11.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Preporuke za čitanje iz Knjižare So

Knjižara So – Mimoza, izlog,

U današnjem izdanju Preporuka za čitanje, rubrike koju Boka News godinama uređuje u saradnji s hercegnovskom Knjižarom So, donosimo preporuke za knjige iz žanrova prave ili lijepe književnosti, popularne književnosti i iz oblasti stripa.

Knjiga U leto, poslljednji je tom lične enciklopedije koju otac piše svojoj kćerki. Nastojeći da nađe smisao u svijetu istovremeno ravnodušnom i bolno lijepom, autor Karl Uve Knausgor opisuje prskalice i puževe, ribizle i suze, cirkus i lov na krabe. Ujedno vodi i dnevnik malih porodičnih događaja, koji se bilježe spram pozadine od misli, sjećanja i čežnji koje ljeto može da probudi. Izdavač je Booka.

Ajfel  roman je Nikole d’Etjena d’Orva. Pariz 1886. godine. Gustav Ajfel opsjednut je svojom metalnom konstrukcijom visokom trista metara. Svjetska izložna se sprema a Francuska želi da zadivi cijeli svijet. Dok skicira strukturu kule, Ajfel uviđa da bi zaobljena a ne prava linija trebalo da vodi stub u visinu, i on crta leđa žene koju je volio u mladosti. U tom trenutku i ne sanja da će je ponovo vidjeti i da će njegov život biti obilježen slovom A koje se uzdiže visoko i osvaja svojom elegancijom. Pred nama je roman koji će nam otkriti da li je simbol Pariza zapravo izjava ljubavi. Izdavač je Laguna.

Crkni, ljubavi Arijane Harviks roman je o majčinstvu, strasti i depresiji. U francuskoj seoskoj zabiti mlada žena se bori sa svojim demonima, Uloga majke i supruge ne da je ne ispunjava već je troši i uznemirava. Vrijeme uglavnom provodi maštajući da naudi sebi ili drugima. Ovaj roman istražujue destabilišuće učinke strasti ali i njene odsutnosti, rutinu i banalnost bračnog odnosa razotkrivajući brutalnost očekivanja da majčinstvo podrazumijeva potpuno potčinjavanje. Izdavač je Booka.

Mala knjižara na obali novi je roman Dženi Kolgan. Samohrana majka Zoli pokušava da se snađe u Londonu, ali je na ivici nervnog sloma. Njen sinčić Hari savršen je u svemu izuzev što ne govori. Harijeva tetka joj predlaže da se preseli u Škotsku gdje bi pomagala u maloj knjižari i čuvala djecu u plemićkoj kući na brdu. Možda će baš taj odlazak iz otuđenog grada u seoce na škotskoj visoravni donijeti promjenu koja je očajnički potrebna Zoli i Hariju. Međutim, kada se suoči sa neljubaznim poslodavcem i njegovom raspuštenom djecom, Zoli će se zapitati da li je postupila ispravno. Izdavač je Laguna.

Mikelanđelo Romena Rolana knjiga je koja nam iz nekih novih uglova približava možda  i najvećeg umjetnika svih vremena. Mikelanđelo nije bio nježan prema svim sugrađanima. Njegov slobodarski genije prezirao je njihovo sitničarsko spletkarenje, izvještačeni duh, površni idealizam, njihovu bolećivu osjećajnost. Bio je usamljen. Mrzio je i mrzjeli su ga. Divili su mu se ali su ga se i bojali. U umjetnosti i politici bio je neodlučan. Skoro  nikada nije mogao da se odluči između dva djela, dva projekta, dvije stranke. U ljubavi je gubio svako dostojanstvo nerijetko spreman i da se ponižava. Izdavač je Evoluta.

Poslednji čuvar ostrva roman je Gael Žos za koji je dobila nagradu Evropske unije za književnost. Njujok, treći novembar 1954. Kroz pet dana biće zatvoren centar na ostrvu Elis, od 1892. godine nezaobilazan punkt za sve doseljenike koju u SAD stižu iz Evrope. Džon Mičel, direktor ovog centra ostaje sam na tom opustjelom mjestu i donosi odluku da uhvati nit svog života tako što će u dnevnik zapisati uspomene koje ga proganjaju, a prije svega sjećanja na Liz, voljenu suprugu i Neli, imigrantkinju koja je s rodne Sardinije u Ameriku donijela svoju neobičnu prošlost. Izdavač je Heliks.

Popaj E. K. Sigara po ocjeni kritike predstavlja savršenstvo od stripa. Kada je 17. jula 1929. stupio na scenu mornar po imenu Popaj, bio je zamišljen tek kao sporedni lik. No, već poslije pet urnebesnih replika Popaj zauzima samo središte pozornice, zauvijek promijenivši istoriju stripa, i samog humora 20 vijeka. Ova edicija sabranih epizoda Popaja po prvi put na srpskom jeziku, hronološki, predstavlja kompletan autorski rad E. K. Sigara, od 1928. do njegove smrti deceniju kasnije. Izdavač je Komiko.

*

Na kraju podsjećamo da se na fejsbuk stranici Knjižare So mogu pročitati sve izdavačke informacije i freške knjižarske novitade.

Najčitanije