahvaljujući svojoj dovitljivosti. Bistar, okretan i brz bio je uvijek korak ispred policije i radnika socijalne službe. Ipak, jednog dana u trag mu ulazi bogati ujak koji mu odaje nevjerovatnu tajnu: Magnus je sin nordijskog boga. Uvučen je u svijet vikinga gdje se bogovi Asgarda spremaju se za rat. Trolovi, divovi i čudovišta okupljaju se i pripremaju za sudnji dan, Ragnarok. Izdavač je Laguna.

*

Na kraju podsjećamo da se na fejsbuk stranici Knjižare So mogu pročitati sve izdavačke informacije i freške knjižarske novitade.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije