23.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Dan Muzeja grada Perasta – “Zmajevići – pod plaštom opata i kapetana”

Povodom Dana Muzeja grada Perasta i 79 godina postojanja, sinoć je otvorena izložba posvećena peraškoj porodici Zmajević, pod nazivom “Zmajevići – pod plaštom opata i kapetana”.

Izložbu je otvorio Aleksandar Dajković diretktor Direktorijata za kulturnu baštinu u Ministarstvu kulture Crne Gore.

„Zmajevići i ostale znamenite peraške porodice gradile su Crnu Goru kakvu danas poznajemo, kao multikulturalnu, multikonfesionalnu, građansku državu i na tome smo im vječno zahvalni“ – kazao je između ostalog Dajković.

Autorka izložbe Aleksandra Simeunović, kustos u Muzeju grada Perasta, podsjetila je na duboki trag koji je ostavila porodica Zmajević u istoriji Perasta i Boke u 17 i 18.vijeku , dva nadbiskupa, Andrija i Vicko i dva kapetana – Krsto i Matija.

„Nadamo se da smo vam večerašnjom izložbom koju čine panoi na kojima se nalaze iscrpni podaci o životima članova ove znamenite porodice, predmeti iz našeg muzeja, makete koja je rađena za ovu izložbu i koja će ubuduće biti dio stalne postavke i biskupske odežde koju nam je ustupio župski ured na čelu sa don Srećkom Majićem bar malo dočarali nekadašnji Perast i kako je to bilo na ovom prostoru prije tri do tri i po viieka“ – kazala je Simeunović.

Pozdravljajući zvanice i goste direktor JU Muzeji Kotor Andro Radulović, kazao je da su kapetan Krsto Zmajević, njegov brat Andrija, te Krstovi sinovi Matija i Vicko, imena koja su zapisana zlatnim slovima peraškog 17. i 18. vijeka. Andrija i Vicko, crkveni poglavari, nadbiskupi, zagovornici hrišcanskog jedinstva, očuvanja narodnog jezika književnici, dobrotvori i Matija, najznamenitiji, možda i najobrazovaniji vojnik – pomorac Jadranskog primorja toga vremena, ličnosti su neizbrisivo uklesane u kultumo-istorijsku sliku Perasta.

Koliko su sva trojica bili vezani za Perast, ostalo je zapisano u arhivskoj građi, kroz njihova djela i prepiske. Ipak, jedino je Andrija ostao i okončao svoj život u Perastu. Simbolika njegove privrženosti možda je najočitija u načinu na koji je sagradio palatu. Vezao je za stijenu peraškog brda, pretvorio odbrambenu kulu u njen centralni dio, te pošto je sagradio zvonik i kapelu, stvorio je jedan kompleks, kroz koji kao daje izrazio sebe, upravo kao čuvara i vizionara, kako bi buduće generacije opominjao i podsjećao na umjeće vrednovanja i očuvanja svog identiteta. Ljubav prema umjetnosti, posebno slikarstvu, iskazao je kao mecena koju je pretočio kroz Kokoljin rad na zidovima crkve Gospe od Škrpjela, u oslikavanju biblijske predstave stvaranja svijeta. Po nekim analitičarima slikar je jednim dijelom uravo oslikao i život samog Andrije, uz kojeg se pojavljuje i Vicko kao njegov nasljednik. Muzejski predmeti iz fonda našeg muzeja odnose se pretežno na Matiju, koji je svoj život posvetio vojevanju, pomorstvu i brodu, daleko od svog Perasta. Ponosni smo i svjesni vrijednosti koju čuvamo, posebno kada se radi o Peraštaninu, čovjeku koji je odlikovan velikim carskim priznanjima, jedne velike pomorske sile kakva je bila Rusija u periodu 18 vijeka, kazao je Radulović.

On je izrazio posebnu zahvalnost peraškom župniku don Srećku Majiću, na izuzetnoj saradnji, Biskupskom ordinarijatu u Kotoru i Vikaru, don Antonu Belanu, Branku Ćupiću i drugima koji su pomogli oko realizacije ove izložbe.

Muzej grada Perasta brojnim izložbama u toku godine pridružiti če se obilježavanju 10-to godišnjice samostalnosti Crne Gore.

Osim izložbe posjetioci su bili u prilici pogledati novu muzejsku postavku čime je i zvanično Muzej grada Perasta otvorio svoja vrata posjetiocima u novoj sezoni.

Najčitanije