21.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Prodaja Muzila pretvara Pulu u cjelogodišnju turističku destinaciju

Muzil foto Vlada HR

Muzil je godinama bilo zatvoreno i nepristupačno područje, a njegovim otvaranjem imamo mogućnost osigurati cjelogodišnji život Pule na moru kao pravog mediteranskog grada.

Otvoreni Muzil, kao sastavni dio grada s brojnim javno dostupnim sadržajima za sve Puležane, naprosto mora biti generator novih investicija i toliko nam potrebnih radnih mjesta. Prema procjenama, njih više od 1.500, kaže pulski gradonačelnik Boris Miletić, piše Glas Istre.

Jučerašnja izjava ministra državne imovine Gorana Marića da na jesen kreće prodaja Muzila, Saccorgiane i Hidrobaze uvelike je uzburkala duhove u Puli. Sporna je riječ “prodaja” jer riječ je o više od petine područja Pule, za čiju buduću funkciju ionako ne postoji konsenzus. Pogotovo kad je riječ o Muzilu, koji, realno, predstavlja svijetlu budućnost grada na način da će osigurati nove investicije i radna mjesta, a pritom treba ostati otvoren i pristupačan za sve Puljane.

Kako je sam ministar Marić prilikom posjeta Puli izjavio, novi Zakon o upravljanju državnom imovinom, koji je na snagu stupio početkom godine, omogućava brže aktiviranje državne imovine i pojednostavljuje postupke davanja u zakup, koncesiju ili prodaju.

Od početka najava da će država, koja je vlasnik Muzila, to područje staviti u funkciju, spominjala se višegodišnja koncesija, odnosno davanje prava građenja na 99 godina. Riječ prodaja, iako i 99 godina praktički znači gotovo isto, nikad nije spominjana. Uostalom, teško da se Muzil i može prodati s obzirom da je prostornim planovima podijeljen u šest cjelina s različitim uređenjem, odnosno stavljanjem u funkciju. Stoga smo o riječima ministra za komentar upitali pulskog gradonačelnika Borisa Miletića.

– Područje Muzila još uvijek je pretežno u državnom vlasništvu, a nakon postupka demilitarizacije Pule, država je područje proglasila vojno neperspektivnim. Za Pulu i sve njezine stanovnike Muzil, ali i druga bivša vojna područja koja se ne koriste i koja propadaju, imaju veliki značaj i naš je interes da se stave u funkciju razvoja, jer bismo time omogućili otvaranje novih radnih mjesta i gospodarski rast Pule, kaže Miletić.

Do sada su se ulaganja u turističkom dijelu na Muzilu procjenjivala na 150 do 200 milijuna eura. Samo na Muzilu, kroz šest zona, dozvoljena je izgradnja 2.400 kreveta te dvije marine s ukupno 300 vezova. Ukupna ulaganja na Muzilu procijenjena su investicijski na 1,5 milijardi kuna, a država bi godišnje mogla uprihoditi više od 40 milijuna kuna samo od PDV-a iz turističke aktivnosti.

Muzil (Musil, Mužilj) je poluotok i gradska četvrt u Puli. Administrativno pripada Mjesnom odboru Stoja. Proteže se na površini od 180 ha. Poluotok je poznat po tome što je bio neprekidno militariziran duže od 150 godina. Stoga ovo mjesto sadrži sve slojeve kultura koje su prošle Pulom i jedini je neoskvrnuti dokaz novije pulske povijesti.

Iako se nalazi unutar grada, Muzil je oduvijek predstavljao zagonetku za većinu Puljana. Godine 1859. Austrija određuje Pulu za svoju glavnu ratnu luku. Od tada pa sve do 2007. godine Muzil je bio zatvoren za javnost. Tu su se smjenjivale vojske Austrije, Italije, Jugoslavije i Hrvatske. Zadnja aktivna vojna ustanova na Muzilu bilo je Središte za obuku pješaštva “Muzil” Hrvatske vojske.

Najčitanije