20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Guverner Rotarija Aleksandar Radojičić: Humanost je naša vrijednost!

Početkom godine, u Rotari Distriktu 2483 Srbija i Crna Gora, osvrćemo se na brojna postignuća u oblasti humanosti i filantropije, a posebno se radujemo dolasku predsjednika Rotari Internacionale Gordona Mekinelija (Gordon Mcinally) u naš Distrikt, saopšteno je iz Rotari službe za odnose  sa javnošću.

“Predsjednik Rotari Internacionale, Gordon Mekineli (Gordon Mcinally), boraviće u Srbiji i Crnoj Gori od 11. do 15. februara 2024. godine kao gost predstavnika Distrikta 2483″, najavio je guverner Aleksandar Radojičić. Rotari Distrikt 2483 za Srbiju i Crnu Goru čini 71 Rotari klub sa oko 1.200 članova iz dvije države – jedne cjeline u okviru međunarodne organizacije koja okuplja uspješne profesionalce iz različitih oblasti, spremne da svoje znanje, vrijeme, kontakte i novac, ukoliko ga imaju, daruju za dobrobit lokalne zajednice do globalnog nivoa. Na taj način su dio internacionalne mreže koja broji 1.400.000 rotarijanaca i rotarijanki u gotovo svim državama svijeta. Rotari je osnovan 23. februara 1905. godine u Čikagu, a prvi Rotari klub u Beogradu osnovan je 1928. godine. U februaru ćemo proslaviti veliki jubilej – 96 godina od osnivanja rotarijanstva u Srbiji i 119. rođendan Rotari Internacionale. U prethodne tri godine uspjeli smo da iz međunarodne Rotari fondacije donesemo Srbiji više od milion i po dolara u humanitarnoj pomoći za unaprijeđenje bolnica, škola i vrtića”, objašnjava Radojičić.

“Kada je u pitanju Rotari zajednica Crne Gore, ponosni smo na značajna postignuća i aktivnu saradnju sa klubovima u Distriktu i inostranstvu od 1998. godine, kada je osnivanjem Rotari kluba Pogorica, započeta tradicija rotarijanstva u Crnoj Gori. Najstariji klub u Crnoj Gori, proslavio je 25 godina postojanja i uspješnog djelovanja u svojoj zajednici. Tekuću rotarijansku godinu obilježila su predavanja izvrsnih predavača i druženja sa svim klubovima u zemlji. Klub je fokusiran na razvoj i unaprijeđenje te trenutno ima 4 izvršna kandidata, a do kraja ove rotarijanske godina planirane su i mnogobrojne akcije. Rotari zajednica u Crnoj Gori jača iz godine u godinu kroz humanitarne aktivnosti, zajedništvo i prijateljstvo. Prepoznatljiva je po Global grantovima, uspješnim akcijama i nezaboravnim humanitarnim događajima kao što su “Summer Part”’, “Ladies’ Night”, “Rotary Boka Cruise”, “Bal pod maskama”, humanitarni rafting rijekom Tarom, “Dani bamije”, manifestacija “Lake and Wine”. Radojičić navodi da u Crnoj Gori djeluje osam klubova i to u Podgorici, Budvi, Ulcinju, Pljevljima, Bijelom Polju, Baru i Kotoru. Nedavno je osnovan Rotari E-klub Crne Gore, a Rotarakt klubovi postoje u Podgorici i Budvi.

On ističe potpisivanje Memoranduma o saradnji svih crnogorskih Rotari klubova  sa kancelarijom UNICEF-a Crna Gora te da je prošlu godinu obilježila zajednička akcija “Suviše mali da možemo sami” u okviru koje je, sa drugim partnerima, sakupljeno 92 000 eura za opremanje Centra za neonatologiju Kliničkog centra u Podgorici.

Radojičić navodi da je svaki klub uspješno sproveo brojne akcije služenja zajednici.

“Rotari klubu Budva, čarter povelju uručio je Ričard King lično, predsjednik Rotari internationala, 6. juna 2002. godine u Beogradu. Tokom dvodecenijskog djelovanja Klub je realizovao brojne projekte i akcije a sa ciljem širenja Rotari pokreta sponzorisao je osnivanje Rotari klubova u Ulcinju, Baru i Kotoru. Pored oko 140 realizovanih akcija usmjerenih ka zajednici i regionu, izdvajaju se dva Global Grant projekta  – prikupljanje sredstava za opremanje dječijeg odjeljenja OB Kotor u vrijednosti od 131.000 dolara i projekat  opremanja ginekološko-akušerskog odjeljenja bolnice “Danilo I” na Cetinju, ukupne vrijednosti 154.936 eura. Ovo je jedan od najvećih GG projekata realizovanih u regionu, koji je RC Budva učinio vidljivijim u internacionalnim okvirima Rotari zajednice. Dva guvernera Distrikta 2483 su takođe članovi RC Budva, PDG Velibor Zolak i dolazeći Guverner Veliša Stamatović. Sve ovo govori u prilog tome da će RC Budva i u budućnosti nastaviti sa uspješnom Rotari misijom.

