15.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Preporuke za čitanje iz Knjižare So

Knjižara SO – Herceg Novi

Na sedam dana od 18. po redu Čajanke Knjižare So, koja se tradicionalno održava novim sajamskim naslovima u čast (a o čemu će biti više riječi u informativnom programu neposredno pred događaj u petak 11. novembra), pogledajmo koji su to hitovi sa 65. Beogradskog sajma knjiga već u Herceg Novom.

U današnjem izdanju Preporuka za čitanje donosimo preporuke za knjige iz žanrova prave ili lijepe književnosti, popularne književnosti, nagrađivane publicistike i knjiga za mlade.

Papir je roman Gorana Petrovića. Nadaleko proslavljeni esnaf Congrega del Cartari iz italijanske luke Amalfi, čuveni je proizvođač najfinijeg papira u Evropi, ali je poznat i po tome što pomno bira kome će ga prodati. Zato napuljska kraljica Đovana II, poznatija kao Đovana Nezasita, odlučuje da lično preduzma pohod u ovaj mediteranski grad da bi kupila papir za ljubavno pismo izvjesnom Pandolfu, do čije joj je naklonosti naročito stalo. Papir je roman čija se radnja dešava u renesansnoj Italiji i duhovita je metafora o smjenama života i smrti, o tajnama pisanja i stvaranja uopšte. Izdavač je Laguna.

Kćeri Svetog Vasilija novi je roman Ljiljane Habjanović Đurović. Pred nama je još jedna istnita povijest o ljudima i događajima vezanim za Ostrog i Ostroškog Čudotvorca. Prva je bila nerotkinja Danica. Poslije nje su došle Bosiljka, Ruža, Rada, Sara. Sve one pričaju nam o sveprisustvu i čudesnim javljanjima Svetog Vasilija. Pričaju nam o majkama i ćerkama, o djeci, željenoj i neželjenoj. Prikazan nam je i duh bezbožničkih vremena i razdor koji on unosi u društvo, porodicu i čovjeka. Čitamo i o časti i izdaji, o istinskom pokajanju koje stvara novog čovjeka, i najzad, otrivamo tajnu ko su bile kćeri Svetog Vasilija. Izdavač je Globos.

Mala Itаlijanka novi je roman Lusinde Rajli. Rozana je obična djevojčica koja voli da pjeva. Kad je čuje porodični prijatelj Roberto, operski pjevač milanske Skale, predvđa joj blistavu karijeru. Međutim, Rozana ne gaji lažne nade jer njena porodica nije u mogućnosti da plaća skupo školovanje. Sudbina joj je ipak naklonjena i njen brat pronalazi način da joj ostvari san. S vremenom se Rozaana zaljubljuje u Roberta. Ljubav im je iskrena ali opsesivna, te burno utiče na njihove karijere kao i na živote bliskih im ljudi. Mala Italijanka je romantična priča koja nas vodi od napuljskih ulica do nekih od najvećih operskih kuća. Izdavač je Laguna.

Deca su zakon roman Delfin de Vigan. Djeca Melani Klo, Kimi i njen brat Semi, zvijezde su društvenih mreža. Jutjub kanal s porodičnim snimcima koje Melani kači prate milioni, a kompanije ih obasipaju reklamnim proizvodima. Život se vrti oko lajkova, pregleda, poruka i validacije koju pružaju. Život ambiciozne majke je ispunjen, a njeni snovi o slavi su se ostvarili. Deca su zakon uvodi čitaoce u svijet u kojem je sve izloženo i na prodaju, pa čak i intima. Autorka slika portret našeg svijeta u digitalnom dobu, opterećenog virtuelnim egzibicionizmom. Izdavač je Booka.

Dok se kafa ne ohladi roman je Tošikazua Kavagučija. U Japanu, već više od sto godina, postoji jedan kafić za koji se vezuje na hiljadu legendi. Priča se da, kad jednom uđete u njega, nikada ne izađete isti. Priča se takođe da tu možemo ponovo proživiti trenutak iz sopstvenog života, i to onaj kada smo donijeli pogrešnu odluku, kada smo izgovorili riječ koje bolja da nije izrečena, kada smo nekome dopustili da napusti naš život, a nije moralo da bude tako. Međutim, u tom kafiću postoji i pet zanimljivih i neobičnih  pravila kojih se moramo pridržavati. Ovaj roman je do sada prodat u preko milion primjeraka, Izdavač je Vulkan.

Puške, mikrobi i čelik – sudbine ljudskih društava dobitnika Pulicerove nagrade Džareda Dajmonda knjiga je koja postavlja temelj za razumijevanje ljudske istorije. Priča počinje prije 13000 godina kada su lovci-sakupljači iz kamenog doba činili cjelokupnu ljudsku populaciju. Otprilike u to vrijeme razvojni putevi ljudskih društava na odvojenim kontinentima počeli su da se razlikuju. Rano životinja u Kini i drugim oblastima omogućilo je tamošnjem stanovništvu nov način života. Ona društva koja su se udaljila od faze lovaca-sakupljača razvila su svoje pismo, tehnologiju, sistem vladavine, organizovane relgiije i moćno oružje, a stekla su i prirodnu otpornost na smrtonostne vrste mikroorganizama. Izdavač je Laguna.

Minecratf – Ostrvo roman je Maksa Bruksa, istaknutog autora Njujork tajmsovog bestselera Svetski rat Z.  Kritika ga je okarakterisala na sljedeći način – „Zabavna avantura, Robinson Kruso digitalnog doba“. Vodeći se tradicijom svima dobro poznatih avantura Minecraf: Ostrvo govori o novom heroju, nasukanom u Minecraft svijetu, koji mora da se izbori sa okrutnim, nepoznatim okruženjem i otkrije tajne ostrva. Izmišljeni svijet Maksa Bruksa umije da izgleda kao lavirint, a ponekad i kao siledžija. Ali, istina je i da je učitelj, a prepreke u njemu su samo skrivene lekcije. Izdavač je Publik Praktikum.

*

Na kraju ponovimo da za 7 dana, u petak 11. novembra, Knjižara So organizuje 18. po redu Čajanku – novim sajamskim naslovima u čast. Na fejsbuk stranici Knjižare So možete pročitati sve izdavačke informacije i freške knjižarske novitade.

Najčitanije