10.3 C
Kotor

Slušaj online radio

CDC: U samo sedam dana na svakom trećem kruzeru zabilježeni slučajevi zaraze koronavirusom

Kruzer – foto Unsplash

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) u ponedjeljak, 27. decembra, objavio je ažurirane podatke koji pokazuju da je dvije trećine svih kruzera koji dostavljaju podatke agenciji prijavilo slučajeve zaraze koronavirusom samo u prošlom tjednu. Predstavnici industrije krstarenja i CDC-a ističu da je broj prijavljenih slučajeva i dalje malen u usporedbi s ukupnom populacijom gostiju na kruzerima te da su preventivne mjere općenito učinkovite, piše The Maritime Executive.

Ukupno 111 registriranih kruzera redovito dostavlja podatke CDC-u u skladu s Conditional Sailing Order koja ostaje na snazi ​​do 15. januara 2022. godine. Svi brodovi za krstarenja moraju CDC-u prijaviti pojavu simptoma povezanih s koronavirusom ili potvrđenih slučajeva, a CDC zatim koristi određene kriterije za određivanje razine ozbiljnosti. Samo 33 kruzera, uključujući nekoliko na kojima se trenutno ne nalaze putnici već samo posada, trenutno imaju “zeleni status”, što znači da nisu prijavili slučajeve koronavirusa u posljednjih sedam dana.

CDC je izvijestio da je na 75 kruzera zabilježena pojava koronavirusa ili bolesti sa sličnim simptomima tijekom proteklih sedam dana. Samo sedam od 75 kruzera imalo je manje od 0,10 posto slučajeva među putnicima i nijedan zabilježeni slučaj zaraze posade te su stavljeni pod nadzor kako bi se spriječilo daljnje širenje virusa.

Većina kruzera koje CDC prati, njih 68, zabilježilo je slučajeve zaraze virusom u više od 0,10 posto putnika te jedan ili više slučajeva koronavirusa među posadom. Više od polovice kruzera, točnije njih 36, trenutno je pod istragom CDC-a kako bi se osiguralo da se epidemiološke mjere poštuju. Na preostala 32 broda za krstarenje istraga je već provedena, ali su i dalje pod nadzorom CDC-a.

Niti jedan od navedenih kruzera nije dosegao “crveni status”, odnosno “kontinuirani prijenos zaraze” koji bi mogao dovesti do “opasnosti da se zbog širenja koronavirusa preplave bolnice”.

CDC je posljednji put revidirao svoj program za kruzere 25. oktobra. Program uključuje ograničenja za sve kruzere te program tzv. simuliranih ili testnih putovanja bez putnika prije povratka u službu za brodove na kojima nije uvedena obaveza cijepljenja. CDC preporuča nošenje maske u zatvorenim prostorima i “socijalno distanciranje”, kao i odvajanje cijepljenih i necijepljenih putnika u zajedničkim prostorima.

Kada je CDC posljednji put revidirao svoj program, sudjelovanje u programu trebalo je postati dobrovoljno od 15. januara 2022. godine. Međutim, zbog širenja Omicrona program ostaje obavezan. Do sada su sve kompanije za krstarenja sudjelovale u programu CDC-a, uključujući i one na Floridi, gdje je ova savezna država zabranila CDC-u provedbu ograničenja za kruzere.

Iako CDC izgleda neće mijenjati uvedene mjere, brojne države uvode dodatna ograničenja za kruzere na kojima su zabilježeni slučajevi koronavirusa. Karibi i Meksiko zabranili su kruzerima pristajanja u luke, a Puerto Rico uveo je obavezno dostavljanje negativnog testa u roku od 48 sati od dolaska. Testiranja je usred putovanja teško provoditi, pa su neke kompanije odlučile privremeno otkazati pristajanja u San Juanu.

Predstavnici industrije krstarenje i dalje tvrde da uvedene restrikcije dobro funkcioniraju. Gotovo sve kompanije uvele su obavezu cijepljenja i testiranja prije polaska na krstarenja te pooštrile epidemiološke mjere na brodovima. No, upozoravaju putnike da postoji mogućnost nepredviđenih promjena itinerara zbog dodatnih mjera koje uvode lokalne vlasti.

Najčitanije