5 C
Kotor

Slušaj online radio

Za Tivat svih nas – Koalicija DPS, SD, SDP, LP: Poštovanje zakona je obaveza svih

PRAVA STVAR, Za Tivat svih nas Koalicija DPS, SD, SDP, LP

Konstitutivna sjednica Skupštine opštine Tivat koja je održana 2. decembra, pokazala je da novouspostavljenoj vlasti, nepoštovanje zakona, Statuta i Poslovnika, ne predstavlja prepreku kako bi došli do cilja – do imenovanja predsjednika SO Tivat i time konstituisanja Skupštine na način koji se kosi sa pravnom regulativom.

Ka tom naumu sinhronizovano i pod plaštom politike, svesrdno su pomogli nelegalno formirana skupštinska većina, Opštinska izborna komisija i skupštinska služba. Valja napomenuti da svi članovi OIK nijesu imali isti stav po pitanju verifikacije ostavke “odbornika” i imenovanja.

Uzaludno je bilo upozoravanje odbornika naše koalicije da se krše odredbe zakona i podzakonskih akata, da odbornik stiče prava i dužnosti odbornika danom potvrđivanja mandata, (mandat potvrđen verifikacijom na konstitutivnoj sjednici) te da tek nakon istog može podnijeti ostavku a na prvoj narednoj sjednici biti izvršena popuna upražnjenog odborničkog mjesta.

Ipak je naum odbornika koji su, moramo primijetiti, “u zadnji čas” dogovorili većinu, tako što su “dobili” glas odbornika Andrije Petkovića (BF) bio jači, pa su kako su nam rekli “nas je ovdje 17” realizovali cilj, ne dopuštajući nam da ukažemo da do tog cilja, ne osporavajući da imaju većinu, trebaju doći poštujući zakon.

Takođe, nije pomoglo ni mišljenje Državne izborne komisije koje je jasno ukazivalo na odredbe zakona.

Ovim putem želimo da informišemo, kako naše glasače tako i sve građane, da je “PRAVA STVAR, Za Tivat svih nas – Koalicija DPS, SD, SDP, LP”, pokrenula žalbu pred Upravnim sudom i da očekujemo ishod koji govori o nelegitimnoj konstitutivnoj sjednici te posljedično tome i imenovanju predsjednika SO na nelegitiman način.

Uvaženi građani Tivta, prije nego to učinimo na skupštinskom zasijedanju 20. decembra, želimo i na ovaj način da istaknemo da ćemo prisustvovati sjednicama SO Tivat, uzeti učešće u raspravama ali da o istima nećemo glasati do rješavanja žalbe.

Želimo biti odgovorni pred onima koji su nas glasali, smatrajući da naše aktivno učešće na sjednicama, naš glas koji se čuje u tivatskom parlamentu iz opozicionih klupa je važan, da argumentima, činjenicama ukazujemo na bit parlamentarizma i višestranačja a da će vrijeme pokazati kritičku jačinu prema svakoj odluci, konstruktivnost u pristupu kao i našu snagu na putu ka boljem lokalnom ambijentu i građanskom društvu kojem težimo, kaže se u saopštenju koalicije Za Tivat svih nasTivat, DPS, SD, SDP, LP .

Najčitanije