21.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Završeno 28. državno natjecanje brodomaketara – maketa bojnog broda Szent István apsolutno najbolja

Maketa broda Szent-Istvan – Izvor: Rijeka.hr

Roland Vlahović dobitnik je zlatne medalje za apsolutno najbolju maketu 28. Državnog natjecanja brodomaketara, za maketu bojnog broda Szent István, proglašeno je u Rijeci u ponedjeljak uz otvaranje izložbe, prenosi HRT Radio Rijeka.

Osim toga, Vlahović je osvojio i zlatno odličje za maketu školskog broda Galeb i maketu Kuter. Zlatna odličja osvojili su i Mladen Mitić za maketu karake Dubrovački karakun i Vinko Balas za maketu pontonske dizalice Dobra. Dvije makete prijavljene su u juniorskoj kategoriji autora u dobi do 18 godina: maketa bojnog borda Szent István za koju je Luka Usalj osvojio zlato i maketa jahte Grand Banks za koju je Ivica Bilić također osvojio zlatno odličje.

Srebrna odličja dobili su Zdravko Šiško za teretni ribarski jedrenjak Bragoc i Mile Šantić za kajić Svićarica, zatim za štilac Zornica Ana i za falkušu Komiška Gajeta.

Brončana odličja dobili su Željko Udovč za Štilac i Mile Šantić za Pasaru.

Sve makete brodica i brodova iz konkurencije za nagrade te još šest maketa izvan konkurencije možete pogledati na Hrvatskoj ocjenskoj izložbi maketa brodova Rijeka 2023 koja je do petka 20. listopada otvorena za javnost. Ulaz je slobodan, a posjetitelji izložbe mogu sudjelovati u ocjenjivanju maketa. Posljednjeg dana izložbe maketa s najvećim brojem bodova dobit će nagradu publike.

Na 28. Državnom natjecanju brodomaketara sudjelovalo je 13 maketa brodova u četiri kategorije: razred HR-A – makete jedrenjaka i veslarki; razred HR-B – makete brodova na mehanički pogon (motorni) i razred HR-C – makete brodova u presjeku i konstruktivni dijelovi broda (didaktički prikazi), dijelovi brodske opreme makete lučkih postrojenja, luka i brodogradilišta, proizvoljni scenski prikaz, diorame, makete u skupini-nizu (serija) i sl.

Organizatori natjecanja i izložbe su Hrvatski savez brodomaketara i Centar tehničke kulture Rijeka, a Hrvatska zajednica tehničke kulture je suorganizator, ističe HRT Radio Rijeka.

Najčitanije