25 C
Kotor

Slušaj online radio

Bokeljska noć – tradicija, duga dva vijeka…

Organizatori Bokeljske noći, Centar za kulturu Kotor i Turistička organizacija Kotor uručili su nagrade pobjednicima ovogodišnje Bokeljske noći, popularne fešte nad feštama. Bokeljska noć okupi svake godine na desetine hiljada posjetilaca. Brojni gosti sa oduševljenjem isprate ovu manifestaciju.

Kotorska manifestacija datira iz kraja 19. vijeka. Tada je počela da se organizuje kao Venecijanska noć, po uzoru na venecijansku feštu.

Kasnije, početkom 20. vijeka, preimenovana je u Bokeljsku noć, i uz prekide za vrijeme ratova, održava se sve do danas.

Fešta se sastoji od konvoja maštovito i originalno maskiranih barki, koje defiluju duž kotorske rive. Nakon defilea, maskirane barke ocjenjuje žiri, a proglašenje najboljih se kruniše velikim vatrometom. I tu nije kraj, jer fešta se nastavlja u Starom gradu gdje se obično mladi zabavljaju do kasnih jutarnjih sati u brojnim kafićima, po trgovima i pjacama.

Kotoranima ne fali entuzijazma, maštovitosti i kreativnosti u ukrašavanju barki, što se pokazalo i na ovogodišnjoj Bokeljskoj noći.

Bokeljska noć postala je dio nematerijalne kulturne baštine Crne Gore.

Kralj Edvard i Tito

Nekoliko Bokeljskih noći je ostalo i ostaće upamćeno. Jedna od njih je, prema kazivanju starijih Kotorana, ona iz 1938. godine kojoj je prisustvovao engleski kralj Edvard. Tada se dobar dio engleske flote preselio u kotorski akvatorijum.

Kažu da je ta noć bila neviđena, da su okolna brda “gorjela” od reflektora sa brodova engleske flote.

Druga i je ona iz 1959. godine, koja je organizovana specijalno za predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita.

To je i jedina Bokeljska noć koja je održana dva puta, pošto je ponovljena u septembru specijalno za maršala. Stari Kotorani se prisjećaju da je tada u zalivu bila skoro cjelokupna flota Jugoslovenske ratne mornarice. Sa okolnih brda bila je iluminacija i smatra se da je to najblistavija Bokeljska noć do sada održana.

Tito je ovu kotorsku feštu posmatrao ispred tadašnjeg čuvenog hotela “Slavija” koji se nalazio na mjestu sadašnje ruševine hotela “Fjord”.

 

Najčitanije