21.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Kotor – glasovi kupovani preko mjesnih zajednica?

Kotor- foto Anton Gula Marković

Demokratska partija socijalista je iz javnih fondova u Kotoru, nekoliko dana pred vanredne parlamentarne izbore u martu 2009., izvlačila novac koji je završio u rukama njenih mjesnih aktivista, a za sve to znao je aktuelni predsjednik OO DPS u tom gradu, poslanik u Skupštini Crne Gore i kandidat za novog gradonačelnika Kotora Željko Aprcović.

To tvrde čelnici aktuelno lokalne vlasti u Kotoru predvođene Demokratama, koji su proteklih dana, vršeći reviziju papira o poslovanju Komunalnog preduzeća Kotor, pronašli dokaze za sumnjive transakcije. Predsjednica aktuelnog Odbora direktora Komunalnog Snežana Jonica (SNP) juče je u zvaničnom izvještaju,o o nađenim nepravilnostima i sumnjivim radnjama bivših rukovodstava tog preduzeća, upoznala  gradonačelnika Vladimira Jokića (Demokrate) i rukovodstvo Opštine. Lokalna uprava odmah je potom počeka pretragu relevantnih dokumenata i u svojoj arhivi.

Do sada opozicione partije u Kotoru DPS, SD, HGI i LP, uz podršku donedavne odbornice SDP dr Brune Lončarević koja im obezbjeđuje odlučujući, 17. glas u 33-članom lokalnom parlamentu, za ponedjeljak su zakazali „nastavak“ prekinute sjednice SO Kotor od 24.aprila, kada su svojim i glasom odbornika SDP Gorana Brguljana, smijenili gradonačelnika Jokića. Tu njihovu odluku međutim, zbog nezakonitosti poništio je Upravni sud pa se Jokić vratio na funkciju. Sud je pored ostaloga, konstatovao da je parlamentom tada predsjedavalo „neovlašćeno lice“ – predsjednik Kluba odbornika DPS Željko Avramović. On je međutim ponovno se potpisujući kao „predsjedavajući“, u ime SO Kotor prošle sedmice sazvao „nastavak“ sjednice od 24.aprila, ponovno predlažući Jokićevo razriješenje za njen dnevni red, zbog čega su gradonačelnik  i njegovi partneri u lokalnoj vlasti iz DSS, SNP, PzP i DNP, protiv Avramovića podnijeli krivičnu prijavu za lažno predstavljanje i pozvali Vladu Crne Gore da spriječi dalje nezakonje u Kotoru i „prekrajanje izborne volje građana političkom korupcijom“, time što će Vlada raspustiti SO Kotor i pokrenuti proceduru za raspisivanje vanrednih lokalnih izbora.

„Dokazi malverzacija sa očitim ciljem kupovine glasova novcem iz javnih fondova u Kotoru 2009., koje smo otkrili, nedvosmisleno pokazuju zašto se DPS-u i satelitima žuri da po svaku cijenu, promijene vlast u Kotoru i vrate se na pozicije sa kojih to mogu zataškavati, odnosno ponovno raditi. Željko Aprcović koga su oni istakli kao kandidata za gradonačelnika, očito želi da se „vrati na mjesto zločina“.- kazao je juče „Vijestima“ Jokić koji je pokazao i papire što ukazuju na u najmanju ruku, sumnjive radnje sa novcem Komunalnog preduzeća Kotor čiji je predsjednik Upravnog odbora tada bio Aprcović, tri dana pred vanredne parlamentarne izbore u martu 2009.

Naime, prema dokumnetaciji nađenoj u arhivi Komunalnog, 26.marta 2009., tadašnji izvršni direktor te firme Zoran Mrdak (DPS), dobija tri identična zahtjeva mjesnih zajednica Dobrota, Perast i Morinj koje vode DPS kadrovi Dejan Adžić, Marina Brainović i Marko Vukasović da Komunalno tim MZ „obezbijedi materijalna sredstva nepohodna za poslove održavanje javnih površina, ulica i parkova na teritoriji naše MZ“,  sa uputom da se novac uplati na žiro račune MZ Dobrota, MZ Perast i MZ Morinj. Komunalno preduzeće Kotor inače, bavi se upravo ovim poslovima za koje mu tri predsjednika MZ traže da im ta opštinska firma uplati novac da bi to navodno, radile same MZ.

Po uredno pečatiranim i potpisanim zahtjevima Mrdak opredjeljuje iznose od po 5.000 eura za Perast, odnosno Morinj, dok po nepečatiranom i nepotpisanom zahtjevu MZ Dobrota, direktor JKP odobrava isplatu iznosa od čak 10.000 eura. Na dokumentima se vide odobreni iznosi za isplatu uz Mrdakov potpis. Zanimljivio je da su sva tri zahtejva napisana na istom šablonu, sa čak identičnim greškama u kucanju teksta i sva tri su napisana 26.marta 2009. Taj datum je naknadno rukom, na zahtjevu MZ Morinj, ispravljen u 14.mart 2009, a na zahtjevu MZ Dobrota korektorom se datum pokušap naknadno promijeniti u 6.mart.

