23.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Brod za krstarenje kažnjen zbog kršenja SOx granice za norveške fjordove

Foto: Norwegian Maritime Authority

„MS Magellan“, u vlasništvu grčke tvrtke Global Cruise Lines, dobio je novčanu kaznu za kršenje zakona o granici sumpora u gorivu u fjordovima svjetske baštine.

Prema navodima norveške pomorske uprave (NMA), brod za krstarenje dobio je novčanu kaznu od 80.000 dolara nakon što je ušao u dva fjorda svjetske baštine s vrijednostima sumpora daleko iznad zakonskih graničnih vrijednosti.

Pomorska uprava je 16. travnja obavijest o zabrinutosti zbog emisije dima s kruzera pod zastavom Bahama, koji je bio vezan u Flåmu nakon čega je uslijedio pregled broda kada je sljedeći dan stigao u Geiranger.

Djelatnici NMA-a su izmjerili sadržaj sumpora u brodskom gorivu koji je iznosio 0,17%, iznad maksimalno dopuštenog sadržaja sumpora od 0,10% u fjordovima svjetske baštine.

Praćenje AIS signala broda pokazuje da je isti pristao Eidfjordu i Flåmu u danima prije dolaska u Geiranger. Obje luke nalaze se unutar ECA-e Sjevernog mora.

Pomorska uprava je objasnila da je opseg povrede značajan u ovom slučaju jer je brod plovio znatno udaljen unutar područja kontrole emisija koristeći gorivo s prekomjernim sadržajem sumpora.

“Nadalje, kao otežavajući faktor, naglasak je stavljen na činjenicu da su prekršena nova pravila koja se odnose na fjordove svjetske baštine. Sve u svemu, to podrazumijeva da se tvrtki odredi prekršajna kazna povijesno visoke razine“, izjavila je NMA.

Alf Tore Sørheim, voditelj Odjela za operativni nadzor, izvijestio je da će NMA imati povećanu prisutnost u fjordovima svjetske baštine u nadolazećim mjesecima s naglaskom na “osiguravanje ispunjavanja novih ekoloških zahtjeva”.

“NMA je uložila napore kako bi osigurala sigurnu i učinkovitu kontrolu emisija sumpora. Naši geodeti opremljeni su ručnim uređajima koji pružaju trenutačnu naznaku da li plovilo ispunjava zahtjeve ili ne. Štoviše, uložili smo u senzore koji se mogu priključiti na dron za otkrivanje sumpornih ispušnih plinova”, dodao je Sørheim.

Najčitanije