15.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Bolnice u Kotoru i Beranama biće kliničko-bolnički centri?

Bolnica Kotor foto Boka News

Ministarstvo zdravlja namjerava da od opštih bolnica u Kotoru i Beranama napravi dva kliničko-bolnička centra. To piše u obrazloženju nacrta zakona o zdravstvenoj zaštiti, koji je od kraja novembra na javnoj raspravi.

Prema istom nacrtu, opšte bolnice ne mogu da rade invanzivne kardiovaskularne procedure u angio salama, za koje je ranije Ministarstvo opredijelilo 2,2 mil EUR dvijema bolnicama u te svrhe. Takve procedure, međutim, ako se zakon usvoji, moći će da se rade u novoformiranim kliničko-bolničkim centrima, na sjeveru i jugu države.

Angio-salu trenutno ima jedino Klinički centar (KC), kao ustanova tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite, a u njoj se godišnje, prema podacima te ustanove, uradi više hiljada raznih hitnih procedura, koronarografija, ugrađivanja stentova i zbrine više stotina pacijenata sa srčanim udarom iz svih krajeva Crne Gore.

Vlada je ljetos odlučila da više od trećine novca od 5,16 mil EUR donacija građana i privrednika za suzbijanje koronavirusa, opredijeli za nabavku dvije angio-sale, koje će biti u opštim bolnicama u Beranama i Kotoru, kako bi se, tvrde, razvijala savremena kardiologija na sjeveru i jugu i smanjio priliv pacijenata u KC. Za nabavku angio-sale opredijeljeno je ukupno 2,2 mil EUR.

Prema zaključku, Vlada je tada odlučila da preusmjeri 387.200 eura za nabavku dva digitalna mamografa, takođe za beransku i kotorsku bolnicu, kako bi se, tvrde, skrining raka dojke od kojeg godišnje u Crnoj Gori oboli oko 400, a umre 127 žena, proširio na nacionalni nivo.

Ostatak novca od kovid donacija opredijeljen je za još nekoliko zdravstvenih ustanova, i to nabavku sanitetskih vozila, magnetnu rezonancu, RTG aparat i druge, kako su naveli, “hitne nabavke”.

Dio javnosti smatrao je da je cijeli postupak raspodjele novca od donacija bio netransparentan, te da ne postoji strateško planiranje i procjena efikasnosti, kao ni analiza prema kojoj je odlučeno da je svrsishodnije “usitniti” donirana sredstva po sistemu “svima po malo”.

Kotorska bolnica već je krenula u nabavku angio-sale

Prema dostupnim podacima, kotorska bolnica već je krenula u nabavku angio-sale i raspisala krajem novembra tender vrijedan oko 900.000 EUR. Tender je početkom decembra poništen, iz razloga što su morali bitno da izmijene tendersku dokumentaciju prije isteka roka za dostavljanje ponuda.

Beranskoj bolnici je za angio-salu već uplaćeno 1.101.100 eura, a iz te ustanove je još prije četiri mjeseca saopšteno da će uskoro dobiti angio-salu u kojoj će ugrađivati stentove pacijentima iz skoro čitavog sjevernog regiona, a koji su ranije morali da putuju do Podgorice i KC.

– Već imamo kardiologe i radiologe koji će se specijalizovati za ugradnju stentova, a oprema će biti najsavremenija – rekao je direktor te ustanove Milorad Magdelinić za RTCG.

Ministar zdravlja Dragoslav Šćekić prošle sedmice je kazao da se nada da će poslanici glasati za zakon o zdravstvenoj zaštiti, koji je sada u formi nacrta, kako bi građani sjevera i juga dobili regionalne zdravstvene centre.

– Kako bi Opšta bolnica u Beranama bila proglašena za regionalni zdravstveni centar za sjever, a Opšta bolnica Kotor za jug Crne Gore, potrebno je da bude usvojen novi zakon koji je u proceduri. Očekujemo da će svi poslanici, kada zakon bude u crnogorskom parlamentu, pokazati odgovornost prema sjeveru i jugu naše države i da će glasati u interesu građana – rekao je Šćekić.

Izvor:Vijesti

Najčitanije