21 C
Kotor

Slušaj online radio

Sklonište za napuštene životinje- azil za pse Dizdarica – UDOMI NE KUPUJ!

Azil za pse

Na lokaciji Dizdarica, koja je udaljena 14 km od Herceg Novog, nalazi se azil za napuštene pse kojim upravlja D.O.O. „Čistoća“ Herceg Novi. Prvenstveno izgrađen kao vojni kompleks, objekat je renoviran i prilagođen namjeni skloništa za napuštene i izgubljene pse. Ovom prenamjenom objekta stvoreni su uslovi za smještaj između 80 i 90 jedinki.

Već nekoliko godina unazad broj napuštenih ili izgubljenih pasa koji su smješteni u skloništu uveliko prevazilazi kapacitete, a nažalost trend rasta se nastavlja tako da se broj jedinki konstantno kreće između 130 i 140 što predstavlja brojku od 40 jedinki više u odnosu na kapacitete smještaja u skloništu. Iako su u pripremi dodatni kapaciteti od 36 boksova sa kućicama, problem neće biti riješen jer se ne rješava u samom nastajanju, a to su neodgovorni vlasnici koji zanemaruju obavezu sterilizacije, odnosno kastracije kako bi se problem nekontrolisanog razmnožavanja jedino mogao riješiti.

U prilog tome govori i činjenica da je od početka godine do sada u sklonište preuzeto skoro 40 pasa, a udomljeno 17.

Azil za pse

Zahvaljujući zaposlenima u skloništu kao i volonterima koji nesebično pomažu, stvoreni su koliko toliko povoljni uslovi za boravak pasa, a preko 50% ih je vakcinisano protiv bjesnila, sterilisano odnosno kastrirano, tako da je izbjegnuta mogućnost razmnožavanja.

Da bismo podsjetili naše sugrađane na postojanje azila pozivamo ih da, prije nego što se odluče da kupe kućnog ljubimca, posjete skolnište i možda baš tamo neko od njih 134 ukrade njihovu pažnju i ljubav. Ukoliko dođe do udomljavanja D.O.O.“Čistoća“ snosit će sve troškove vakcinacije protiv bjesnila, sterilizacije ili kastracije.

Sve informacije mogu dobiti na broj telefona 067/241-834

Najčitanije