Ulcinjski Rotari klub djeluje 18 godina a prepoznat je, između ostalog, po akciji dodjele “SHOEBOX” paketića. Mališanima iz cijele Crne Gore tokom 20 godina podijeljeno je oko 290.000  novogodišnjih paketića, zahvaljujući saradnji sa klubovima u južnoj Engleskoj. Ulcinjski klub poznat je i kao nosilac Global Granta u vrijednosti od 167.000 dolara sa tri kluba iz regije Pulja u Italiji, kojim je omogućena kupovina dvije banke za čuvanje matičnih ćelija za bolnicu u Barleti.

Rotari klub Bijelo Polje prepoznatljiv je  u svojoj zajednici po značajnoj podršci oblastima zdravstva, obrazovanja, kulture i ekologije. Taj trend će zasigurno biti  nastavljen u ovoj i narednim godinama. Tokom 15 godina rada, rotarijanci Pljevalja svoje aktivnosti posvetili su najviše djeci školskog i predškolskog uzrasta, usmjerene ka poboljšanju uslova za rekreaciju i obrazovanje mladih. Pored brojnih akcija i tradicionalnog humanitarnog raftinga Tarom, projekat obezbjeđivanja mBot-robota za tri osnovne škole vrijednosti od 10 000 eura, učinio je da Pljevlja postanu prvi grad u Crnoj Gori u kome će sve gradske škole biti njima opremljene,” kazao je Radojičić.

Rotari klub Kotor

On navodi da je Rotari klub Bar, koji je od svog osnivanja 2010. godine realizovao destine projekata posvećenih zajednici sa posebnim osvrtom na školstvo i zdravstvo, uspješno sproveo i Global Grant projekat sa fokusom na Covid, prevenciju i liječenje preeklampsije u vrijednosti od 74.500 dolara. Uključivao je nabavku medicinske opreme, poput anesteziološke radne stanice i prenosivog ultrazvučnog aparata za snimanje pluća, CTG fetalnih monitora, testova za skrining na preeklampsiju i posteljine Opštoj bolnici Bar i Kliničkom centru Crne Gore i sprovođenje edukacije i preglede za preeklampsiju, sa ciljem podizanja svijesti o ovoj ozbiljnoj komplikaciji trudnoće.

“Rotari klub Kotor, čarterovan 2017. godine, u svojoj posvećenosti kontinuiranom služenju lokalnoj zajednici, pružao pomoć gdje god je ona bila potrebna: od nabavke medicinskih aparata i opreme za bolnice i domove zdravlja na području Kotora i Tivta, do pomoći školama u njihovim naporima za unapređenje objekata, infrastrukture i nabavku opreme. RC Kotor trenutno sprovodi Global Grant “Rotari za preciznu medicinu u Crnoj Gori” u vrijednosti od 41.042 eura,  u partnerstvu sa RC Bari i Medicinskim fakultetom Unverziteta Crne Gore, čiji je cilj  nabavka instrumenta ChemiDoc MP za vizualizaciju gelova i blotova za Centar za naučnoistraživački rad Medicinskog fakulteta, kao i polugodišnja obuka medicinskog i naučnog kadra za upotrebu i primjenu nove metodologije u praksi. Novoosnovani Rotary E-club Crne Gore teži da svojim aktivnostima podrži digitalnu tranziciju u Crnoj Gori i regionu, mlade lidere u različitim profesijama i majku i dijete kao ustavnu kategoriju i fokus Rotarija. Iako postoje samo šest mjeseci, postavili su temelje za ove tri misije i dodatno se angažovali u izgradnji mostova mira i iskorjenjivanju Polija,” ističe Radojičić.

Distrikt 2483 aktivno je učestvovao na prvom Afričkom mirovnom forumu u Kairu, Egiptu, potpisujući sporazume sa distriktima u Egiptu i Južnoj Africi, omogućavajući Rotari projekte u oblasti obrazovanja, zdravstva i svjetskog mira.

Rotari klub Budva

“Potpisani sporazumi omogućavaju rotarijancima da sarađuju na projektima sa klubovima u Južnoj Africi i Egiptu, bez smetnji u pružanju pomoći u oblasti obrazovanja, zdravstva i promocije mira širom svijeta. Na Afričkom mirovnom forumu usvojen je predlog deklaracije o Gazi, otvarajući mogućnosti za različite Rotari projekte i stvaranje posebnog fonda unutar Rotari organizacije za pomoć izbjeglicama. Ljudi na Bliskom Istoku će kroz ovu deklaraciju vidjeti korist u zadovoljenju svih njihovih humanitarnih potreba, radeći na formiranju smještaja za prijem izbjeglica, donaciji hrane, ljekova i svega što Rotari može učiniti, budući da nije politička organizacija. Sve zemlje Afrike učestvovaće u tome, kao i zemlje širom svijeta. Rotari je organizacija koja pomaže kad god se pojavi humanitarni problem, trudimo se da ujedinimo sve zemlje svijeta kako bi pružile pomoć, jer je humanost naša vrijednost”, rekao je Radojičić.

Najčitanije