16.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Preporuke za čitanje iz Knjižare So

Knjižara So

U današnjem izdanju Preporuka za čitanje, rubrike koju Boka News godinama uređuje u saradnji s hercegnovskom Knjižarom So, donosimo preporuke za knjige iz žanrova prave ili lijepe književnosti, popularne književnosti, istorije, kulinarstva i književnosti za djecu.

Psi raja roman je Abela Posea koji nas vodi na putovanje kroz zakulisnu istoriju otkrića Amerike. Davne 1492. novoimenovani admiral kreće u potragu za novim i kraćim trgovačkim putem do Indije, ali umjesto toga trijumflno pronalazi naizgled Ovozemaljski raj. Psi raja predstavljaju briljantan uvid u sudar različitih kultura, ali i sumorno svjedočanstvo konkistadorske epohe, koja je započela espedicijom i dolaskom Španaca na nov kontinent, a završila osvajanjem, pljačkom i genocidom nad domorodačkim narodima. Pose takođe govori o dubokim korijenima američkog identiteta, religijske netolerancije i fašizma. Izdavač je Dereta.

Osmi povjerenik Renata Baretića kultni je i višestruko nagrađivani roman po kojom je snimljen istoimeni film. Mladom političaru konkurencija namješta aferu usred predizborne kampanje, zbog čega ga premijer šalje u najveću hrvatsku nedođiju, ostrvo Trečić, na kome nema ni pošte, ni interneta ni signala mobilne telefonije. Njegov zadatak je da izolovanu zajednicu inkorporira u pravni sistem Hrvatske tako što će organizovati prve slobodne izbore na ostrvu i uspostavniti lokalnu vlast. Prethodih sedam povjerenika propalo je na ovom zadatku, naprosto zato što zajednica savršeno funkcioniše van ingerencija države. Izdavač je Laguna.

Svetli tračak nade roman je poznatog Itana Hoka. Uzbudljiva je ovo priča o mladom glumcu koji debituje na Brodveju u Šekspirovom Henriju Četvrtom, dok mu istovremeno brak doživljava krah. Očaravajuća knjiga o umjetnosti, o slavi i ljubavnim jadima, iz pera najprije poznatog glumca, a potom pisca i reditelja. Inspirativno promišljanje o svijetu slave i poznatih, ali i o iscjeliteljskim moćima koju nosi umjetnost. Svetli tračak nade roman je o sramu, ljepoti, vjeri, priča o praznini koja ostaje poslije razočaranja i razvoda, pronicljivo razmišljanje o tome šta znači biti otac i muškarac, ali i strastvena oda svijetu pozorišta. Izdavač je Geopoetika.

Najkraća istorija Nemačke Džejmsa Hoza poučna je knjiga, s više od sto mapa i slika koja nas vodi od Julija Cezara do Angele Merkel. Mnogi zanimljivi odgovori nas čekaju na pitanja: jesu li Germani razorili kulturu Rima, kako je rođena Pruska, da li je Bizmark ujedinio Njemačku ili ju je pokorio, gdje su korijeni Trećeg rajha Adolfa Hitlera, kakvim čudom se iz ruševina podigla bolja Njemačka, da li je ona danas bastion industrijskog napretka ili su Evropska Unija i euro tek fasada nove njemačke hegemonije. Izdavač je Laguna.

Na samom početku Balkanskog kuvara Stevana Starčinskog, autor nas upoznaje sa specifičnostima Balkana i njegovim neobičnim krčmama u koje su putnici namjernici zastajali da se odmore i okrijepe. Nakon toga slijedi pravo bogatsvo recepata na preko sto pedeset stranica: supe i čorbe, predjela, glavna jela, slane i slatke pite, kolači i poslastice, prilozi, umaci, sosevi. Ono što je zanimljivo je to da su posna jela posebno obilježena. Izdavač je Mala velika knjiga.

Mali pirat Anta Staničića govori o pobuni mornara iz Boke u 18. vijeku. Predvođeni kapetanom Ilkom željeli su da se osvete Ali-Kosi koji je oteo Ilkovu sestru Jelenu. Ilko sa dobrim, snalažljivim i hrabrim drugom Miljanom kreće u potragu za njom. Roman Mali pirat je interesantan jer obiluje starim bokeškim običajima kao što su, na primjer, onaj da otac mora prvi da čestita sinu ili ćerki vjenčanje ili da mladoženja prije ženidbe mora u dvorištu da zasadi maslinu, Izdavač je Publik Praktikum.

Srpske junačke pesme knjiga je u kojoj se nalazi izbor najpoznatijih narodnih epskih pjesama koje je sakupio i objavio u više knjiga Vuk Stefanović Karadžić. One predstavljaju dragocjenu riznicu srpske istorije, književne tradicije i narodne mudrosti. Svojom originalnošću očarale su evropsku literarnu elitu Vukovog vremena, a danas su jedan od najvažnijih segmenata očuvanja nacionalnog identiteta. Epske pjesme čuvaju spomen na velike junake i znamenite događaje. Car Lazar i carica Milica, Marko Kraljević, Starina Novak i Deli Radivoje i mnoge druge pjesme čekaju vas unutar korica ove knjige. Izdavač je Laguna.

*

Na kraju podsjećamo da se na fejsbuk stranici Knjižare So mogu pročitati sve izdavačke informacije i freške knjižarske novitade.

Najčitanije