19.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Potpisan sporazum o prijateljstvu i saradnji Herceg-Novog i kineskog grada Hđina: „Novi put među ljudima i kulturama“

potpisivanje

Predsjednik Opštine Herceg-Novi Stevan Katić i gradonačelnik kineskog grada Hđina Đianši Đao potpisali su Sporazum o prijateljstvu i saradnji na ceremoniji u Vili Galeb (Titova vila).

„Potpisivanje Sporazuma o prijateljstvu i saradnji Herceg Novog i Hđina važan je korak ne samo za naše gradove, već uopšte učvršćivanje odnosa dvije zemlje i približavanje dvije kulture. Na ovaj način njegujemo i snažimo tradicionalno prijateljske i dobre odnose Crne Gore i Kine“, istakao je predsjednik Opštine Stevan Katić i istakao da je „u trenutku kada su politički, ekonomski i kulturni odnosi naše dvije zemlje veoma intenzivni“ povezivanje na lokalnom nivou pravi korak.

„Opština Herceg Novi će dati puni doprinos saradnji sa Hđinom, u svakom smislu. Kao lokalna uprava svjesni smo da je prekogranična saradnja snažan implus razvoju grada, a otvorenost i razmjena ideja i iskustava su principi kojih se držimo kao osnova demokratskog, savremenog načina upravljanja. Ovo potvrđuju naša prijateljstva sa brojnim gradovima u Evropi, a sada i van granica Starog kontinenta. Danas, sklapanjem prijateljstva sa Hđinom mi gradimo jedan novi put među ljudima i kulturama, koji ćemo ubuduće nastaviti da proširujemo“, poručio je Katić.

Gradončelnik Hđina Đianši Đao kazao je da je saradnja sa Herceg Novim moguća na više polja, prevashodno u oblasti zdravstvenog turizma.

“Prije 1400 godina u Kini je živio veoma poznat pisac, koji je zapisao „Jesmo mi daleko, ali naša srca mogu biti blizu“. Pozivam vas da opet sa vašim saradnicima dođete u posjetu Hđinu”, rekao je gradonačelnik Đao. Pomenuši da su obišli Kanli kulu, Muzej i klub Jadran koji je nosilac brojnih pehara, kao i Institut „Dr Simo Milošević“ on je zaključio da vidi dosta prostora za saradnju.

Kineska delegacija je gradu uručila poklon, na papirusu ispisane poruke stare, tradicionalne kineske pjesme u kojoj stihovima veličaju prijateljstvo i saradnja uz želju da bude dugovječno. U ime Herceg Novog Predsjednik je gradu Hđinu poklonio tradicionalni crnogorski instrument – gusle i knjigu profesora Lazara Seferovića „22 sage o kulturnom blagu Herceg Novog“.

Potpisivanju sporazuma o saradnji i prijateljstvu prisustvovali su prvi sekretar ambasade Kine u Crnoj Gori Ksinšeng Vang i članovi političko privredne delegacije Hđina: direktori Vladine kancelarije, finansija, sektora za upravljanje razvojem i reformama, za spoljne poslove i turizam, „Anhua“ građevinske kompanije, zatim potpredsjednik kompanije za preradu uglja i hemijsku industriju, kao i načelnici, sekretari i odbornici Opštine Herceg Novi.

Sporazumu o saradnji i prijateljstvu prethodilo je potpisivanje Pisma namjere za uspostavljanje bratimljenja između dva grada, u decembru prošle godine, u Hđinu.

sa svečanosti

Potencijali za saradnju u turizmu, sportu, kulturi i obrazovanju

Političko-privredna delegacija Hđina je tokom manje od dva dana obišla više lokacija u gradu, kako bi se upoznali sa istorijom, kulturom i potencijalima našeg grada koje vidimo kao mogućnost za buduće konkretne projekte. Posjetili su Kanli Kulu, Stari grad, Gradski muzej, Gradsku luku, Plivački vaterpolo klub Jadran, sastali se sa menadžmentom Instituta „Dr Simo Milošević“, obišli Sportski centar Igalo i hotel „Play“, kao i Manastir Savina i vinariju Castel Savina.

Agenda je kreirana prema onome što je bio fokus naših dosadašnjih razgovora – saradnja u oblasti zdravstvenog turizma, sporta, kulture i obrazovanja.

„Partneri iz Kine prepoznali su Herceg Novi kao atraktivnu destinaciju sa bogatim kulturnim nasljeđem, a tehnološki i razvojni resursi koje Hđin ima veoma su interesantni nama kao gradu u razvoju. Sa partnerima iz Kine razmjenjujemo utiske i ideje, upoznajemo ih sa aktuelnostima i planovima, namjereni da kreiramo projekte koji će biti na korist i zadovoljstvo građana oba grada“, rekao je predsjednik Katić.

Delegacija iz Kine oduševljena Sportskim centrom i Jadranovim trofejima

Nakon obilaska kompleksa Sportskog centra Igalo i pripadajućeg mu hotela “Play” predstavnici kineske delegacije su, oduševljeni onim što su vidjeli, Kine su, izrazili zainteresovanost za saradnju, saopštio je direktor Sportskog centra Igalo, Radovan Ralević,.

-Zainteresovani su za neki vid saradnje. Objasnili smo im situaciju sa parketom i prikazali neke mogućnosti za dodatnu izgradnju pomoćnih hala i još nekih kapaciteta koji bi mogli biti interesantni. U svakom slučaju izrazili su veliko zadovoljstvo cjelokupnim kompleksom i svime onim što su vidjeli da su mogućnosti Sportskog centra Igalo“, kazao je Ralević.

On je objasnio da su predstavnici Sportskog centra gostima prvo pokazali kapacitete velike hale od borilišta preko pomoćnih sala, teretane do svlačionica i pomoćnih prostorija, kao i terene na otvorenom. Posebno im je interesantno bila izložba u Olimpijskom parku gdje su prikazani hercegnovski sportisti koji su do 2012. godine učestvovali na Olimpijskim igrama. Posebno im je bila privlačna činjenica da je u okviru kompleksa i sportski hotel Play sa pripadajućim restoranom.

-Neskriveno je bilo njihovo oduševljenje kako je cijeli kompleks osmišljen i kakvim mogućnostima raspolaže kao jedan zaokružen proizvod i jedinstvena cjelina u kojoj bi eventualno investiranje imalo izuzetnu sigurnost za uložena sredstva“, zaključio je Ralević.

Oduševljenje delgacije Hđina izazvao je bazen na Škveru, istorijat i tradicija Plivačkog vaterpolo kluba Jadran. U trofejnoj Sali Jadrana Carine delegaciju je primio predsjednik Skupštine kluba, Boro Mračević, koji je goste iz Kine upoznao sa 92 godine dugom tradicijom vaterpola na Škveru i u Herceg Novom.

– Želimo da pomognemo vaterpolo Federaciji Kine, da postane vaterpolo sila u Aziji i u to vjerujemo. Ono što smo vidjeli prilikom boravka u Kini, vašu vrednoću, upornost i disciplinu, uz naše iskustvo, sigurno će rezultirati time – poručio je Mračević.

Mračević je na kraju posjete Gradonačelnik Hđina uručio vaterpolo loptu sa potpisima svih igrača Jadrana Carine, kao i kapitensku zastavu, kao uspomenu.

Najčitanije