26.2 C
Kotor

Slušaj online radio

UIP donijela rješenje o uklanjanju spomen-ploče u Morinju

Morinj – otkrivanje spomen ploče – foto R.Stjepčević Boka News

Uprava za inspekcijske poslove (UIP) donijela je rješenje prema kojem će spomen-ploča na objektu bivšeg logora Jugoslovenske narodne armije u Morinju biti uklonjena, a najavljeno je će taj predmet biti dostavljen tužilaštvu, piše Dan.

Spomenu ploču su, 10. oktobra, otkrili crnogorski ministari odbrane i vanjskih poslova, Raško Konjević i Ranko Krivokapić sa hrvatskim zvaničnicima.

Inspektor za oblast kulturnih dobara i kulturne baštine 12. oktobra je izašao na lice mjesta i sačinio službenu zabilješku, ali i izvršio insapekcijski nadzor u Opštini Kotor.

“Nakon toga je konstatovao da za postavljanje spomen-obilježja u Morinju ne postoji neophodna dokumentacija”, navodi podgorički list.

Iz UIP su konstatovali da nema dokumentacije koja dokazuje da se predmetna ploča nalazi u Programu spomen-obilježja koji usvaja Skupština Opštine Kotor, niti da postoji saglasnost Vlade Crne Gore jer se radi o događaju za koji nije proteklo propisanih 50 godina od momenta nastanka.

Morinj – otkrivanje spomen ploče – foto R.Stjepčević Boka News

Dodaje se i da je inspektorka za zaštitu kulturnih dobara poslala zahtjeve za izjašnjenje ministarstvima vanjskih poslova i odbrane na osnovu kojeg akta su postavili predmetnu ploču, i da će nakon toga objedinjene spise predmeta uputiti nadležnom tužilaštvu na ocjenu i dalje postupanje.

U zapisniku piše i da je Jokić rekao da nije bilo nikakve inicijative Ministarstva vanjskih poslova i Ministarstva odbrane za za donošenje programa spomen obilježja i da je on o događaju informisan iz medija i da nisu ispunjeni zakonski uslovi za postavljanje ploče.

On je pozvao Vladu Crne Gore i UIP da, ukoliko se njegove tvrdnje ispostave kao tačne, podnesu krivične prijave protiv Krivokapića, Konjevića i drugih NN lica zbog kršenja Zakona o spomen-obilježjima.

Izvor:Mina

Najčitanije