24 C
Kotor

Slušaj online radio

Knjižara So – Kakva je razlika između konfekcijskog knjižarstva i rafiniranog

Nikola Malović - Knjižara So
Nikola Malović – Knjižara So

S vremena na vrijeme valja kazati i po koju riječ o tome kakva je razlika između konfekcijskog knjižarstva i rafiniranog, budući da sve manje razmišljamo o tome – ako uopšte razmišljamo – da li klasično knjižarstvo treba da postoji uopšte, s obzirom da nas jeftine knjige zapljuskuju naslovnicama dok na kiosku kupujemo novine ili papirne maramice, ili u samoposluzi jeftinu knjigu s Gudi viršlom.

Rafinirano knjižarstvo nudi nam prije svega edukovane poznavaoce knjiga kao vodiče kroz hiperinflatornu prašumu stalno novih naslova.

I baš kao što nam pisani i elektronski mediji poturaju televizijske i informativne iznutrice od kvaliteta, tako nam ih poturaju – u formi knjige – kiosci i samoposluge.

Samo školovan, načitan i posvećen knjižar može – kao specijalist – da da Preporuku za čitanje naredne sedmice a da ta preporuka ne zazvuči kao fraza ili jeftina reklama. Knjižara specijalistu valja zamisliti kao neku vrstu travara, koji daje prstohvat ove teme, i prstohvat one – da se zadovolji duša, za razliku od travara koji shodno vlastitoj vještini kombinuje prstohvati ljekovitih trava da bi ublažio bol ili ozdravio tijelo.

Preporuke Knjižare So za narednu sedmicu, tiču se rijetkih, manje poznatih a vrijednih, ili potpuno nedostupnih naslova. Nedostupnih kioscima. I samoposlugama, razumije se…

U miso supi Rju Murakamija fascinantan je portret savremenog Japana, njegove dekadencije i mračnih strana protkan sociološkim detaljima. Kendži je mladić koji novac zarađuje radeći kao vodič strancima kroz tokijsko podzemlje seksa. Tri dana prije Nove godine dobija poziv od Frenka, američkog biznismena, zainteresovanog za trodnevni aranžman po tokijskim seks klubovima. Međutim, njegov klijent je sve samo ne običan seks turista i Kendži ubrzo shvata da je u društvu čovjeka koji je možda odgovoran za jeziva djela koja su šokirala Tokio. U miso supi je briljatna studija jedne zemlje i napet triler iz pera jednog od najpopularnijih savremenih japanskih pisaca. Izdavač je Booka.

Imitator glasova knjiga je koja se donekle izdvaja u književnom opusu Tomasa Bernharda. Sadrži 104 priče ili izvještaja o ludilima, zločinima, samoubistvima, tajanstvenim nestancima, sve u svemu apsurdima koji su svakodnevno prisutni u ljudskim životima. Ove bizarne anegdote, neka vrsta crne hronike u Harmsovom stilu, predstavljaju uvod u kasnija Bernhardova velika djela. Knjigom Imitator glasova autor najavljuje svoju blistavu karijeru i opravdava epitet jednog od najvećih svaralaca moderne svjetske književnosti. Izdavač je Lom.

Hlorofilija Andreja Rubanova ruski je nacionalni bestseler. Radi se o sjajnom socijalno-psihološkom romanu o svevremenim i svakodnevnim ljudskim dilemama, strahovima i potrebama. Ujedno je i uzbudljiv triler sa elementima fantastike. Rusija, XXII vijek. Sve stanovništvo preselilo se u prestonicu, a Sibir je dat u zakup Kinezima. Hlorofilija govori o mogućoj verziji budućeg, ali ne i idealnog društva. Izdavač je Solaris.

Tolkin Hamfrija Karpentrera jedna je od najzanimljivijih i najčitljivijih biografija neke ikone književnosti. Džon Ronald Tolkin je rođen 1892. godine. Kao dijete je ostao siroče tako da je odrastao u siromaštvu. Učestvovao je u Prvom svjetskom ratu. Nakon bitke na Somi u kojoj je izgubio neke od nabližih prijatelja, vratio se akademskom životu. Postaje profesor engleskog jezika na oksfordskom Merton koledžu. Jednog dana kad je ocjenjivao studentske radove zapisao je rečenicu: „U rupi u zemlji živio je hobit“ – i svjetska slava ga je čekala. Izdavač je Albion Books.

Od 7 do 13 Tamare Milčić predstavlja svježe sjećanje na prve školske dane. Spisateljica je željna odrastanja i istraživačkog je duha i ima potrebu za novim otkrićima.

Kratka istorija islamske filozofije Tehrana, Seida i Muamera Halilovića prva je monografija o istoriji islamske filozofije čiji su autori iz našeg regiona. Upoznaćemo se sa tri osnovne filozofske škole u islamu. Posebno zanimljivo je upravo posljednje poglavlje koje pokazuje da je islamska filozofija sve do danas jedna vitalna i dinamična disciplina. Izdvač je Kom.

Kako napisati najgoru pesmu knjiga je u kojoj autor Raša Popov tragajući za idealnom rđavom pjesmom u stvari govori o pravilima pisanja dobrih pjesama. Iza humoristinog naslova ovog traktata o poeziji naslućuju se decenije njegovih muka sa riječima, što poezija najčešće i jeste. Ovaj esej između ostalog uči kako se postaje stereotipan i kako se najlakše utopiti u klišeima.

Direktorski bonton knjiga je koja govori o poslovnoj kulturi i kao takva može biti od izuzetne koristi onima koji upravljaju ljudima i događajima. Direktorski posao, odnosno posao rukovodioca je naporan, odgovoran, stresan. Ništa lakše nije biti javna ličnost koja je na meti štampe i paparaca i čije se ponašanje pomno posmatra. Ko misli da kao javna osoba ima pravo da se ponaša kao običan smrtnik u velikoj je zabludi – to je cijena položaja i funkcije zbog koje javne ličnosti često imaju problema sa novinarima i građanima.

Engleski vicevi knjiga je na engleskom jeziku u kojoj se nalaze šale koje je autor Miki Maroti prikupljao godinama. Slično kao i na našim prostorima ismijavaju se karakteristike pojedinih naroda (vrednoća Crnogoraca, mudrost Bosanaca i sl), tako se kod Engleza pojavljuju Škotlanđani, Velšani, Kanađani itd. Na više mjesta prisutan je i njihov govorni dijalekat i slengovi. Ova knjiga će, uz zabavu, poslužiti dobro i za obnovu i proširenje znanja iz govornog i pisanog engleskog jezika te je kao takva preporučljiva za bilo koji uzrast. Izdavač je Agora.

Uzlovi je naziv džepnog priručnika koji će nam pomoći da nađemo pravi čvor za svaku situaciju te je kao takav dragocjen za kampere, penjače, mornare i ribare. Sadrži zaustavne, očne, kučeve, skraćenike i spojne čvorove i korak po korak, uz adekvatne ilustracije prikazuje kako ih ispravno i sigurno vezati. Uz neophodne informacije od građi konopa, priručnik nas upućuje na to da je vrlo važno koju vrstu istog ćemo izabrati. Nakon toga, vrlo detaljno je opisano kako i za koju priliku se pravi određena vrsta čvorova. Sve ovo propraćeno je prikazom više od 50 čvorova u boji. Izdavač je Leo-Komerc.

Najčitanije