26.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Učenici Pomorske škole Split predstavljat će Hrvatsku u Europskom parlamentu

Učenici Pomorske škole Split

Učenici Pomorske škole u Splitu, pobjednici projekta ‘ekoLucija 101’ u kategoriji srednjih škola s ponosom će predstaviti našu zemlju u Evropskom parlamentu.

Mladim nositeljima “ekološke revolucije” iz Pomorske škole u Splitu pripala je čast da učeničke klupe zamijene zastupničkima, i to u Strasbourgu, nakon pobjede u natječaju projekta ‘ekoLucija 101’, u kojem je konkuriralo 85 osnovnih i srednjih škola. Partneri projekta su Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj (koji je osigurao njihovu nagradu putem programa Euroscola) i tvrtka Stemi.

Na vlastitim primjerima dobre prakse i promicanjem ekologije mora, ovi mladi ljudi sustavno ukazuju na problem zagađenja i očuvanja bioraznolikosti mora, a koji se u posljednjim desetljećima uslijed sve većeg zagađenja, prvenstveno plastikom, pretvara u najveći ekološki problem na svijetu.

“Znanstvena predviđanja ukazuju da će do 2050. godine, nastavimo li ovim tempom zagađenja, u oceanima biti više plastike nego ribe. Osim što more izučavaju svjesni prognoze o njegovoj budućnosti, učenici traže načine i modele kako pomoći prirodi te posljedično i čovječanstvu. Smatraju da javnost još uvijek nije dovoljno educirana, senzibilna ni spremna promijeniti bar dio ponašanja koja idu na štetu moru i živom svijetu mora. Prema njihovim razmišljanjima svaki pojedinac je važna “karika u lancu” novih ekologa mora.”

“Upravo je to i koncept školskog projekta “Zdravo more” kao sustava više projekata koje su učenici proveli ili i dalje provode i uključuje učeničku edukativnu te eko poticajnu Instagram stranicu zdravomore.eko, kao i eko akcije u kojima sudjeluju”, kazala nam je profesorica Marijana De Marchi, mentorica učenika kroz projektni sustav “Zdravo more” i istoimenu eko grupu.

Upravo školska grupa “Zdravo more” može se pohvaliti sudjelovanjem u mnogobrojnim ekološkim akcijama izvan redovne nastave i to vikendima, pri čemu učenici svoje slobodne vrijeme ulažu u očuvanju mora i obale. Samo u 2022. godini, volonterski su sudjelovali u više eko akcija čišćenja podmorja i obale, među kojima valja izdvojiti akcije “Eko Trogir”, “Zeleno-plavi Split”, “Eko Dugi Rat”, “Sub-damja”, “Eko Kaštela”, “Mare Nostrum Seget”, “Podstrana-Resistance”. Ove godine ih očekuju i nove.

U akcijama, uz “dronaše” sudjeluju i učenici ronioci (sastavni su dio eko grupe) i svakom pozivu rado se odazovu. U 2022. godini imali su i samostalnu eko akciju pod nazivom “Naše more-Zdravo more” u organizaciji škole, a u kojoj su im pomogli ronilački klubovi. Slogan grupe je “Pokupi otpad, ne budi smeće”.

“Hvala svima na podršci”, ovim putem poručuju iz škole.

Valja naglasiti da je Pomorska škola u Splitu jedina srednjoškolska ustanova u Republici Hrvatskoj koja ima smjer ribarsko-nautički tehničar, deficitan i prijeko potreban ribarskoj industriji te da ovi vrijedni učenici pripremaju i izložbu u Prirodoslovnom muzeju u Splitu u rujnu.

Najčitanije