9.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Lukašenko otvorio nuklearnu elektranu, susjedi zabrinuti

Nuklearka Bjelorusija – foto EPA

Bjeloruski čelnik Aleksandar Lukašenko u subotu je otvorio nuklearnu elektranu, kojoj su se neke susjedne države usprotivile zbog sigurnosnih briga

Elektranu pored grada Astraveca sagradila je tvrtka Rosatom u državnom vlasništvu, financirala Moskva s 10 milijardi dolara zajma, dok joj se snažno usprotivila Litva, čiji je glavni grad Vilnius udaljen samo 50 kilometara.

“Ovo je povijesni trenutak. Zemlja će postati nuklearna sila”, rekao je Lukašenko na nacionalnoj televiziji. “Nuklearna elektrana Astravec novi je korak u budućnost i jamac energetske sigurnosti zemlje.”

Bjelorusija je upogonila elektranu ovaj tjedan, zbog čega je Litva bila primorana zaustaviti trgovinu energijom sa svojim susjedom.

Latvija je u četvrtak rekla da je ponovno počela uvoziti energiju od Rusije, što je zaustavljeno zbog zabrinutosti da je dio struje proizveden u elektrani Astravec.

Bjelorusi su također imali oprečna mišljenja po pitanju izgradnje elektrane, iz razloga jer su teško propatili nakon černobilske nuklearne katastrofe 1986. godine.

Andrej Sannikov, bjeloruski opozicijski čelnik koji je zatvoren nakon što se kandidirao na predsjedničkim izborima protiv Lukašenka 2010. godine, napisao je na Twitteru da je elektrana “geopolitičko oružje” Lukašenku i Kremlju protiv Europske unije i “radioaktivna opasnost za Bjelorusiju i Europu.”

Otvaranje dolazi nakon što je Bjelorusija uzdrmana masovnim prosvjedima od 9. avgusta kad su se održali predsjednički izbori za koje oporba tvrdi da su namješteni.

Lukašenko, koji se na vlasti nalazi od 1994. godine, odbacio je optužbe i pozive opozicije da odstupi s vlasti.

Izvor:Hina

Najčitanije