18 C
Kotor

Slušaj online radio

Legendarni simbol splitske Rive oživjet će u skupocjenom projektu, ali na nimalo očekivanoj lokaciji

Brod “Istranka”

Brod “Istranka”, nekoć carska jahta Austro-Ugarske monarhije i službeno zaštićeni spomenik kulture Republike Hrvatske, na čijoj se palubi na kojem se doslovno pisala svjetska povijest, mogao bi postati vlasništvo Udruge lađara Neretve.

Jedini “preživjeli” brod nekadašnje dvojne monarhije nalazi se uz obalu novog ribarskog pristaništa na kaštelanskim Brižinama, na lokaciji nekadašnjeg “Brodospasova” rezališta i neposredno uz granicu s Gradom Solinom. Do 1991. godine bila je jedan od višedesetljetnih simbola splitske Rive, uz koju je bila prvezana kao brod-restoran tadašnjeg ugostiteljskog poduzeća “Union Dalmacija”.

Istranka je, kao privatna jahta carske obitelji Habsburg, za nadvojvodu Karla Stjepana Habsburga izgrađena 1896. godine u brodogradilištu San Rocco u Trstu, pod imenom Ossero (talijanski naziv za Osor na Cresu, op.a.). Elegantnog je metalnog trupa, dužine 43,77 metara, širine 5,85 i visine 3,22 metra, a pogonili su je parni stroj i dva bermudska jedra na pramčanom i krmenom jarbolu. Postizala je najveću brzinu od 11 čvorova, maksimalan doplov bio joj je 100 nautičkih milja, a imala je do 12 članova posade. Austrijska mornarica ju je preuzela 1899. godine.

Pod imenom Dalmat je u srpnju 1914. godine prevozila posmrtne kovčege ubijenoga prijestolonasljedničkog para, nadvojvode Franje Ferdinanda i njegove supruge Sofije, od Metkovića do ušća Neretve, gdje ih je preuzeo ratni brod Viribus Unitis. Već tada su njezine fotografije obišle svijet.

Brod ima više nego zanimljivu prošlost. Bio je u vlasništvu mornarice četiriju država, dok je jedno vrijeme bio i zapovjedni brod ratne mornarice, prenosi Slobodna Dalmacija.

“Nakon višemjesečnih pregovora sa menadžmentom tvrtke koja je bila vlasnik broda, delegacija Udruge lađara Neretve predvođena predsjednikom Lukom Oršulićem i Antom Šprljom, nakon iscrpnog izlaganja u Italiji te ukazivanja na važnost broda koji je pod zaštitom Ministarstva kulture RH, uspjela je uvjeriti iste da brod proda našoj Udruzi. Nakon što smo iz vojne arhive u Beču dobili dokumentaciju o izgradnji broda, naša ideja je da brod izvadimo i restauriramo u stanje kakvo je bilo 1896. godine. Nakon restauracije postao bi zapovjednim brodom na Maratonu lađa te ujedno brod-muzej koji bi imao stalni vez u Metkoviću. Sada je pred nama druga faza pronalaženje sredstava za rekonstrukciju. Kada se brod obnovi, to će biti njegov drugi povratak u Metković – ujedno i posljednji, jer će tu i stalno ostati”, stoji u Facebook objavi Udruge lađara Neretve.

Najčitanije