12.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Arheološko istraživanje na lokalitetu Carine u Risnu

Carine Risan
Carine Risan

U Risnu na lokalitetu Carine u junu je započela šesnaesta kampanja sistematskih arheoloških istraživanja, kao dio internacionalnog naučno istraživačkog projekta Risinium prijestonica kraljice Teute u organizaciji JU Centra za konzervaciju i arheologiju Crne Gore i Univerziteta u Varšavi.

Ovogodišnja kampanja predstavlja nastavak prošlogodišnje na lokaciji Carine VIII, gdje su pronađene, do sada, najreprezentativnije građevine helenističkog Risna, najvjerovatnije dvije palate. Istraživanja su fokusirana na otkrivanje sjeverne zone urbane strukture, koju predstavljaju objekti sa ulicama, kanalom i trotoarima koji dokazuju visok nivo urbanizma antičkog Rhizona. Takođe, otkriveni su ostaci i iz rimskog perioda, kao i pokretni arheološki nalazi od keramike i metala koji hronološki prate razvoj jednog od najznačajnijih naselja na jugoistočnoj obali Jadranskog mora iz helenističkog perioda.

Carine Risan
Carine Risan

Nosilac dozvole za istraživanja je JU Centar za konzervaciju i arheologiju Crne Gore. Rukovodilac istraživanja je dr Dejan Gazivoda, a u crnogorskom istraživačkom timu su arheolozi Đorđe Ćapin zamjenik rukovodioca, Radmila Ćapin, Dejan Drašković i Srđan Delić, konzervator Slavica Orlandić i arh. tehničar-konzervator Vesna Popović. U poljskom timu koji vodi prof. dr Pjotr Diček su arheolozi dr Martin Lemke, mr Januš Reclav, mr Agata Momot, Mihal Piš kao i 2 doktoranda i 14 studenata arheologije iz Poljske. Stručni nadzor nad radovima obavlja arheolog mr Vilma Kovačević.

Planirano je da istraživanja traju do druge polovine jula 2016.

Najčitanije