16.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Boris Dežulović: Vrijeme  za promišljanje religije u našim životima

Boris Dežulović – foto S.K.

Knjiga “Summa ateologia” novinara   Borisa Dežulovića, koja predstavlja zbirku tekstova na temu vjere i religije, predstavljena je prije nekoliko dana publici u Đenovićima. Iako je promocija, koju su organizovali njegovi prijatelji dogovorena mnogo ranije, koincidirala je sa aktualenim dešavanjima u Crnoj Gori, o čemu je tokom večeri bilo najviše riječi.

Zbirka eseja, kolumni, tekstova, Suma ateologia, autora Borisa Dežulovića, njegov je lični ateistički manifest, kojim kako kaže nema misionarsku ambiciju  svijetom širiti nevjeru, stalo mu je samo Hrvatima suziti vjeru. Iako se uglavnom bavi kritikom katoličke crkve kao  institucije u Hrvatskoj, nije zaobišao ni pravoslavnu crkvu, a aktuelni dogadjaji u Crnoj Gori  neizbježno su bili glavna tema večeri.

Boris Dežulović u Đenovićima – foto S.K.

Dežulović je konstatovao da smo se “vratili u sretno 19 stoljeće, kada nam životi zavise od toga ko je biskup, a ko episkop, čiji je i odakle je. Mislim da je je vrijeme promišljanja vjere religije i  njihovog mjesta u našim životima. Mi smo odrastali u vremenima kada su crkve bile rekreativne naravi, kada su imale svoju ulogu i poziciju koja je njima po definiciji i predodredjena. Tada smo naivno mislili da su zauvijek prošla vremena u kojima su crkve definirale naše živote, naše države, naša društva, zakone i društvene norme. Da nam je neko tada rekao da ćemo za 30 godina živjeti ovakva vremena i da će glavna vijest koja će prodrmati temelje jedne države, biti ustoličenje mitropolita, da će se to dešavati uz interventnu policiju, ne bismo vjerovali “, ustvrdio je Dežulović.

Kolumnista Brano Mandić je kazao da su mu dogadjaji na Cetinju pomogli da ponovo shvati šta radi Boris Dežulović. “On udara Crkvu na jedno mjesto koje su zaboravili, a to je humor”.

Boris Dežulović u Đenovićima foto S.K.

Dežulovićev prijatelj, legendarni košarkaš Zoran Čutura bio je u ulozi voditelja, a čitaocima je preporučio  knjigu punu montipajtonovskog humora iza kojeg se kriju ozbiljne teme.

Izlaz iz crnogorskih religijskih i političkih bespuća Dežulovic vidi u razgovoru. “Pamtimo vremena kada smo se svi slagali, pa smo vidjeli da to nije dobro, jer je prirodno da mislimo različito. Hajdemo za početak da razgovaramo”, poručio je Dežulović.

Na kraju večeri  nastupio je gost iz Slovenije,  osnivač i pjevač popularnog sastava Lačni Franc, danas kantautor Zoran Predin.

/S.Kosić/

Najčitanije