22.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Preporuke za čitanje iz Knjižare So

Knjižara SO

U današnjem izdanju Preporuka za čitanje, rubrike koju Boka News uređuje u saradnji s hercegnovskom Knjižarom So, donosimo preporuke za knjige iz žanrova prave ili lijepe književnosti, popularne književnosti, biografske literature, psiohologije, ornitologije i književnosti za djecu.

Mundo libre Marka Krstića, dobitnika Ćopićeve nagrade, intimna je i dosad neispričana priča o posljednjim danima legendarnog revolucionara Ernesta Če Gevare. Krstić je ovim romanom dao doprinos jednom novom pogledu na čovjeka za koga su mnogi čuli a sve manje je onih koji o njemu išta znaju. U avgustu 1959. Če Gevara je bio u Beogradu gdje se susreo sa Titom. Za njega je Sartr rekao da je najkompletnije biće našeg vremena. Svjestan tog prtljaga, a još više svjestan globalne ikoničnosti ove figure u pop kulturi, Marko Krstić poslije skoro punih šest decenija vraća Čea u Beograd. Izdavač je Laguna.

Bajni svete, gde si ti novi je roman irskog književnog čuda Sali Runi. Alis je mlada književnica, koja je nakon sloma uslovljenog u dobroj mjeri i njenim iznenadnim uspjehom, povlači se u malo mjesto na obali. Njena najbolja prijateljica Ajlin urednica je književnog magazina u Dablinu. Alis ulazi u ljubavnu vezu sa Feliksom, radnikom u lokalnom skladištu, a Ajlin sa Sajmonom, prijateljem iz djetinjstva. Ti odnosi prepuni su uspona i padova, strasti i očaja, nježnosti i uvreda, potpune bliskosti i nerazumijevanja. Izdavač je Geopoetika.

Hiljadu  brodova roman je Natali Hejns. Usred noći Kreusa se budi i shvata da njen voljeni grad gori. Deset naizgled beskrajnih godina grčko-trojanskog rata sada je prošlost. Troja je pala. Za samo nekoliko časova jedini način života koji je ona ikada poznavala pretvoriće se u pepeo. Razorne posljedica pada Troje osjetile su se svuda. Ovo je priča o ženama koje su bile uvučene u legendarni rat, o Trojankama čija sudbina sada leži u grčkim rukama, o amazonskoj kraljici koja se borila sa Ahilom, o Penelopi koja čeka Odisejev povratak, pa i o trima boginjama čija je svađa sve započela. Izdavač je Laguna.

Dajana – njena ispovest Endrua Mortona senzacionalna je biografija princeze Dajane sa materijalima iz neobjevljenih intervjua i novim saznanjima o njenom životu i tragičnom kraju. Ova knjiga uključuje Dajanina sjećanja kao i nove detalje povezane sa njenim tragičnim završetkom. Nikad ranije nijedan član najužeg kruga kraljevske porodice nije govorio tako iskreno i surovo o svom nesrećnom braku, odnosu sa kraljicom, nevjerovatnom životu u kući Vindzora, svojim nadama, strahovima i snovima. Pred nama je duboko lična iskrena i povremeno šokantna ispovijest. Izdavač je Laguna.

Pečat knjižara SO

Natprosečni – knjiga o uspehu Malkoma Gledvela Njurojk Tajmsov je bestseler. Zašto su neki ljudi znatno uspješniji od drugih? Uobičajen odgovor bio bi da osnovnu ulogu igraju inetligencija, talenat i ambicioznost. Međutim, priča o uspjehu mnogo je zanimljivija nego što se čini. Autor dokazuje da bitnu ulogu imaju i okolnosti u kojima se natprosječni razvijaju. Proučavajući ovu logiku Gledvel daje krajnje interesantan i inspirativan predlog za razotkrivanje ljudskih potencijala i njihovo maksimalno korišćenje. Izdavač je Čarobna knjiga.

Sve ptice Srbije autora Javora Rašajskog dragocjena je knjiga za svakoga ko voli čudesni svijet prirode. Ona nam daje kompletnu sliku o divnom svijetu ptica Srbije. U njoj se nalazi preko 1200 crteža u boji, rezultat višedecenijskog autorovog rada. Date su i precizne karte za svako vrstu tako da lako možemo vidjeti njihovu rasprostranjenost i doba godine kada su prisutne. Posebni simboli označavaju da li je prikazana ptica stanarica, selica ili zimski gost. Knjiga se lako pretražuje i može poslužiti kao ključ  za prepounavanje vrsta a koncipirana je tako da je mogu koristiti svi – od školaraca do profesionalaca. Izdavač je Laguna.

Agi i Ema Igora Kolarova nježna je priča o pravom prijateljstvu između usamljenog 9-godišnjeg dječaka Agija i luckaste starice Eme. Iz njih dvoje izbija bunt protiv svirepog i otuđenog svijeta. Po ovom poetskom i duhovitom romanu, ovjenčanom nagradom Politikinog zabavnika za najbolju dječju knjigu, snimljen je prvi srpski film za djecu poslije 25 godina pauze, u režiji Milutina Petrovića. Roman je do sada preveden na engleski, ruski, francuski i italijanski jezik, a u Rusiji je za kratko vrijeme doživio dva izdanja. Izdavač je Laguna.

Najčitanije