24 C
Kotor

Slušaj online radio

Sve je više sumnji oko AstraZenece: danas je 30 posto hrvatskih građana odbilo vakcinisanje

Covid – vakcina

Oko 30 posto hrvatskih građana danas je odbilo doći na zakazani termin za vakcinisanje vakcinom koje je proizvela AstraZeneca, procijenila je dr. Nataša Ban Toskić, predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine, u razgovoru za portal Index.hr. Hrvatski građani nisu usamljeni u nepovjerenju prema vakcini tog proizvođača. Jutros je objavljeno da se Tajland pridružio grupi zemalja koje su zaustavile upotrebu vakcine AstraZenece zbog straha od navodnih smrtonosnih nuspojava.

Popis država koje su privremeno odustale od korištenja oksfordskog vakcine, ili jedne njegove serije, time se povećao na 11. Usprkos tome, zdravstvena tijela Europske unije i dalje ukazuju na to da nema dokaza kako vakcina potiče stvaranje krvnih ugrušaka. U međuvremenu su se javili i predstavnici nekoliko europskih država koje su odlučile nastaviti korištenje AstraZenece, sljedeći tako savjete stručnjaka koji upozoravaju kako bi prekid cijepljenja donio više štete nego koristi.

Dok se Europa dijeli oko pitanja je li važnije što prije zaustaviti koronavirus ili pričekati da se otklone sumnje oko oksfordskog vakcina, hrvatske zdravstvene vlasti čvrsto su na strani onih koji vjeruju da je opasnost od nuspojava minimalna. Građani koji trebaju primiti cjepivo pokazuju manje povjerenja, pa je moguće da će program cijepljenja u Hrvatskoj još više kasniti.

Najčitanije