Bankarski izvodi pokazuju da je Komunalno zaista uplatilo traženi novac mjesnim zajednicama, ali se to ne može eksplicitno vidjeti iz izvještaja o radu nsa finasijkim izvještajem Komuinalnog za 2009., iako ti dokumenti nabrajaju i znatno manje druge iznose od onih koji su uplaćeni MZ-ima.

„Ovo dokazuje da je Željko Aprcović kao tadašnji predsjednik Upravnog odbora Komunalnog, znao za ove kontroverzne isplate u DPS šemi i odobrio ih.“- smatra Jokić.

Aprcović je juče „Vijestima“ kazao da sene može sjetiti da je prije deset godina UO Komunalnog, donosilo bilo kakvu odluku o uplati novca trima mjesnim zajednicama. Pored Aprcovića koji je bio predsjednik, u UO Komunalnog 2009. su bili i odbornik i funkcioner OO DPS Kotor Jovo Suđić, te Mato Pasinović, Slavko Peraš i Snežana Faddy.

„Takvi poslovi uređenja javnih površina uobilajeno su obavkjani preko Direkcije za uređenje i izgradnju Kotora. Ne mogu sada potpuno da se vratim unazad za sve što je bilo prije 10 godina, ali kad pominjete da su te uplate navodno bile pred tadašnje izbore, do nivoa sigurnosti od 100 odsto sam siguran da UO tada nije donosio nikakvu odluku o isplati tog novca.“- rekao nam je Aprcović.

Bivši izvršni direktor Komunalnog Zoran Mrdak, odlučno demantuje da se bilo što od toga za što današnja lokalna uprava Kotora proziva njega i Aprcovića, dogodilo prije deset godina.

„To je apsolutna laž. Nije mi nikada ni padalo na pamet da nešto tako uradim, ni u jednoj varijanti. To može da bude samo neki falsifikat.“- kazao nam je Mrdak, dodajući da „svaka novčana transakcija mora da ima svoj trag i to se ne može zataškavati“.

„Ja sam u svemu tome apsolutno miran i čiste savjesti.“- poručio je Mrdak.

U arhivi Opštine Kotor ne postoje sačuvani izvještaji o radu MZ Perast i MZ Morinj za 2009., dok se u izvještaju o radu MZ Dobrota za tu godinu, nigdje ne pominje iznos od 10.000 eura koje im je uplatilo Komunalno preduzeće.

Tadašnji i sadašnji predsjednik MZ Dobrota Dejan Adžić (DPS) međutim, kaže da ne zna da se tako nešto ikada dogodilo i odlučno demantuje da su lokalna javna preduzeća Komunalno i Vodovod i kanalizacija ikada toj MZ uplaćivala novac po bilo kojem osnovu.

„Svaki naš i zahtjev mještana za uređenjem ili održavanjem javnih površina i infrastrukture, mi smo uvijek procesuirali prero Direkcije za izgradnju i uređenje Kotora koja je to onda dalje realizovala budžetskim sredstvima preko naših lokalnih preduzeća ili drugih izvođača. Nikada nam Komunalno, ili bilo koja druga firma nije uplaćivala novac na račun.“- kazao je juče „Vijestima“ Adžić, dodajući da pretpostavlja „da je neko nešto falsifikovao“.

Bankarski izvod sa CKB-a u kome MZ Dobrota ima svoj žiro račun međutim, pokazuje da je 26.marta 2009. Komunalno preduzeće toj MZ uplatilo 10.000 eura sa zvaničnom svrhom doznake „promet robe“, te da je istog dana novac u kešu podignut sa računa. Jedini koji po zakonu može raspolagati sa novcem MZ je inače, njen predsjednik uz saglasnost ostalih članova Savjeta MZ.

JOKIĆ: PODNOSIM KRIVIČNE PRIJAVE

Gradonačelnik Jokić je juče kazao da je nakon što je upoznat sa izvještajem Komisije koja je pregledala poslovnu dokumentaciju Komunalnog, odlučio da raspusti Savjet MZ Dobrota i Deajan Adžića razriješi dužnosti predsjednika te MZ.

„To će biti efekturano odmah u ponedjeljak, kada ću Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru podnijeti i krivične prijave protiv svih lica čija se imena u sumnjivom kontekstu, pominju u izvještaju Komisije što je pregledala poslovanje Komunalnog.“- kazao je Jokić dodajući da je jasno da DPS zašto po svaku cijenu nastoji da spriječi revizije poslovanja u svim lokalnim javnim preduzećima i ustanovama, kao i u nekadašnjem opštinskom Fudbalskom klubu „Bokelj“ čiji su dobar dio vlasništva na sebe u međuvremenu upisali funkcioneri lokalnog DPS Aprcović, Suđić i Boro Kašćelan.

Izvor:S.L

Najčitanije