15.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Otvoren 56. Hercegnovski zimski salon: Ivana Živić laureat izložbe koja slavi likovnu umjetnost

56. Hercegnovski zimski salon

Umjetnike i one koji uživaju u likovnoj umjetnosti sinoć je, 56. put, okupila jedna od najznačajnijih i najstarijih likovnih manifestacija u regionu, Hercegnovski zimski salon. U okviru teme „Od figurativnog do apstraktnog“, a u selekciji akademskog slikara Gorana Ćetkovića, publika ima priliku da u galeriji „Josip Bepo Benković“ uživa u stilski raznolikim slikarskim i vajarskim djelima 34 priznata autora iz Beograda, Zagreba, Sarajeva, Njujorka, Berlina i Crne Gore.

Prva nagrada ovogodišnjeg, 56. Hercegnovskog zimskog salona pripala je Ivani Živić iz Beoograda za rad „Tišina“, druga nagrada Petru Hranueliju iz Zagreba za skulpturu „Anđeo stiže“, a treću nagradu dijele domaći umjetnici, Marko Petrović Njegoš za skulptorski rad „Geja“ i Milija Stojanović za skulpturu „Prtljag II“. Svi dobitnici prisustvovali su otvaranju i iskoristili priliku da se za učešće na Salonu i nagrade zahvale selektoru, Žiriju, organizatorima i gradu Herceg Novom.

56. Hercegnovski zimski salon

Izložbu je u ime Opštine Herceg Novi, kao pokrovitelja, otvorio potpredsjednik Mirko Mustur, uz želju da Salon „ostane značajan i moćan, isto koliko nam je potreban“.

„Hercegnovski zimski salon već 56. godina slavi likovnu umjetnost, a Herceg Novi je od prvog izdanja do danas njegova podrška i podsticaj. Zaslugu za osnivanje ove izložbe i trajanje duže od pola vijeka ima lokalni kulturološki ambijent, kao i umjetnici koji su se u našem gradu rađali i živjeli. Svih ovih godina Salon je ostao posvećen stvaranju, značajna referenca za hiljade umjetnika, respektabilna manifestacija koja evidentira likovna kretanja na ovdašnjim prostorima, kao i put kojim umjetnost nalazi posmatrača“, kazao je Mustur.

On je istakao da ovogodišnje izdanje ima međunarodni karakter, koji predstavlja kvalitet više za Hercegnovski zimski salon. Izrazio je zahvalnost selektoru, akademskom slikaru Goranu Ćetkoviću, kao i organizatoru, Javnoj ustanovi „Gradski muzej Mirko Komnenović i galerija Josip Bepo Benković“, na prilici da publika u novskoj gradskoj galeriji uživa u stvaralaštvu umjetnika različitih stilskih opredjeljenja, koje povezuje iskrenost i promocija univerzalnih likovnih vrijednosti.

Prva nagrada 56. Hercegnovskog zimskog salona- Ivani Živić

Žiri koji je odlučivao o nagradama činili su predsjednica, muzejska savjetnica Lucija Đurašković i članovi, slikar Vojislav Кilibarda i istoričarka umjetnosti Jasmina Žitnik.

„Zadržavši internacionalni karakter,  Hercegnovski zimski salon je još jednom, po 56. put, pokazao koliko je fenomen umjetnosti živ i istrajan u svoj svojoj raznolikosti i rađanju novih, kreativnih stvaralačkih ideja koje uzdižu ljudski duh do neslućenih visina“, poručila je predsjednica Žirija, Lucija Đurašković, te istakla da je ova tradicionalna, reprezentativna likovna smotra predstavlja događaj od posebnog značaja za našu zemlju.

III nagrada – Ptrljag II, Milija Stojanović

Ona se osvrnula i na riječi selektora Gorana Ćetkovića u tekstu za katalog izložbe: „Imamo umjetnike koji se u svom radu kreću u domenu hiperrealizma, fantastike, nadrealizma, ekspresionizma, konceptualne umjetnosti, do same apstrakcije. Najvećim dijelom su zastupljena slikarska i vajarska djela izvedena u različitim tehnikama i materijalima. Ono što povezuje sve autore je to što se svi oslanjaju na one tradicionalne i klasične vrijednosti koje su kroz njihovo djelo transponovane u moderne izraze i forme koji prate savremene tokove“.

Ovogodišnji Salon podigao je godinama građeni nivo za stepenicu više, istakla je direktorica Javne ustanove “Gradski muzej Mirko Komnenović i galerija Josip Bepo Benković”, Gordana Krunić i zahvalila se svima koji su tome doprinijeli. Izrazila je zadovoljstvo što su, nakon nekoliko godina pandemije, internacionalni umjetnici ponovo na Salonu.

III nagrada – Geja, Marko Petrović Njegoš

„Hercegnovski zimski salon uprkos izazovima, društvenim, ekonomskim i kulturnim dešavanjima, uspijeva da bude prepoznat, ne samo po dužini trajanja, broju izlagača, raznolikosti stilskih izražaja, već i po kvalitetu koji baštini“, kazala je Krunić.

Navela je da postavka ostavlja prostor svakom posmatraču da na sebi svojstven način čita pojedinačna djela i izložbu u cjelini, te pozvala ljubitelje likovne umjetnosti da uživaju u izložbi koja će biti otvorena do 15. marta.

Organizator 56. Hercegnovskog zimskog salona je Javna ustanova “Gradski muzej Mirko Komnenović i galerija Josip Bepo Benković”, a pokrovitelj Sekretarijat za kulturu i obrazovanje Opštine Herceg Novi.

Najčitanije