24.8 C
Kotor

Slušaj online radio

U Budvi počeo pionirski pristup revitalizaciji javnih prostora – placemaking

Budva

Radionice posvećene kreativnom osmišljavanju gradskih površina (Placemaking), već treći dan za redom održavaju se u Budvi. Radi se o pionirskom pristupu revitalizaciji javnih prostora koji posmatra ”prizemlje” jedne zajednice – ulice, trotoare, parkove i ostale javne prostore – i razmatra mogućnosti za podsticanje kvalitetnije interakcije među ljudima kao i razvoj zdravije, društvenije i ekonomski održivije zajednice.

U fokusu radionice su tri lokacije u samoj centralnoj gradskoj zoni, a učesnici  kroz analizu lokacije, timski rad i primjenu prezentovanih metoda iznose svoje predloge i sugestije za aktivaciju i uređenje tih prostora.

U okviru projekta ,,Budva GoGreen” koji relizuju opština Budva i UNDP, radionice vodi dizajnerka prostora Jenny Donovan, direktorica urbanističke prakse u Melburnu – Inkluzivni Dizajn, koja će na osnovu predloga građana uraditi i predstaviti idejno rješenje za valorizaciju i unapređenje odabranih lokacija. Precizne lokacije biće odabrane nakon temeljne analize svih ponuđenih rješenja i rezultata ankete.

Radionice akcentuju značaj uključivanja stanovnika i drugih korisnika prostora u proces planiranja, prikupljanja ideja o korišćenju javnih površina i aktiviranje građana i lokalnih preduzeća u kolektivnom razvoju urbanističkih projekata.

Za građane Budve zelene površine imaju veoma veliki značaj, što pokazuju rezultati terenske i online ankete koja je sprovedena u julu mjesecu i u kojoj je učestvovalo preko 200 građana Budve. Prema rezultatima ankete, čak 92,5% ispitanika koristi zelene površine i to 6 do 7 puta nedjeljno.

Razvojem zelenih površina može se posredno uticati i na razvoj održivih vidova transporta u gradu. Šetnja i druženje su glavni motivi boravka na zelenim površinama. One su veoma snažan faktor smanjenja upotrebe vozila u urbanom dijelu grada. Istraživanje takođe pokazuje da do zelenih površina građani Budve najrađe dolaze pješke (4,19%).

Učesnici koji su odgovorili da ne posjećuju zelene površine uglavnom to čine zbog neodržavanja i/ili nepostojanja sadržaja i navode da bi posjećivali zelene površine ,,kad bi bile ljepše”. Istraživanje pokazuje da su najlošije ocijenjeni parkovski imobilijar, gradske česme i igrališta, dok su najbolje ocjene dobili sadržaji u parku koji postoje sa malo ulaganja: drveće trava, staze, i sl.

Ispitanici su pokazali nizak stepen zadovoljstva kvalitetom života u gradu i dijelu grada u kojem žive, a još lošije su ocijenjene mogućnosti za rekreaciju i uređenost javnih zelenih površina.Na radionicama se raspravljalo o identitetu Budve i u grupama se promišljalo o razvoju mjesta na konkretnim primjerima, u smislu karatkerističnih obilježlja navedenih dijelova grada te mogućnosti konstruktivne intervencije.

Društveno-ekonomske, kulturne i rekreativne mogućnosti su važan dio života većine stanovnika gradova. Kao rezultat kontinuirane urbanizacije, gradovi se neprekidno razvijaju i transformišu. Neke od tih transformacija rezultat su rada urbanih stručnjaka. Ali danas, gradovi su posebno zainteresovani za razvoj kritičke rasprave i praktičnih rješenja za stvaranje jedinstvenih mjesta po mjeri građana čije mišljenje i doprinos su ključni u savremenom razvoju jednog grada.

Najčitanije