13 C
Kotor

Slušaj online radio

Sistem javnih bicikala zaživio u Splitu, najam javnih bicikala u porastu 200 posto

Split – Foto: Grad Split

U Splitu je zaživio novi trend prijevoza kroz najam javnih bicikala.

Nakon što je prije nešto više od dva mjeseca Grad Split u saradnji s komunalnom kompanijom Split parking pustio u rad sistem javnih bicikala, rezultati o korištenju ukazuju na to da ovaj oblik prijevoza itekako ima prostora za daljnji razvoj.

Tako je u septembru najam javnih bicikala u Splitu porastu za čak 200 posto. Od sredine jula do kraja septembra ostvareno je ukupno 2886 najmova, a domaći su korisnici od toga činili čak 60,9 posto. Više od polovice najmova, njih 1865, ostvareno je samo u septembru koji tako bilježi tri puta ili za 200% veći broj najmova nego avgust, govore podaci Split parkinga.

“Iz ovog kratkog perioda i pilot projekta možemo zaključiti kako su naši sugrađani prepoznali bicikle kao dio ponude u sustavu urbane mobilnosti. Ponudili smo im alternativu i u kratkom roku su je počeli koristiti. Nije realno očekivati da će Split postati Amsterdam. Nemamo takvu topografiju ni mentalitet, no radi se o jeftinijem, brzom i ekološki prihvatljivom načinu kretanja po gradu. Pred nama je izrada dokumetacije temeljem koje ćemo u idućoj godini postaviti značajniji broj bicikli i postaja. Naravno da je Splitu potreban nastavak razvijanja biciklističkih staza i čitave biciklističke infrastrukture što će ovu uslugu činiti prije svega još sigurnijom, kvalitetnijom i prihvatljivom za sve veći broj korisnika. Pred nama je dug put u promjenama navika dominantnog korištenja osobnih vozila, privikavanja i poštivanja bicikla u prometu, ali krenuli smo u tom smijeru i prvi rezultati su ohrabrujući. Iduće godine slijedi značajnija investicija kao i organizacijski izazovi koje to nosi za našu tvrtku” izjavio je Marko Bartulić, direktor Split parkinga.

U Splitu je za najam javnih bicikala registrirano 1.400 korisnika, od čega je 52,6 posto domaćih. Kao najfrekventnija lokacija pokazala se ona na Rivi, a slijede je Stari plac, Spinut i Split 3 te Sukoišan, Kampus, Žnjan i pokraj TC Joker.

Trenutno je postavljeno osam stanica, a na raspolaganju je 50 bicikala – 20 električnih te 30 klasičnih, no uskoro se očekuje i širenje cijelog sustava s još više stanica i bicikala za javni prijevoz.

Do kraja oktobra, ako sve bude po planu, u Split bi trebao stići novi kontingent od 32 bicikla (20 klasičnih i 12 električnih),  kao i četiri nove postaje vrijednosti oko 700 tisuća kuna koje financira Split parking, ističe Bartulić, te dodaje kako je sljedeće godine u planu postavljanje nekoliko desetaka novih terminala kako bi se ispunio zacrtani cilj da svaki kotar ima barem jednu postaju i da bicikle budu lako dostupne svima.

Operater sustava javnih bicikala u Splitu je Nextbike Hrvatska, a Split je jedan od 20 gradova u Hrvatskoj koji su ga implementirali.

Tvrtka Sustav javnih bicikala se već nekoliko mjeseci ponosi zadnje otvorenim sustavom u Hrvatskoj, a u kojem broj korisnika iz mjeseca u mjesec raste. Sada nakon što su predstavljene i prve konkretne brojke u Nextbike Hrvatska imaju i konkretnu potvrdu kako je Split prigrlio sustav javnih bicikala.

Oduševljenje je time jače zbog činjenice što većina korisnika čine stanovnici grada Splita što govori da smo i na našim prostorima prepoznali vrijednost korištenja gradskog bicikla kao dopune javnom prijevozu.

Foto: Nextbike Hrvatska

“Uspješna suradnja s predstavnicima Grada Splita i Split parkingom rezultirala je kvalitetnom mrežom nextbike stanica i velikom broju klasičnih i električnih bicikala dostupnih 24/7 na najfrekventnijim lokacijama u gradu. Dijeljenje bicikala među posjetiteljima i stanovnicima kao ideja i mogućnost je u Splitu prihvaćena u samo nekoliko mjeseci. Nakon Zagreba, Split bilježi najveći broj najmova, a kako je plan da bicikli budu dostupni tijekom cijele godine, očekuje se isti trend i tijekom zimske sezone” ističe Ante Gustin iz Nextnike Hrvatska.

Nextbike, Sustav javnih bicikala tijekom šest godina širi i promovira vožnju na dva kotača kao održiv, zdrav, povoljan i najčešće najbrži oblik prijevoza u 20 hrvatskih gradova gdje više nije potrebno posjedovati vlastiti bicikl.”Osim širenja u Splitu, planiramo otvarati i nove gradove te razvijati uslugu kako bi se javni bicikli sve više koristili za odlazak na posao, na fakultet ili za kretanje gradom” zaključuje Gustin.

Za korištenje sustava javnih bickala potrebna je registracija koja je besplatna, aktivacija računa košta 5 kuna i vrijedi za cijeli Nextbike sustav bilo gdje u svijetu, dok navedeni iznos ujedno ostaje raspoloživ na računu korisnika za sve dodatne vožnje.

Cijena korištenja bicikla iznosi 5 kuna svakih dodatnih pola sata za klasični, odnosno 10 kuna za električni bicikl. Cijena sezonske pretplate iznosi 200 kuna, vrijedi godinu dana i uključuje neograničeni broj besplatnih vožnji u trajanju od 30 minuta po biciklu, dok za dodatne vožnje vrijedi isti način kao i kod ‘pay as you go’ opcije u prvom slučaju.

Sustav javnih bicikala trebao bi biti standardna ponuda svake naše ozbiljne turističke destinacije. Naravno ako se želimo baviti strateškim razvojem turizma i pričati o turističkoj godini.

Inače, Split ove godine iza sebe ima devet najboljih mjeseci u turističkom prometu ikada u kojima ga je posjetilo 837.125 tisuća gostiju sa gotovo 2,5 milijuna turističkih noćenja. Rezultat je to kojim je Split lanjsku najbolju turističku godinu nadmašio za cijelih 8 posto u broju posjeta gostiju, a broj njihovih noćenja veći je za 9 posto od lanjskoga.

Najčitanije