16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Zakup javnog prostora kao zlato: 54.000 € za jedan ‘kvadrat’ pulta na Pilama

Pila Dubrovnik

Dubrovački gosti očito su pravi avanturisti i obožavatelji kajakaštva kad su iznajmljivači tih malih plovila spremni platiti nepojmljivih 405.200 kuna, oko (54.000 €) samo za mogućnost postavljanja informativnog pulta na dubrovačkim Pilama.

Taj je iznos, naime, ponuđen za zakup jednog kvadratnog metra javne površine na ulazu u spomeničku jezgru s Pila.

Na javni konkurs Grada Dubrovnika, objavljen 15. aprila, za deset pultova namijenjenih informatorima o trgovinama, galerijama, sportskim i rekreativnim sadržajima, stiglo je 13 ponuda. Gradska uprava tražila je najmanje 80.000 kuna po jednom informativnom pultu. Najniža postignuta cijena je 100 hiljada, a najviša je spomenutih 405.200 kuna.

– Budući da zaključci o odabiru nisu još verificirani, ne možemo vam dati podatak o svim ponuđenim iznosima zakupnina, kao ni imena ponuditelja – kaže Branka Vukić, pročelnica gradskog Odjela za gospodarenje nekretninama.

U konkursu stoji kako informatori smiju djelovati samo unutar jednog kvadratnog metra uz postavljeni pult. Pritom, treba imati na umu da informatori, animatori ili tzv. bookeri, na tim štandovima ne prodaju usluge, nego samo nude brošure, primjerice s ponudama vožnje kajacima ili druge rekreativne sadržaje, a nitko ne jamči da će turist koji uzme brošuru platiti tu izletničku turu. Spremnost za izdvojiti 54 hiljada eura u jednoj sezoni samo za reklamiranje, a to ne uključuje plate “bookera”, govori koliko je kajakaški posao u Dubrovniku unosan.

Grad je naredio da informatori ove godine moraju biti odjeveni u mornarske majice. Informatori će se i ovog ljeta pod suncem i vrućinama boriti za pažnju svakog turista, a zabranjeno im je postavljanje suncobrana.

U ovom gradu, očito, nema granice kad su u pitanju cijene, bilo zakupa javnih površina, poslovnih prostora, parkirališta ili ugostiteljskih usluga. Još lani, najveća cijena za korištenje javne površine na Pilama iznosila je 350.000 kuna. Grad Dubrovnik je za lanjsku sezonu, kao početnu cijenu po pultu, postavio 30.000 kuna.

Početna cijena ujedno je i iznos jamčevine, pa su ovogodišnjim povećanjem na 80 tisuća kuna htjeli izbjeći praksu da se isti zakupac natječe s nekoliko različitih tvrtki ili obrta. U natječaju stoji kako će Grad zadržati jamčevinu ako ponuditelj sam odustane od prihvaćene ponude, a svaki natjecatelj ima pravo samo na jedno mjesto.

– Cijene su basnoslovne i zbog toga se svi mi moramo baviti s nekoliko različitih stvari kako bismo platili zakupninu. Grad potiče takve cijene i umjesto da uvede reda, stanje nikad nije bilo gore. Zar je normalno da dubrovački taksisti plaćaju godišnju naknadu za korištenje autotaksi-stajališta tri tisuće kuna, a da se kvadrat prostora na otvorenom plaća nekoliko stotina tisuća za pola godine – kaže jedan od prijašnjih zakupaca pulta na Pilama (podaci poznati redakciji).

Istodobno, tvrtka “Tisak” za svoju trafiku na Pilama, samo nekoliko metara udaljenu od prvog informativnog pulta, plaća 3240 kuna mjesečno, potvrdili su iz Grada Dubrovnika. To je godišnje 38.880 kuna, ili više nego deset puta manje od obližnjih “kajakaša”.

Trenutačno se na internetu mogu naći ponude za trosatne izletničke ture kajakom oko dubrovačkih zidina i otočića Lokruma, po cijeni od oko 670 kuna za dvije osobe, a u cijenu je uključen najam plovila s opremom, te voda i voće. Za one s manje avanturističkog duha, za tu se cijenu, na 24 sata, može unajmiti vozilo najviše klase za razgledavanje okolice Dubrovnika.

Ne čudi da su se zakupci gradskog prostora borili za svaki centimetar na Pilama, pa se događalo da jedan od “bookera” ulijeće u prostor konkurencije. No, nakon nekoliko međusobnih sukoba i zbog pretjeranog broja informatora, prošlo su ljeto pale i kazne, a one se kreću od dvije do 10 hiljada kuna.

Najčitanije