17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Pregrupisavanje među kompanijama koji su u najužoj konkurenciji za dobijanje koncesije nad crnogorskim aerodromima

foto Aerodromi CG

Fracuska korporacija Airports de Paris (ADP) postaće vlasnik 49% posto udjela u indijskoj korporaciji GMR Airports, čime će se dva od preostala četiri takmaca za dobijanje u koncesiju aerodroma u Crnoj Gori, praktično biti jedan te isti „igrač“.

To dodatno baca sjenku na ovaj kontriverzan proces koji vodi Ministarstvbo saobraćaja i pomorstva (MSP), a oko kojeg je politička, ali i stručna ekonomska javnost u Crnoj Gori podijeljena jer sada Francuzi koji samostalno ili u partnerstvu sa drugim kompanijama već kontrolišuu veliki broj aerodroma u regionu istočnoj Balkana, imaju sada još i veće šanse da u 30.godišnji zakup dobiju i vazdušne luke u Tivtu i Podgorici.

Pretkvalifikacioni tender MSP za dodjelu koncesije za aerodrome Podgorica i Tivat naime, prošle su četiri kompanije. “Incheon International Airport Corporation” iz Južne Koreje upravlja najvećim aerodromom u Aziji koji ima godišnji promet od preko 65 miliona putnika. GMR iz Indije ima nekoliko aerodroma u toj državi i na Filipinima kao i “Sabiha Gokcen” u Istanbulu na kojem su od preuzimanja 2008. godine povećali broj putnika sa 4,3 na 35 miliona. Konzorcijum francuskog ADP-a i turskog TAV-a, na svojim aerodromima ima preko 120 miliona putnika godišnje, a već imaju tri u susjedstvu – Zagreb, Skoplje i Ohrid. Četvrti ponuđač je “Corporacion America Airports” iz Luksemburga čiji portfolio većinom čine aerodromi u Južnoj Americi, a u Evropi ima Firencu, Pizu i Jerevan.

Indijska grupa GNR Airporst objavila je u međuvremenu da je prošle nedjelje postigla sporazum sa ADP-om da Francuzima proda 49% udjela u svom biznisu sa aerodromima. Posao će se završitu u dva koraka u kojem će ADP prvo za par dana postati vlasnik 24,99% GMR Airportsa, a potom otkupiti i još 24,01% akcija. Francuzi će pored toga, dobiti i „produžena prava“ da u Bord direktora GMR-a imenuju jednak broj svojih predstavnika u odnosu na broj predstavnika indijskog partnera, kao i da postave buduće ključne izvršne menadžre GMR Airportska oko čijih konkretnih imena su se dvije strane već usaglasile. Cijeli posao vrijedan je milijardu i 360 miliona eura koje će ADP Grupa finansiratui iz sopstvenih izvora i bankarskih kredita. Nakon praktične akvizicije indijske kompanije, ADP Grupa će kroz svoje tri grane – sam ADP Airports, turski TAV Airports koga su kupili prije dvije godine i indijski GMR Airports kontrloisati najveću mrežu aerodroma na svijetu.

TAV iza čije ponude je ADP stao, formalno nastupivši u konzorcijumu sa Turcima na tenderu za crnogorske aerodrome, nezvanično važi za favorita na tenderu koji je organizovalo ministarstvo što ga vodi Osman Nurković (Bošnjačka stranka). Ni ADP ni TAV međutim, nisu se „proslavili“ dobrim rezultatima kao članovi korporacije ZAIC koja je koncesionar aerodroma u Zagrebu. Taj posao iz 2013. se nizom aneksa originalnog ugovora koji je hrvatska Vlada sklopila sa koncesionarom, pretvorio čak i u štetu za hrvatske ekonomske i finansijke interese, sa sumnjama u korupciju na visokom nivou, što međutim, hrvatsko pravoduđe do danas nije ni pokupalo istražiti. Zanimljivo je da je dio konzorcijuma ZAIC koji se nije proslavio postignutim rezultatima u Zagrebu i Međunarodna finansijska korporacija IFC a koja je u Crnoj Gori bila konsultant Minsiatrva pomorstva i saobraćaja u poslu davanja aerpdroma u konceisju i izrade koncesionog akta i ugovora sa budućim zakupcem. Po tom ugovoru je inače, predviđeno da budući zakupac koji će dobiti aerodrome Tivat i Podgorica, plaća posebnu “Naknadu za razvoj projekta” i to istom tom IFC-u koji je kao konsultant, prethodno crnogorsku Vladu savjetovao da aerodrome da u koncesiju, a što je više nego očiti konflikt interesa.

Izvor:S.L

Najčitanije