13.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Osječanin usavršio bicikl na vodi

vodeni bicikl/ Aurea Water bike fb

Alenu Aliću iz Osijeka bile su potrebne dvije godine da usavrši proizvod koji je u kratkom vremenu postao hit. Riječ je o vodenom ili morskom biciklu, neobičnom plovilu koje je napravio po uzoru na jedan drugi proizvod, čije je nedostatke odmah uočio. Uspio je napraviti bolji bicikl koji je i 100% siguran i nepotopiv, jedini takav u Hrvatskoj i u Evropi.

„Ideja je došla sasvim slučajno 2019. godine. Palo mi je na pamet da napravim bicikl na vodi. Malo sam istraživao na internetu i vidio da postoje u Americi. Htio sam napraviti najkvalitetnije. Godinu i pol dana trajao je razvoj pokušaja i promašaja. Nekada smo bili tužni, a nekada veseli dok nismo konačno pogodili što je potrebno za napraviti bicikl na vodi“, kazao je Alen Alić iz Aurea grupe.

Od tada do danas, krenula je serijska proizvodnja. Desetak osječkih morskih bicikli već plovi akvatorijem Omiša. No planovi su bili daleko veći. Kao i u mnogo slučajeva, omela ih je epidemija koronavirusa.

Više bicikala na vodi tek idućeg ljeta

Pripreme za izradu bicikla traju mjesecima, tako da bi ih se u većem broju na moru moglo vidjeti tek idućega ljeta.

„Da bi napravili 30 komada potrebno je oko četiri mjeseca. Treba naručiti dijelove od aluminijuma. Tokarenje na stroju, pa lasersko rezanje jako je zahtjevan proizvodni proces. Iako se na prvi pogled to čini jednostavno, zapravo je jako kompleksno“ , kazao je.

Ono što posebno odlikuje bicikle na vodi jeste njihova sigurnost.

„Bili smo i na sajmu nautike i dobili dobre pohvale. Bicikl smo testirali i s jednim Crash testom. Tri momka su ga doslovno tresla i ništa mu nije bilo“, dodaje Alić.
Najkvalitetniji bicikl na vodi napravio je Osječanin

Sve je to rezultat dugotrajnog planiranja i ispitivanja.

“Postoji pet proizvođača u svijetu. S nekom lažnom skromnošću možemo reći da smo najkvalitetniji jer jedini imamo nepotopive plovke punjene stiroporom”, dodaje.

Modeli bicikala identični su i za more i za rijeku. Alić pojašnjava da su napravljeni tako da ih ne bi nagrizala morska sol. I jednako su sigurni i u moru i na rijeci. To je još jedan dokaz da domaće “pameti” ne nedostaje, za razliku od novca, ali je i upornost.

Izvor:HRT

Najčitanije