26.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Promocija knjige „Bokeljske teme” u Kotoru

NASLOVNICA

Knjiga „Bokeljske teme”, autora Željka Brguljana, bit će promovisana u utorak, 13. avgusta sa početkom u 21 sat u crkvi svetog Pavla u Kotoru.

O Brguljanovoj knjizi, koja je prošle godine objavljena u Zagrebu, govorit će akademik prof. dr. Radoslav Tomić i povjesničarka umjetnosti mr. Marija Mihaliček.

Organizatori su OJU „Muzeji” i Matica hrvatska – ogranak u Boki Kotorskoj.

„Željko Brguljan se u knjizi Bokeljske teme bavi istorijsko-kulturnom baštinom Boke Kotorske. Knjiga je podijeljena na pet tematskih cjelina i sadrži dvadeset tri rada naučnog i publicističkog karaktera, koji su publikovani  tokom protekle  decenije  u  časopisima, ljetopisima, zbornicima i knjigama objavljenim u Hrvatskoj i Crnoj Gori. Izabrani   tekstovi ovog pasioniranog istraživača istorije, istorije pomorstva i kulturnog nasljeđa  su ponešto izmijenjeni ili  dopunjeni novim saznanjima, a knjiga sadrži  još i popise arhivske građe i literature  koje je autor koristio, kao i indeks ličnih imena. Knjiga je izašla u izdavačkoj kući  Antibarbarus u Zagrebu 2018. godine. Središte Brguljanovog interesovanja je njegovo rodno mjesto Prčanj kroz teme o pomorstvu i kulturnom nasljeđu, posebno crkvi Rođenja Marijinog sa nizom novih otkrića o projektantu Makaruciju i inženjeru Milanu Karlovcu, potom kom slovu više o umjetničkim radovima kipara Ivana Meštrovića i Tome Rosandića, slikara Mila Milunovića i radionici Pavla Bilinića. Veći dio autorovog istraživanja posvećen je zavičajnim umjetnicima iz Boke Kotorske koji su živjeli i stvarali u XIX i XX vijeku među kojima su slikar – marinista Bazi Ivanković, pjesnikinja i dramaturginjia Ida Verona, poznati strip crtač Andrija Maurović, slikar Antun Šojat i pjesnik Viktor Vida. Navedeni i ostali prilozi u knjizi Bokeljske teme dragocjeni su doprinos poznavanju kulturne baštine Boke Kotorske”, kaže se u najavi.

Željko Brguljan ( Kotor, 1962.), istraživač, publicist i slikar, diplomirao je 1989. godine na Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu, gdje živi i radi kao srednjoškolski profesor.

Autor je i sljedećih zdanja: Potreti bokeljskih jedrenjaka, Zagreb, 2006.; Crkva Rođenja Blažene Djevice Marije u Prčanju , Prčanj – Zagreb, 2008.; Melita Bošnjak (u suautorstvu s T. Maroevićem), Zagreb, 2010.; Pomorstvo Boke kotorske na slikama Bazija Ivankovića,  Kotor – Zagreb, 2011.; Na granici mora i neba – Zbirka maritimnog slikarstva iz župne crkve Rođenja Blažene Djevice Marije u Prčanju,  Prčanj, Perast – Zagreb, 2015.

Stručni je suradnik na izdanjima: Vjekoslav Parać (likovna monografija, autor I. Zidić), Zagreb, 2011.; Boka kotorska – od kampanela do kampanela (autor S. Prosperov Novak), Zagreb, 2011., Viktor Vida, sabrana djela I-II (priređivač B. Donat), Zagreb, 2012. i drugim

Svoj doprinos djelovanju zajednice Bokelja u Zagrebu, okupljenih u bratovštini Bokeljska mornarica 809, osim kao član, dao je i kao autor ili koautor niza izložbenih i izdavačkih projekata. Doprinos prezentaciji bogate kulturno-povijesne baštine Boke kotorske dao je i kao koautor brojnih izložbi::Boka kotorska u hrvatskom slikarstvu  1998.;Bokeljska mornarica i njeni kapetani 2006.;Slikarsko djelo B. Ivankovića , 2007.;Iz povijesti Boke kotorske – Kravata u Bokelja 2009.; 2010 Zavjetni darovi bokeljskih pomoraca , 2014.

Željko Brguljan je ostvario i zapaženo likovno djelo u tehnici kolaža., koje je prikazao na 20-ak samostalnih izložbi  Skupno je izlagao na brojnim žiriranim izložbama, većinom u inozemstvu (SAD, Francuska, Italija, Švicarska, Argentina, Litva, Bugarska) te u Hrvatskoj i Crnoj Gori. Dobitnik je više nagrada na izložbama u SAD-u (Cornell Museum of Art, Delray Beach; Mason Murer Fine Art, Atlanta; Limner Gallery, Hudson; Berman Museum of Art, Collegeville). Monografija o njegovom slikarstvu iz pera likovnog kritičara Nikole Albaneže-a, u izdanju Hrvatskog društva likovnih umjetnika.publikovana je u Zagrebu.2014.

Najčitanije