19.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Dubrovački osnovnoškolci u pilot-projektu participativnog budžetiranja

Dubrovnik

Grad Dubrovnik 2020. godine kreće s provedbom modela participativnog budžetiranja, s ciljem da se odluke o raspodjeli gradskih proračunskih sredstava donose u suradnji s građanima na razini gradskih kotara i mjesnih odbora, a kao pilot-projekt je u suradnji s gradskom razvojnom agencijom DURA-om taj model proveden u četiri dubrovačke osnovne škole, rečeno je u srijedu na konferenciji za medije u dubrovačkoj Gradskoj upravi.

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković istaknuo je kako je u vrlo skoroj budućnosti cilj provedbe modela da se na razini gradskih kotareva i mjesnih odbora održavaju ‘brain storming’ sastanci, koji bi rezultirali niz projekata ostvarivih u kalendarskoj godini sa osiguranim financijskim sredstvima.

„Potom bi stanovnici tog dijela grada izašli na izbore i odlučili o jednom od predloženih projekata, bilo da je to igralište ili cesta. Projekt s najvećim brojem glasova ući će na koncu u proračun Grada Dubrovnika te se realizira u idućem proračunskom razdoblju. Počeli bismo s iznosom od milijun kuna po gradskom kotaru i mjesnom odboru”, rekao je Franković.

Najavio je kako će model s vremenom sve više utjecati na raspored proračunskih sredstava.
„Možda će participativno budžetiranje u početku imati svega 10 posto udjela u proračunu, a idealno bi bilo preko 50 posto. To bi značilo da u tom iznosu građani izravno odlučuju o gradskom proračunu”, istaknuo je dubrovački gradonačelnik.

Naglasio je da se model participativnog budžetiranja proveo kao pilot projekt u školama jer su škole mikrolokacija na kojoj je lakše vidjeti kako se provodi i gdje se griješi, ali i zato što odgoj građana kreće iz tih ustanova.
„Ako učenike naučimo na praksu da odlučuju o projektima sa zadanim financijskim vrijednostima, to će ih osvijestiti da mogu nešto promijeniti. Kad postanu punoljetni bit će na novoj razini sudjelovanja, kad će moći predlagati projekte bitne za zajednicu ili o njima glasovati”, objasnio je Franković.

Članica Uprave DURA-e Marina Lazarević rekla je kako je na radionicama u 25 razreda sudjelovalo ukupno petstotinjak učenika, dok je ravnateljica Osnovne škole Ivana Gundulića Vedrana Elez istaknula kako se u provedbi projekta od učenika tražila izuzetna odgovornost, ali i umijeće komunikacije kako bi došli do dogovora na izboru projekata.

Ukupna vrijednost šest izglasanih projekata je 60 tisuća kuna – 10 tisuća kuna po projektu, a trebali bi biti realizirani do kraja 2019. godine. Izglasane su kućica za dežurne učenike, uređenje unutarnjeg prostora za dnevni boravak, uređenje okoliša te ‘mini-maturalna’. Kroz anketu među učenicima najvećim brojem glasova istaknuo se projekt školskih ormarića, ali kako realizacija financijski daleko premašuje zadani proračun pilot-projekta, Grad Dubrovnik će ga zasebno realizirati.

Najčitanije